Connect with us

Hrvatska

Knin: Počela proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

Objavljeno

-

​Svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti počelo je ​u 6,30 sati budnicom ulicama Knina, grada na čijoj se tvrđavi prije 27 godina ponosno zavijorila hrvatska zastava označivši pobjedonosno napredovanje vojske i policije u opsežnoj akciji oslobađanja okupiranih područja domovine.

Vojno-redarstvena operacija Oluja koja je započela 4. kolovoza 1995. u 5 sati i najavila kraj petogodišnje srpske okupacije koja je počela u ljeto 1990. godine blokadom hrvatskih cesta, a s vremenom je, uz sudjelovanje JNA, prerasla u brutalne napade na hrvatske gradove i sela te ubijanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva. U Oluji su već do 7. kolovoza. oslobođena okupirana područja u Dalmaciji, Lici, Kordunu i Banovini, s Kninom kao sjedištem “Srpske vojske Krajine”, gotovo 11.000 četvornih kilometara ili 18,4 posto površine Hrvatske.

Iako je još u svibnju 1995. u akciji Bljesak u zapadnoj Slavoniji Hrvatska vojska pokazala visoku spremnost i efikasnost, još 3. kolovoza u Ženevi pobunjeni Srbi su odbijali pregovarati o mirnoj reintegraciji toga područja.

Za ovogodišnje središnje svečano središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. godišnjice Vojno redarstvene operacije (VRO) Oluja u Kninu je priređen i taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske koji se može razgledati od 8 do 16 sati na pomoćnom igralištu stadiona Nogometnog kluba (NK) Dinara organiziran je taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske.

Državna izaslanstva, na čelu s predsjednicima države, Hrvatskog sabora i Vlade, polažu vijence u počast poginulima za domovinu kod spomenika hrvatske pobjede ​”​Oluja 95​”​ na Trgu dr. Ante Starčevića, a zatim će sudionici svečanog obilježavanja Dana objede i domovinske zahvalnosti krenuti prema stadionu NK Dinara, gdje će se održati središnja svečanost.

U 9, 40 sati bit će podnesen prijavak Predsjedniku Republike i vrhovnom zapovjedniku, a istodobno na Kninskoj tvrđavi kreće ceremonija podizanja hrvatske državne zastava, uz pjevanje himne koju izvodi Barbara Suhodolčan.

Kninska crkvena zvona zazvonit će u 9 sati i 43 minute i podsjetiti da je u taj čas na današnji dan prije 27 godina Hrvatska vojska oslobodila Knin, središte i simbola srpske pobune i okupacije uz pomoć JNA.

​ Na stadionu NK Dinara ​će se ​čitat​i povjesnica VRO Oluja i imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.​ U trenutku čitanja imena smrtno stradalih hrvatskih branitelja u VRO Oluja, 122 kadeta HV-a i 122 kadeta policije na Kninskoj tvrđavi istupit će u postroj u spomen na 244 hrvatska branitelja, od kojih su 242 smrtno stradala i ​dva​ nestala.

Ove su godine predviđena četiri prigodna obraćanja u kojima će govoriti umirovljeni general pukovnik Mladen Markač, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović.

Na kraju svečanosti​ je​ predviđen nastup akrobatske grupe ​”​Krila Oluje​”​ i prelet helikoptera Oružanih snaga RH i policije.​

Misno slavlje ​započinje ​u 11​.​45 sati u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta​, a​ predvodit će ​ga ​šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Službeni završetak programa je u 14 sati nakon čega slijedi drugi dio programa koji je organizirao Grad Knin, u kojem će u 21 sat početi koncert Doris Dragović, zatim vatromet i koncert grupe Opća opasnost.

Zbog današnje proslave tijekom koje se očekuje nekoliko tisuća posjetitelja iz svih dijelova Hrvatske ograničen je promet po gradu. (Hina)

5. kolovoza 1995. Kruna VRO ‘Oluja’ – Oslobođen Knin

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari