Connect with us

Ključni američki zastupnici: “Očekujemo napad uskoro”, Britanija: “Ne trebamo odobrenje UN-a”, britanski brodovi priključuju se američkim, u tijeku dogovor o potencijalnim metama, Rusija: “Ekstremno opasne posljedice”

Objavljeno

-

Američki CNN prenosi kako dvojica ključnih američkih zastupnika ističu kako očekuju napad SAD-a na Siriju uskoro. Kao što smo već i nebrojeno puta svjedočili, kada je riječ o američkoj agresivnoj vanjskoj politici, Demokrati i Republikanci savršeno se slažu.

Senator Bob Corker, republikanski zastupnik i jedan od vodećih ljudi u Vijeću za Vanjske Poslove pri američkom Senatu, rekao je: “Vjerujem kako ćemo odgovoriti kirurškim načinom i nadam se kako će predsjednik, čim stigne u Washington, tražiti autorizaciju Kongresa da se učini nešto jako kirurški i proporcionalno. Nešto što će im privući pažnju, nešto zbog čega će shvatiti da mi više nećemo trpjeti ovakve aktivnosti”.

Ključni američki zastupnici za vanjsku politiku, Bob Corker (L) i Eliot Engel (D), očekuju napad na Siriju uskoroGlavni demokratski zastupnik u istom Vijeću, Eliot Engel, ide i korak dalje te ističe kako Obama ne treba čekati na autorizaciju Kongresa. “Kongres treba biti uključen, ali možda ne od početka. Predsjednik može početi s napadom i onda neka Kongres kasnije se bavi time. Ne možemo sada mirno sjediti. Moramo djelovati i moramo djelovati odmah”, rekao je Engel.

Britanija: UN odobrenje nije potrebno za napad
Britanski ministar vanjskih poslova, William Hague, nastavlja sa svojom intenzivnom militarističkom retorikom. Istaknuo je kako je napad na Siriju moguć i bez odobrenja UN-a. “Argumentiram da je to moguće, u suprotnom bi bilo nemoguće odgovoriti na ove strašne zločine i smatram kako to nije prihvatljiva situacija”, rekao je Hague u razgovoru za BBC radio na pitanje da li je moguće odgovoriti na uporabu kemijskog oružje bez odobrenja UN Vijeća Sigurnosti.

Britanski ministar vanjskih poslova, William HagueU isto vrijeme dolaze informacije kako se britanska mornarica raspoređuje zajedno s američkim brodovima za potencijalni napad na Siriju u narednim danima. Citirajući vladine izvore, britanski list The Telegraph prenosi kako se vojni zapovjednici upravo dogovaraju o popisu potencijalnih meta.

Podsjetimo, Hague je jučer istaknuo kako iza napada sigurno stoji “Assadov režim”. Također je unaprijed odbacio rezultate UN istrage tvrdeći kako su dokazi uništeni u granatiranju ili kako je pak “prekasno” pošto je prošlo već nekoliko dana od navodnog napada. Njegov komentar nema argumenata – podsjetimo, UN tim je stigao prošlog tjedna u Siriju kako bi istražili navodni napad kemijskim oružjem koji se dogodio još u ožujku ove godine u naselju Khan al-Assal, u blizini Aleppa. Dakle, od tog napada je prošlo već više od 5 mjeseci, a od aktualnog u okolici Damaska manje od 5 dana. Iz toga možemo zaključiti kako su komentari Williama Hagueu dati isključivo u ratno propagandnu svrhu kako bi se opravdao napad na Siriju kojeg upravo pripremaju.

Ako se napad zaista dogodi, opravdanja neće biti. A ako se dogodi napad bez odobrenja UN Vijeća Sigurnosti, onda se radi o kršenju međunarodnog zakona i ilegalnoj stranoj agresiji za koju netko mora odgovarati pred relevantnim međunarodnim tijelima. Tako bi trebalo biti, no pošto je međunarodno pravo samo mrtvo slovo na papiru, ne treba se nadati takvom ishodu. Generalni tajnik UN-a, Ban Ki-moon, poručio je danas iz Seula kako je “korištenje kemijskog oružja zločin protiv čovječnosti kojeg se treba kazniti”. CNN prenosi: “Washington se možda priprema preuzeti ulogu kaznitelja, ako se izvještaji o uporabi kemijskog otrova protiv civila od strane sirijske vlade potvrde”. Drugim riječima, komentar generalnog tajnika već se koristi kao “mig” za vojni udar na Siriju.

Moskva: “Ekstremno opasne posljedice”
Rusija upozorava SAD da ne “ponavljaju stare pogreške”. U izjavi ruskog ministarstva vanjskih poslova se ističe: “Sve ovo podsjeća na događaje prije 10 godina, kada je SAD – koristeći pogrešne informacije koje su govorile kako Iračani imaju oružje za masovno uništenje – zaobišao UN i počeo s planom čije su nam posljedice danas itekako svima poznate”.

Rusija također ističe kako je istraga UN-a na terenu od velike važnosti, no iz SAD-a istu već odbacuju ističući kako istraga dolazi “prekasno da bi bila kredibilna”. Washington i London u isti glas tvrde kako su “dokazi uništeni” artiljerijskim granatiranjem te kako je prošlo “previše vremena” od napada.

Prema zadnjim informacijama telefonski su razgovarali ruski MVP Sergej Lavrov i američki državni tajnik John Kerry. U razgovoru Lavrov je upozorio na “ekstremno opasne posljedice” ako SAD odluči vojno napasti Siriju. “Sergej Lavrov je obratio pozornost na ekstremno opasne posljedice moguće vojne intervencije za cijeli Bliski Istok i prostor Sjeverne Afrike”, ističe se u izjavi ruskog ministarstva vanjskih poslova.

[box_dark]Ruski predsjednik Vladimir Putin telefonski je razgovarao s britanskim premijerom Davidom Cameronom te pritom istaknuo kako Rusija nema dokaze o tome da li se napad kemijskim oružjem dogodio ili tko bi mogao stajati iza njega. Informaciju prenosi glasnogovornik britanske vlade koji je nakon razgovarao istaknuo: “Predsjednik Putin je rekao kako oni nemaju dokaze o tome da li se napad dogodio ili tko je iza njega stajao”.

Nadalje, ističe se kako su obojica za vrijeme razgovora – koji je navodno obavljen neposredno nakon vijesti o snajperskom napadu na UN istražitelje – naglasila stajalište s G-8 summita kada je istaknuto kako “niti jedna strana ne bi smjela koristiti kemijsko oružje i ako ga koristi doći će do odgovora međunarodne zajednice”.

Cameron je Putinu odgovorio kako je Britanija “sigurna da iza napada stoji Assadov režim” te kako “opozicija nema kapaciteta za ovakav napad”. “Režim je također spriječio UN pristup odmah nakon napada što sugerira kako nešto skrivaju”, rekao je Cameron Putinu, ističe glasnogovornik britanske vlade.

John Kerry, izvanredna konferencija o Siriji
U isto vrijeme u Washingtonu je održao izvanrednu press konferenciju američki državni tajnik John Kerry. Rekao je kako je američka administracija sigurna da je “Assadov režim” izveo napad te kako se upravo priprema odgovor.

Bilješke s konferencije Johna Kerrya (zapisano uživo za vrijeme trajanja konferencije koja je počela u 21:00 prema našem vremenu):
– upravo razmatramo odgovor
– ono što smo vidjeli duboko je šokiralo svijet, to je napad bez morala, ubijanje žena i djece
– ovaj napad je nedopustiv
– ovaj događaj prelazi okvire sirijskog konflikta
– civilizirani svijet ne može ovo dopustiti
– s razlogom je svijet zabranio kemijsko oružje
– predsjednik Obama planira spriječiti proliferaciju ovog oružja
– odlučeno je kako mora biti posljedica
– svi moramo ustati tako da se više nikad ne dogodi ovako nešto
– nakon razgovara sa svjetskim liderima i ministrima, gledao sam video snimke napade, još jednom, kao otac ne mogu zaboraviti slike mrtvih obitelji u krevetima
– nikada ne smijemo zaboraviti ovo
– svi koji tvrde da je napad lažan, moraju provjeriti vlastiti moralni kompas
– ovaj napad je stvaran
– skupljaju se dokazi, ali mi već imamo fakte
– informacije humanitarnih organizacija (liječnici bez granica) pokazuju kako je ovaj napad stvaran
– znamo kako sirijski režim ima ovo oružje i ima kapacitet koristiti ga raketama
– znamo kako režim želi očistiti pobunjenike na ovom prostoru u okolici Damaska
– svi mi smo svjedoci ovog događaja
– imamo dodatne informacije, objaviti ćemo ih uskoro
– naša humanost je uvrijeđena, ovim činom i ciničnim pokušajem prikrivanja
– režim namjerno odugovlači UN istragu
– istraga neće otkriti tko je koristio kemijsko oružje, no mi svi znamo
– svijetu je već sve jasno
– razgovarao sam s MVP-om Sirije, rekao sam mu da su morali odmah djelovati transparentno, ne s granatiranjem
– punih 5 dana režim nije dao pristup UN istražiteljima
– granatirali su lokacije, uništavali dokaze, to je režim koji želi sakriti nešto
– prekasno je sada, nema više kredibiliteta (po pitanju puštanja UN inspektora na lokacije)
– američka administracija upravo razgovara s Kongresom
– Obama je u kontaktu sa saveznicima
– uskoro će donijeti odluku
– Obama vjeruje kako mora biti odgovornosti
– ništa na svijetu danas nije ozbiljnije od ovoga[/box_dark]

CNN | RT | The Telegraph

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari