Connect with us

Komentar

Knezović: Komšić i Džaferović su se još jednom pokazali kao politički diletanti!

Objavljeno

on

U utorak je politički skandal potresao susjednu Bosnu i Hercegovinu. Protokolom je bio predviđen sastanak sva tri člana državnog vrha s Lavrovom, no na njemu se pojavio samo Milorad Dodik. Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić optužili su ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da ne poštuje suverenitet BiH kao države, a Lavrov se po dolasku u Istočnom Sarajevu sastao s predsjedateljem Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Lavrov je po dolasku u Bosnu i Hercegovinu istaknuo da se njegova zemlja protivi izmjenama Daytonskog sporazuma te bilo kakvom angažiranju međunarodne zajednice u BiH kao i približavanju te države NATO-u. Šef ruske diplomacije potom je otišao u Beograd gdje je izjavio da predstavnici Hrvata i Bošnjaka u Predsjedništvu BiH, koji su se u utorak odbili s njim sastati, nisu samostalni te da očito rade po nečijem nalogu, ali da taj “incident nije bitan za stav Rusije o razvoju odnosa s narodima BiH”.

Što ovakvi politički potezi znače za Bosnu i Hercegovinu, za portal Direktno komentirao je Marijan Knezović, politički analitičar i aktivist za prava Hrvata u BiH.

“Odlično je što Komšić i Džaferović u zadnji trenutak otkazali sastanak Lavrovu. To su uradili zbog kratkotrajnog medijskog efekta i još kraćeg politikantstva, a usputno se i neupitno zakucali na vrh ljestvice političkih diletanata pa im na tome iskreno čestitam. Također, njima je sjajno što nisu sjeli s Lavrovom, ionako mu vjerojatno ništa ne bi znali ni reći ili konstruktivno razgovarati pa su se riješili obaveze za koju nisu ni kompetentni”, rekao je Knezović.

“Vjerujem kako je i gospodinu Lavrovu laknulo kad je vidio da ne mora sjediti s uzurpatorom Komšićem i povjerenikom islamističkih zemalja, gospodinom Džaferovićem”, dodao je.

“Komšić optužuje Lavrova za nepoštivanje Ustava BiH, a upravo Komšić je protuustavno instaliran, što je svojevrsni državni udar. Džaferović i Komšić trude se predstaviti kao ‘zapadnjaci’ koji su na suprotnom polu od Rusije, a u njima od ‘zapadnoga’ nema ama baš ništa, zato ovakvi spinovi ispadaju smiješni. U odnosu na njih dvojicu, čak je i Rusija nedostižni zapad.

S druge strane, ne smatram lošim što se Čović sastao s Lavrovom, dapače. No, za Hrvate u BiH bilo bi puno bolje da je Dragan Čović u dva desetljeća našao vremena stvoriti i pokoji kontakt s visokim dužnosnicima SAD-a, što nije slučaj jer su financijski interesi gospodina Čovića puno više kompatibilni s ruskim nego s američkim interesima”, rekao je.

“Kad Hrvate bude predstavljao lider koji može i zna surađivati s Washingtonom na strateškoj razini, nećemo se morati ni baviti Komšićima, Džaferovićima i Lavrovima. Svoje probleme tada ćemo moći rješavati sami, unutar hrvatske republike u BiH”, zaključio je Knezović za Direktno.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari