Connect with us

Reagiranja

Knjiga – Dokument o uzaludnim pismima – (Treće pismo Hrvatskom saboru)

Objavljeno

on

(TREĆE PISMO HRVATSKOM SABORU)

Poštovani, Predsjedniče Hrvatskog sabora

Poštovani Predsjedniče Saborskog odbora za obrazovanje, znanost i kulturu

Šaljem vam svoju knjigu-dokument o uzaludnim pismima: PIŠEM PISMA, ODGOVORA NEMA! / NAVODNA HRVATSKA ZAKLADA ZA ZNANOST u kojoj su dana pisma u razdoblju od više od godinu dana, a koja se odnose na ono o čemu sam vam pisao u prethodna dva pisma.

U subotu sam bio gost Županije Splitsko-Dalmatinske na otvaranju županijskog Centra izvrsnosti iz matematike.

U otvaranju ste sudjelovali i Vi predsjedniče saborskog odbora za znanost, obrazovanja i kulturu poštovani g. Andro Krstulović Opara pa ste svjedok činjenice kako u Splitsko-Dalmatinskoj županiji pojam izvrsnosti doživljavaju potpuno suprotno od načina na koji se on tretira u HRZZ-u, a kako će biti vidljivo iz ove knjige u tome, nažalost, imaju potporu od prethodnih hrvatskih vlada, HAZU uključujući i Razred za matematiku, fiziku i kemiju.

Sam župan je spomenuo i mojih više od 1100 znanstvenih radova, a ja sam govorio i o časopisima koje smo osnovali i koji su u samom vrhu svjetskih časopisa iz te problematike. Govorio sam i o konferencijama koje smo do sada organiziralo i kada sam govorio o onoj u Mostaru bio je vidljiv ponos što je ona bila posvećena trojici hrvatskih matematičara koji su povezani s tom županijom. Iz reagiranja mladih matematičara moglo se zaključiti kako i oni bolje znaju što je izvrsnost od onih iz HRZZ-a, bivših ministarstava i HAZU.

Čitajući ova pisma koja su bila uzaludna vjerujem da ćete se i sami uvjeriti u to. U knjizi je dana i sudbina monografije koju je HRZZ odobrio, pa tražio povrat novca kada je monografija objavljena. Ti novci su vraćeni od izdavačke kuće “Element”, a HRZZ ih je sam (uz ostalo) uzeo iz polovice sredstava za drugu godinu koje je dao. Od momenta kada sam shvatio da je HRZZ čvrsto pri svojim pogledima na izvrsnost tj. da međunarodni časopisi koji se tiskaju u RH nisu dobri bez obzira što su na svjetskim listama kao rijetki iz te problematike ili čak i s najvećim impact faktorom među njima, prestao sam koristiti sredstva s projekta. Smatram da je nemoralno koristi sredstva Zaklade za koju mislim da je potpuno nekompetentna u znanosti, bez obzira što ste je Vi u Saboru konstituirali.

Pa oni se i rugaju Hrvatskom saboru, kada traže povrat novca koji su odobrili, pozivajući se na nekakav sukob interesa. A po zakonu koji ste vi dali morali smo tražiti PET ponuda za to. Da nismo prihvatili najbolju ponudu, onda bi nas vjerojatno kaznili zato što po zakonu to moramo učiniti, zar ne?

Mislim da je tiskanje ove knjige, o ovom projektu od važnosti i za buduća povijesna istraživanja o hrvatskoj znanosti. Zato vas molim da nam odobrite korištenje sredstava koje je “Element” vratio i umjesto te monografije tiskamo kod njih ovu knjigu. Ipak ste vi osnovali HRZZ, a očito je besmisleno očekivati da bi oni tako nešto odobrili, a još manje da bih poslije svega ja to od njih i tražio.

S poštovanjem

Prof. dr. sc. Josip Pečarić

Redoviti član HAZU
Dopisni član DANU

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR