Connect with us

BiH

Klub utemeljitelja HDZ-a BiH: ‘Ako Bošnjaci odbiju vratiti oteto, treba se vratiti na političke pozicije iz 1994.’

Objavljeno

-

Ilustracija/arhiva

Klub utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH smatra kako je, ako se za to steknu uvjeti, potrebno nastaviti pregovore oko izmjena Izbornog zakona, ali samo u onom dijelu koji se tiče presude Ustavnog suda BiH, te presude Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga, a koje se odnose na izbor izaslanika u domove naroda te izbor članova Predsjedništva BiH.

“Klub utemeljitelja zahtijeva da se vrati sve ono što je oteto, a što je bilo zajamčeno Washingtonskim, Daytonsko-pariškim, a nakon toga i Mostarskim sporazumom. Više od dva desetljeća trajale su OHR-ove izmjene Aneksa 4. Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma koje su Federaciju pretvarale u entitet jednog naroda. Crvena linija je već odavno prijeđena, zato nitko nema pravo bilo što oko toga razgovarati i u tome Klub utemeljitelja daje punu potporu hrvatskom pregovaračkom timu na čelu s predsjednikom Hrvatskoga narodnog sabora i HDZ-a BiH Draganom Čovićem”, priopćio je Klub utemeljitelja HDZ-a BiH.

Klub drži kako je licemjerno od bošnjačkog pregovaračkog tima na čelu s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem sustavno odgađati pregovore, odugovlačiti ih i opstruirati, te sada na kraju cijelog procesa iznositi neistine o krivnji američkih i europskih medijatora te hrvatske strane zbog propasti pregovora.

“Posebno nakon što je bošnjačka strana odbila čak osam hrvatskih prijedloga za izmjenom Izbornog zakona BiH, a koje je pozitivnim ocijenila i Venecijanska komisija. Istodobno, bošnjačka strana u cijelom pregovaračkom procesu nije ponudila niti jedan vlastiti prijedlog.

Ako bošnjačka strana uporno bude inzistirala na odbijanju prijedloga o povratku otetih pozicija u Predsjedništvu BiH i Domu naroda Federacije BiH te onemogućavala da Hrvati, kao što je to već omogućeno Bošnjacima i Srbima, sami mogu birati svoje legitimne predstavnike, Klub utemeljitelja smatra kako se potrebno vratiti na političke pozicije koje smo kao konstitutivan i suveren narod 1994. godine unijeli u FBiH”, stoji u priopćenju Kluba utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari