Pratite nas

Pregled

Knjiga Davora Domazeta Loše na engleskome jeziku – Domovinski rat za strance

Objavljeno

na

Najprodavanija knjiga Davora Domazeta Loše „Hrvatski Domovinski rat 1991.-1995., strateški pogled“ izlazi ovih dana na engleskom jeziku

Admiral Davor Domazet Lošo, jedan od najistaknutijih pisaca o Domovinskom ratu i dokazani hrvatski geopolitički strateg, ovih je dana izdao svoje najpoznatije i najprodavanije izdanje „Hrvatski Domovinski rat 1991.-1995., strateški pogled“ na engleskome jeziku.

Ovo je ujedno i prva knjiga o Domovinskom ratu hrvatskoga autora na nekom stranom jeziku i sigurno je da će naći zainteresirane, ali i predstaviti naš oslobodilački rat onakvim kakav je uistinu bio.

Osobito je važno što objava ove knjige dolazi nakon niza raznih tuđinskih pogleda na njega, raznih napora na jugoistoku Europe da ga se obezvrijedi.

Vjerodostojnost djelu jamči činjenica što je pisan perom hrvatskoga sudionika i načelnika glavnoga stožera HV-a, ali i planera najvažnijih ratnih operacija koji ih je opisao sa stručnoga, znanstvenoga i povijesnoga stajališta.

Knjiga je za razliku od originala nazvana „The war that prevented genocide“ (Rat koji je spriječio genocid), uz podnaslov „The Croatian Homeland War, 1991. – 1995: A Strategic View“..

Autor je u njoj pokazao i drugu stranu ratovanja, strateško planiranje pojedinih vojnih akcija, način na koji ih je svijet doživio, ali i kako je međunarodna zajednica prikriveno sudjelovala u ratovanju na prostorima bivše Jugoslavije.

Neki od glavnih Domazetovih vojnostrateških uspjeha obuhvaćaju planiranja svih većih operacija HV-a, kako u Hrvatskoj, tako i u BiH (Operacija Bljesak, Operacija Oluja, Operacija Južni potez), ali i razbijanje protivničkih obavještajnih struktura, te elektronički prodor u protivnički tabor, primjer prisluškivanja Miloševića u njegovu beogradskom sjedištu.

Domazet DR

Poznato je da se, između ostaloga, operacija „Oluja“, kao najuspješnije planirana i izvedena akcija u povijesti ratovanja, danas izučava na američkim vojnim učilištima pa će ova knjiga biti još jedan prinos tomu jer se autor, osim hrvatskih i srpskih, koristio i britanskim i američkim obavještajnim izvorima.

Sama knjiga otkriva dosta informacija s kojima nije previše upoznata međunarodna javnost i kao takva dat će jedan potpuno drukčiji pogled na ratna zbivanja na našim prostorima, pogotovo, jer je autor kao sudski ekspert obradio obranu na suđenju pred haaškim sudom generalima Gotovini i Markaču.

U knjizi koja će biti ovih dana predstavljena, opisani su svi relevantni događaji, procesi, pregovori i operacije na ‘velikom ratištu’, to jest na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Dakle riječ je o prvoj knjizi na engleskom jeziku o Domovinskom ratu kakva do sada nije još objavljena, a koja će zahvaljujući odličnom prijevodu mladoga Matije Pospiša, stranim čitateljima pojasniti stratešku razinu, sve sudionike u tom ratu, ne samo one koji su u njemu sudjelovali već i one koji se nazivaju mističnom međunarodnom zajednicom, koji su zapravo ratom upravljali i vodili ga iz pozadine.

Engleski prijevod Domazetove knjige odgovor je svima koji godinama kriminaliziraju Domovinski rat, međunarodnoj zajednici koja mu još uvijek i dan danas pokušava promijeniti karakter nazivajući ga građanskim i osporiti da su Hrvati žrtve nad kojima je učinjena agresija.

Poput hrvatskoga originala i u ovom prijevodu Domazet je knjigu posvetio svojim kolegama generalima kojima se sudilo u Haagu: Gotovini, Bobetku, Petkoviću, Praljku, Čermaku, Markaču, Blaškiću, Ademiju, Norcu, Glavašu i Sačiću.

Konačno ova knjiga „The war that prevented genocid“, osim što će otvoriti stranim čitateljima potpuno nove poglede na zbivanja u ranim devedesetima, ujedno će skinuti maske i razotkriti laži s kojima se još uvijek bori mlada hrvatska država.

Tomislav Držić
Hrvatski tjednik

 

Davor Domazet Lošo: Stižu migranti, a ovo je istina o kojoj se šuti

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

SSSH poziva Vladu da skraćivanjem radnog vremena spasi radna mjesta

Objavljeno

na

Objavio

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pozvao je u petak Vladu da iskoristi instrument skraćivanja radnog vremena, koji je pokrenula Europska komisija, i nacionalnim propisima zaštiti radnike i pomogne poslodavce da premoste krizu bez otpuštanja.

Prijedlog modela skraćenja radnog vremena Europske komisije, naziva “SURE”, vrijedan 100 milijardi eura, o kojem bi se trebalo odlučivati na sastanku planiranom za sljedeći tjedan, sadrži kratkoročne mjere usmjerene na očuvanje radnih mjesta i plaća radnika tijekom krize uzrokovne koronavirusom.

Pridružujući se pozivu Europske konfederacije sindikata (ETUC), upućenom ministrima financija država članica Europske unije i Vijeću, SSSH je zatražio od Vlade da podrži inicijativu i donose nacionalne propise kojima će se zaštiti radnike javnim sredstvima i tako pomoći poslodavcima da premoste krizu, bez otpuštanja i snižavanja plaća radnika.

Europski sindikalni pokret je, navodi SSSH, izrazio zadovoljstvo što je EK uvažila sindikalne zahtjeve i brzo usvojila mjere za zaštitu nezaposlenih, te mjere podrške modelu skraćenja radnog vremena.

SURE je hitno potreban kako bi se spriječila masovna nezaposlenost, pad prihoda radnika i recesija, zaključuju u SSSH-u.

Predsjednik sindikalne središnjice Mladen Novosel poručio je da Hrvatska treba takav zakon i da će se SSSH boriti da se tu inicijativu iskoristi za njegovu razradu i usvajanje.

Glavni tajnik ETUC-a Luca Visentini upozorio je da “ambiciozne mjere” ne mogu čekati dok se svakodnevno gase brojna radna mjesta.

“Važno je da sve zemlje članice uspostave skraćeno radno vrijeme ili slične sustave uz potporu instrumenta SURE i da te mjere pokrivaju sve radnike i tvrtke, uz uključivanje socijalnih partnera u oblikovanje i provedbu”, rekao je Luca Visentini.

ETUC je pozvao i države članice EU da brzo stave na raspolaganje Europskoj komisiji potrebna jamstva kako bi mjera bila operativna što prije. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Mons. Ivan Hren: Skinut ćemo sjeverni toranj kako bi se uklonila opasnost

Objavljeno

na

Objavio

Kanonik Prvostolnoga kaptola zagrebačkog mons. Ivan Hren izjavio je u srijedu da zasad nema točnih podataka o šteti nastaloj na zagrebačkoj katedrali u potresu 22. ožujka, kao ni procjene troškova njezine obnove te je potvrdio da će se se skinuti vrh oštećenoga sjevernog tornja kako bi se otklonila opasnost od rušenja.

“Nećemo raditi rekonstrukciju, nego samo skinuti opasnost koja prijeti”, rekao je mons. Hren za N1 televiziju dodavši kako je južni toranj pao jer je, kako statičari kažu, bio ukrućen skelama.

Podsjetio je da je u ponedjeljak okupio ekipu koja je radila na katedrali te su naručene dizalice i počeli micati kamenje koje je prijetilo i Nadbiskupskom dvoru nasuprot katedrale.

“Sjeverni toranj ostao je visjeti, a kad smo uspjeli doći do snimke o stanju, okupili smo statičare i vidjeli da je daleko manja šteta da ga skinemo mi nego da padne i pitamo se hoćemo li imati katedralu”, rekao je Hren.

Oba su tornja, naglasio je, na istoj koti, a ovaj je potres pokazao gdje je slaba točka tornjeva koje je projektirao Bolle.

Što će se i kako dalje raditi pitanje je vremena, statike, procjene i odluke, napomenuo je.

Podsjetio je i kako su unutar katedrale zaštitili sarkofag blaženika Alojzija Stepinca. “Mičemo sve kipove sa zidova, maknut ćemo i vitraje da se ne bi dogodila veća šteta, a radimo i projekt skele kako bismo mogli uopće snimiti do koje mjere je oštećena statika i na koji način ćemo raditi, a što će raditi struka”, rekao je mons. Hren.

Istaknuo je i kako zasad nemaju točne i egzaktne podatke o troškovima i šteti.

Foretić: Štete se još utvrđuju

Glavni projektant obnove katedrale Damir Foretić također je istaknuo da se štete još utvrđuju, dodavši da će se one još dugo evidentirati i gledati.

Tek onda ćemo moći reći što nas sve očekuje u budućnosti, rekao je.

Sada skidamo sve od lanterne pa do vrha križa sjevernoga tornja, naglasio je dodavši kako su od jabuke na vrhu kroz toranj provučene dvije čelične šipke od 30 mm, koje sve drže u jednom komadu.

Smatra da je problem nastao na lanterni kod dijelova koji su se odlomili pa bi se zbog toga mogao srušiti cijeli zvonik.

“Cijeli se zvonik okrenuo za 12 do 15 cm”, rekao je Foretić i dodao kako vrh sjevernoga tornja planiraju skinuti u jednom komadu.

Skidat ćemo ga dizalicom od 500 tona, a drugom dizalicom ćemo ga obuhvatiti oko cijeloga zvonika i pokušati spustiti sve u jednom komadu, objasnio je

Naglasio je da će tek kad detektiraju sve što se dogodilo, napraviti analize i statičke modele pa onda vidjeti koja se ključna mjesta mogu na neki način statički ojačati. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari