Connect with us

Život

Knezović: “Školski primjer kako se propagandom i zloporabom činjenica može utjecati na svijest”

Objavljeno

on

Hoćete li jedan školski primjer kako se propagandom i zloporabom činjenica može utjecati na svijest i pospješivanje trendova u društvu? Današnji Večernji list (hrvatsko izdanje) donosi naslov koji govori kako raste broj sklapanja građanskih (civilnih) brakova u Hrvatskoj i kako naglo opada broj onih koji idu na sklapanje sakramentalnoga (crkvenoga) brak.

[ad id=”93788″]

Podatci su to, vidi mudrosti, za prva tri mjeseca ove godine. Ne treba puno pameti da zaključimo slijedeće. Podatci su manjkavi. Naime, korizma je zauzimala polovicu vremena od ta tri mjeseca koja su uvrštena u statistiku. Katolička crkva, to je poznato, ne vrši vjenčanja u korizmeno vrijeme. Tako da se, ako se htjelo, moglo u statistiku uvrstiti samo mjesec siječanj i deset dana veljače. Kako će biti crkvenih vjenčanja kad ih uopće nije moguće izvršiti u korizmi?

To je jasno svima osim čudnim statističarima. To vam je isto kao da turistička agencija iznese podatke da je turistička sezona u prva tri zimska mjeseca u odnosu na tri ljetna mjeseca loša. Ovakvim izvještavanjem šalje se poruka, ohrabruju se oni koji žive civilne brakove, a obeshrabruju se oni koji žele crkveni – sakramentalni brak. Ovo je, naravno, stvar uređivačke politike zagrebačkoga večernjaka. Ovo ne čine samo novinari i nemojte uvijek ciljati na potpisnike teksta – ovo je ipak uređivačka politika ili izdavački naputak. Novinari su isto žrtve uređivačke politike.

No, ipak nas ima koji to zamijetimo i raskrinkavamo. Ovo je samo jedan od primjera kako se na temelju oskudnih podataka stvara društvena slika i nameće drugo mišljenje.

građanski brak

Fra Mario Knezović

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari