Pratite nas

Pregled

Knjiga Davora Domazeta Loše na engleskome jeziku – Domovinski rat za strance

Objavljeno

na

Najprodavanija knjiga Davora Domazeta Loše „Hrvatski Domovinski rat 1991.-1995., strateški pogled“ izlazi ovih dana na engleskom jeziku

Admiral Davor Domazet Lošo, jedan od najistaknutijih pisaca o Domovinskom ratu i dokazani hrvatski geopolitički strateg, ovih je dana izdao svoje najpoznatije i najprodavanije izdanje „Hrvatski Domovinski rat 1991.-1995., strateški pogled“ na engleskome jeziku.

Ovo je ujedno i prva knjiga o Domovinskom ratu hrvatskoga autora na nekom stranom jeziku i sigurno je da će naći zainteresirane, ali i predstaviti naš oslobodilački rat onakvim kakav je uistinu bio.

Osobito je važno što objava ove knjige dolazi nakon niza raznih tuđinskih pogleda na njega, raznih napora na jugoistoku Europe da ga se obezvrijedi.

Vjerodostojnost djelu jamči činjenica što je pisan perom hrvatskoga sudionika i načelnika glavnoga stožera HV-a, ali i planera najvažnijih ratnih operacija koji ih je opisao sa stručnoga, znanstvenoga i povijesnoga stajališta.

Knjiga je za razliku od originala nazvana „The war that prevented genocide“ (Rat koji je spriječio genocid), uz podnaslov „The Croatian Homeland War, 1991. – 1995: A Strategic View“..

Autor je u njoj pokazao i drugu stranu ratovanja, strateško planiranje pojedinih vojnih akcija, način na koji ih je svijet doživio, ali i kako je međunarodna zajednica prikriveno sudjelovala u ratovanju na prostorima bivše Jugoslavije.

Neki od glavnih Domazetovih vojnostrateških uspjeha obuhvaćaju planiranja svih većih operacija HV-a, kako u Hrvatskoj, tako i u BiH (Operacija Bljesak, Operacija Oluja, Operacija Južni potez), ali i razbijanje protivničkih obavještajnih struktura, te elektronički prodor u protivnički tabor, primjer prisluškivanja Miloševića u njegovu beogradskom sjedištu.

Domazet DR

Poznato je da se, između ostaloga, operacija „Oluja“, kao najuspješnije planirana i izvedena akcija u povijesti ratovanja, danas izučava na američkim vojnim učilištima pa će ova knjiga biti još jedan prinos tomu jer se autor, osim hrvatskih i srpskih, koristio i britanskim i američkim obavještajnim izvorima.

Sama knjiga otkriva dosta informacija s kojima nije previše upoznata međunarodna javnost i kao takva dat će jedan potpuno drukčiji pogled na ratna zbivanja na našim prostorima, pogotovo, jer je autor kao sudski ekspert obradio obranu na suđenju pred haaškim sudom generalima Gotovini i Markaču.

U knjizi koja će biti ovih dana predstavljena, opisani su svi relevantni događaji, procesi, pregovori i operacije na ‘velikom ratištu’, to jest na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Dakle riječ je o prvoj knjizi na engleskom jeziku o Domovinskom ratu kakva do sada nije još objavljena, a koja će zahvaljujući odličnom prijevodu mladoga Matije Pospiša, stranim čitateljima pojasniti stratešku razinu, sve sudionike u tom ratu, ne samo one koji su u njemu sudjelovali već i one koji se nazivaju mističnom međunarodnom zajednicom, koji su zapravo ratom upravljali i vodili ga iz pozadine.

Engleski prijevod Domazetove knjige odgovor je svima koji godinama kriminaliziraju Domovinski rat, međunarodnoj zajednici koja mu još uvijek i dan danas pokušava promijeniti karakter nazivajući ga građanskim i osporiti da su Hrvati žrtve nad kojima je učinjena agresija.

Poput hrvatskoga originala i u ovom prijevodu Domazet je knjigu posvetio svojim kolegama generalima kojima se sudilo u Haagu: Gotovini, Bobetku, Petkoviću, Praljku, Čermaku, Markaču, Blaškiću, Ademiju, Norcu, Glavašu i Sačiću.

Konačno ova knjiga „The war that prevented genocid“, osim što će otvoriti stranim čitateljima potpuno nove poglede na zbivanja u ranim devedesetima, ujedno će skinuti maske i razotkriti laži s kojima se još uvijek bori mlada hrvatska država.

Tomislav Držić
Hrvatski tjednik

 

Davor Domazet Lošo: Stižu migranti, a ovo je istina o kojoj se šuti

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Plenković: Poljoprivrednici bi mogli jako profitirati od nastupa na Zelenom tjednu

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković izrazio je u petak na kraju dvodnevnog radnog posjeta Njemačkoj zadovoljstvo postignutim tijekom boravka u Berlinu te izrazio nadu da će nastup Hrvatske na poljoprivrednom sajmu Zeleni tjedan, na kojem je Hrvatska zemlja partner, dodatno ojačati gospodarske odnose dviju zemalja.

“Boravak u Berlinu iskoristili smo za nazočnost na Zelenom tjednu, gdje je Hrvatska kao zemlja partner ove godine zastupljena s gotovo 50 izlagača. Primjer Finske koja je prošle godine bila zemlja partner pokazuje kako je nakon sajma povećala izvoz svojih poljoprivrednih proizvoda za pedeset posto. Stoga očekujemo poticaj i za naše poljoprivredne proizvođače”, rekao je Plenković nakon obilaska štandova hrvatskih izlagača na Zelenom tjednu.

Hrvatski premijer je rekao kako su prve reakcije na hrvatski nastup na ovom sajmu vrlo pozitivne.

“Vidi se da Nijemci prepoznaju kvalitetu hrvatskih proizvoda, njihovu autohtonost, tradiciju i način pripreme”, zaključio je Plenković.

Prije toga je halu u kojoj se predstavlja hrvatska poljoprivredna proizvodnja posjetila i njemačka ministrica poljoprivrede Julia Kloeckner, a premijer Plenković je gradonačelniku Berlina Michaelu Muelleru poklonio i stablo hrvatske masline.

Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, koja je suorganizator organizacije hrvatskog nastupa na Zelenom tjednu, izrazio je nadu da bi ovaj nastup mogao potaknuti izvoz hrvatskih poljoprivrednih proizvoda.

”Trenutno izvozimo poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od 2 milijarde eura, a možemo i trebamo puno više. Zeleni tjedan je odlična platforma za povećanje te brojke. Ovdje će prodefilirati više od pola milijuna ljudi iz cijelog svijeta i svima njima želimo pokazati da naše turističke ljepote prati i kvalitetna gastronomija i da naša poljoprivreda ima dugu tradiciju, ali i veliki potencijal”, rekao je Burilović.

Predsjednik hrvatske vlade osvrnuo se i na jučerašnji sastanak s kancelarkom Angelom Merkel kojeg je nazvao izuzetno kvalitetnim.

“Imali smo vrlo sadržajan susret s brojnim temama poput jugoistoka Europe, ali i globalnim i europskim temama budući da i Hrvatska i Njemačka ove godine predsjedaju Vijećem Europske unije”, rekao je Plenković.

On je još jednom ponovio što se očekuje od susreta na vrhu EU-a i zemalja zapadnog Balkana koji bi se u sklopu programa predsjedanja EU-om početkom svibnja trebao održati u Zagrebu.

“Mi želimo odaslati jasnu poruku s ovog skupa i želimo da to bude jedan politički samit i cilj nam je da na početku jednog desetljeća i rada novog saziva Europske komisije, Europskog parlamenta i jednog novog političkog trenutka damo jedan realni uvid i odredimo slijed zbivanja u godinama koje su pred nama”, rekao je Plenković.

On je zaključio kako ne bi više trebalo ponavljati eufemizme iz prošlosti poput “potencijalni kandidati” ili “europska perspektiva”.

“Sve je to važno, ali ono što mi želimo ovdje je politička rasprava i izvući u prvi plan elemente koji dosad nisu bili u prvom planu poput gospodarskog upravljanja”, zaključio je Plenković. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Studentski zbor Fakulteta hrvatskih studija: Osuđujemo Ribićevo politikanstvo

Objavljeno

na

Objavio

Studentski zbor Fakulteta hrvatskih studija osudio je u petak politikanstvo glavnog tajnika Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Hrvatske Vilima Ribića poručivši da su šokirani njegovom izjavom da bi taj fakultet trebao prestati postojati u bilo kojoj formi.

Ribić je u srijedu ocijenio da je Sveučilište u Zagrebu dovelo Hrvatske studije u ozbiljnu situaciju jer je protivno Zakonu o ustanovama u sudski registar uspjelo upisati Fakultet hrvatskih studija kao javnu ustanovu bez prethodnog rješenja Ministarstva znanosti, čime je dovedeno u pitanje postojanje Hrvatskih studija.

“Studentski zbor još je 10. prosinca prošle godine podržao unaprjeđenje Hrvatskih studija u status fakulteta jer je to jedino u interesu studenata. Za studente Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu to nije ‘trivijalno pitanje'”, navodi se u priopćenju Zbora.

Dodaje se kako studenti osuđuju politikanstvo Sindikata koji već godinama “ometa reformu institucije Hrvatskih studija”.

“Začuđujuće je i obeshrabrujuće da se sindikat u čijem je nazivu upisana ‘znanost i visoko obrazovanje’ poticanjem prestanka financiranja Fakulteta hrvatskih studija zauzima za ukidanje radnih mjesta i gubitak zaposlenja radnika Fakulteta”, stoji u priopćenju.

Ocjenjuju da je u Ribićevoj izjavi “prepoznatljiv pristup u kojem se sudstvo proglašava nekompetentnim i korumpiranim” kada ne postupi po Ribićevim zamislima i očekivanjima.

“Pozivamo Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu da nas podrži u obrani dostojanstva i interesa studenata Hrvatskih studija”, poručuje Studentski zbor Fakulteta hrvatskih studija (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari