Connect with us

Kultura

Knjiga povjesničara Hrvoja Mandića o Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji

Objavljeno

-

Knjiga povjesničara Hrvoja Mandića “Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu”, koju je objavio zagrebački nakladnik AGM, temelji se na desetljećima istraživanja problematike hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću.

U historiografiji do ove knjige nije objavljena cjelovita sinteza o Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji u Drugome svjetskome ratu i poraću, napominje nakladnik i dodaje kako je posebice u BiH kvalitetno postavljen istraživački temelj iskoristiv za proučavanje.

Ta je tematika, naglašava nakladnik, posebno zanimljiva jer je riječ o najtežem razdoblju za franjevački red u Hercegovini i za Katoličku crkvu te hrvatski narod u vremenu Drugog svjetskog rata i poraća.

Nakladnik navodi kako se u knjizi nalaze složena analiza zbivanja unutar franjevačkoga reda na području Širokoga Brijega tijekom Drugoga svjetskog rata i nakon njega, franjevačko djelovanje, utjecaj i posljedice partizanskog osvajanja Širokoga Brijega neposredno pred završetak rata.

Ističe kako knjiga donosi cjelovit prikaz vjerske dimenzije društvenoga života koji se značajno i suprotstavljeno isprepletao s komunističkim režimom, koji je po svršetku rata institucionaliziran i formaliziran.

495 stranica knjige “Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu” podijeljeno je na 22 poglavlja – Istraživanje povijesti Hercegovačke franjevačke provincije, Provincija u II. svjetskom ratu u historiografiji Republike Hrvatske i BiH od 1990-ih, Kategorija “narodnih neprijatelja” odnos KPJ prema njima, Provincija u NDH, Fra Radoslav Glavaš i NDH, Fra Justin Medić i upravljačke strukture provincije, Srpanjska diplomatska aktivnost fra Dominika Mandića, Franjevci i imenovanje Petra Čule mostarskim biskupom, Franjevačka provincija 1942., Odnos franjevaca prema suprotstavljenim stranama u ratu, Politička i vojna situacija 1944. u NDH, Provincija u veljači 1945., Borbe za Mostar, Ubojstva franjevaca na Bleiburgu i Križnom putu, Osuda i strijeljanje fra Radoslava Glavaša, Ubojstvo fra Valentina Zovka i fra Andrije Topića, Odnos Dominika Mandića prema ubojstvima fratara, Pastirsko pismo i ubijeni širokobriješki fratri, Biskup Čule i Pastirsko pismo.

Hrvoje Mandić rođen je 1987. u Mostaru. Na Fakultetu hrvatskih studija doktorirao je 2020. na temu Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću. Zaposlen je u Središnjem uredu za arhivsku građu Sveučilišta u Zagrebu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas