Pratite nas

Reagiranja

Knjiga – Dokument o uzaludnim pismima – (Treće pismo Hrvatskom saboru)

Objavljeno

na

(TREĆE PISMO HRVATSKOM SABORU)

Poštovani, Predsjedniče Hrvatskog sabora

Poštovani Predsjedniče Saborskog odbora za obrazovanje, znanost i kulturu

Šaljem vam svoju knjigu-dokument o uzaludnim pismima: PIŠEM PISMA, ODGOVORA NEMA! / NAVODNA HRVATSKA ZAKLADA ZA ZNANOST u kojoj su dana pisma u razdoblju od više od godinu dana, a koja se odnose na ono o čemu sam vam pisao u prethodna dva pisma.

U subotu sam bio gost Županije Splitsko-Dalmatinske na otvaranju županijskog Centra izvrsnosti iz matematike.

U otvaranju ste sudjelovali i Vi predsjedniče saborskog odbora za znanost, obrazovanja i kulturu poštovani g. Andro Krstulović Opara pa ste svjedok činjenice kako u Splitsko-Dalmatinskoj županiji pojam izvrsnosti doživljavaju potpuno suprotno od načina na koji se on tretira u HRZZ-u, a kako će biti vidljivo iz ove knjige u tome, nažalost, imaju potporu od prethodnih hrvatskih vlada, HAZU uključujući i Razred za matematiku, fiziku i kemiju.

Sam župan je spomenuo i mojih više od 1100 znanstvenih radova, a ja sam govorio i o časopisima koje smo osnovali i koji su u samom vrhu svjetskih časopisa iz te problematike. Govorio sam i o konferencijama koje smo do sada organiziralo i kada sam govorio o onoj u Mostaru bio je vidljiv ponos što je ona bila posvećena trojici hrvatskih matematičara koji su povezani s tom županijom. Iz reagiranja mladih matematičara moglo se zaključiti kako i oni bolje znaju što je izvrsnost od onih iz HRZZ-a, bivših ministarstava i HAZU.

Čitajući ova pisma koja su bila uzaludna vjerujem da ćete se i sami uvjeriti u to. U knjizi je dana i sudbina monografije koju je HRZZ odobrio, pa tražio povrat novca kada je monografija objavljena. Ti novci su vraćeni od izdavačke kuće “Element”, a HRZZ ih je sam (uz ostalo) uzeo iz polovice sredstava za drugu godinu koje je dao. Od momenta kada sam shvatio da je HRZZ čvrsto pri svojim pogledima na izvrsnost tj. da međunarodni časopisi koji se tiskaju u RH nisu dobri bez obzira što su na svjetskim listama kao rijetki iz te problematike ili čak i s najvećim impact faktorom među njima, prestao sam koristiti sredstva s projekta. Smatram da je nemoralno koristi sredstva Zaklade za koju mislim da je potpuno nekompetentna u znanosti, bez obzira što ste je Vi u Saboru konstituirali.

Pa oni se i rugaju Hrvatskom saboru, kada traže povrat novca koji su odobrili, pozivajući se na nekakav sukob interesa. A po zakonu koji ste vi dali morali smo tražiti PET ponuda za to. Da nismo prihvatili najbolju ponudu, onda bi nas vjerojatno kaznili zato što po zakonu to moramo učiniti, zar ne?

Mislim da je tiskanje ove knjige, o ovom projektu od važnosti i za buduća povijesna istraživanja o hrvatskoj znanosti. Zato vas molim da nam odobrite korištenje sredstava koje je “Element” vratio i umjesto te monografije tiskamo kod njih ovu knjigu. Ipak ste vi osnovali HRZZ, a očito je besmisleno očekivati da bi oni tako nešto odobrili, a još manje da bih poslije svega ja to od njih i tražio.

S poštovanjem

Prof. dr. sc. Josip Pečarić

Redoviti član HAZU
Dopisni član DANU

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Elizabeta Gojan u polupismenom komentaru branitelje nazvala “Ruljom”

Objavljeno

na

Objavio

U očekivanju nedjelje – “DAMIN” GAMBIT

Elizabeta Gojan je u polupismenom komentaru na Facebook zidu svoje kolegice Maje Sever napisala kako se Hrvatska radiotelevizija “povlađujući rulji odrekla svog čovjeka” jer se HRT javnim priopćenjem ogradila od stajališta Aleksandra Stankovića o “građanskom ratu u Hrvatskoj”:

“Samo ću napisati da tako to krene…odreknu se priopćenjem povlađujući rulji, oni koji trebaju stati, pod svaku cijenu, uz svog čovjeka…prošla to…zanimljivo, ne rješavaju to, po uzoru na premijera, kao unutarnju stvar…nego trkom u javnost, bauljajući po Ustavu floskulama… “ 

Nije mi sasvim jasno je li ona to “ruljom” nazvala nas gledatelje i pretplatnike Hrvatske radiotelevizije, ili samo hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i njihove udruge jer su javno izrazili svoje ogorčenje informativnim razgovorom Aleksandra Stankovića Nedjeljom u dva sa hrvatskim braniteljem Predragom Peđom Mišićem.

Naime samodopadno agresivni Stanković, uz stavljanje soli na ranu svog ‘nesretnog’ gosta kojemu se rođeni brat borio na strani agresorske JNA, a majka je otišla u Beograd), samo što ga nije vezao za radijator i čupao mu nokte ne bi li ga prisilio da prizna da je u Hrvatskoj zapravo bio “građanski rat”, komentirao je Mario Profaca.

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

PETERNEL: Mnogi se ne usude reći, ali emisiju NU2 treba ukinuti

Objavljeno

na

Objavio

Prekrasno je što brojni zabrinuti izražavaju podršku Stankoviću iako se može primijetiti da kod nekih drugih slučajeva nisu bili toliko pravdoljubivi zagovornici slobode govora.

Pitanje koje se nameće je u čemu je problem čak i ako se emisija ukine?

Zar je Nu2 doživotna emisija na koju Stanković ima ljudsko pravo?

Nije problem sto je Aco rekao nešto sto se nekome ne sviđa, to ne smije biti problem, već što mu se emisija potrošila i što permanentno govori gluposti koje se većini uljuđenih ne sviđaju – loš je, šablonski subverzivan, nepripremljen, nameće stavove, izlizala se forma. privatizira termin te selektivno prijateljsko-ideološki promovira izdavače, knjige, autore, firme, a omalovažava neistomišljenike.

Jednostavno je zreo za hlađenje i novi novinarski zadatak.

Mnogi se to iz nekog razloga ne usude reći, ali ja otvoreno kažem da tu emisiju treba ukinuti. Trebalo je još prije tri godine otkad kvalitetom ne zadovoljava standarde, napisao je potpredsjednik HHO-a Igor Peternel.

Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara: Šteta koju je Stanković nanio je nemjerljiva

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari