Connect with us

Kultura

Knjiga Vladimira Šeksa: Rašomon na Savi – dokumentarna kronologija rata u Bosanskoj Posavini

Objavljeno

-

Upravo je tiskana dugo očekivana knjiga koju je priredio Vladimir Šeks, Rašomon na Savi, dokumentarna kronologija rata u Bosanskoj Posavini.

Što je istina – ima li više istina o istom? Nekoć davno gledao sam film Rašomon.

Razna viđenja, ocjene, tvrdnje, pretpostavke, racionalne i iracionalne, ideološke, doktrinarne, geopolitičke i geostrateške te bezbrojne analize i sinteze raznih čimbenika objavljene o Bosanskoj Posavini u Domovinskom ratu i nakon njega bude prisjećanja na čuveni Rašomon. (Vladimir Šeks)

Kao kod Kurosawe, nikod Šeksa u ovoj knjizi nije baš sve sve istina, odnosno u moru onih koji tvrde da iznose kako se stvarno dogodilo nešto je blizu istini, nešto sadržava elemente istine, a nešto je suprotnost istini, odnosno tendenciozna laž ili nepažljiva površnost.

Nesumnjivo je sljedeće: Republika Hrvatska odlučila je vojno pomoći ugroženim Hrvatima Bosne i Hercegovine, a u prvom je redu njezinim naporima zaustavljena srpska okupacija tog prostora sve do jeseni 1992. Beograd, Pale i Banja Luka učinili su pak sve da zauzmu veći dio Bosanske Posavine jer se radilo o (vjerojatno) najvažnijem strateškom mjestu prekodrinskog svesrpskog nacionalističkog projekta… (dr. sc. Ivica Miškulin)

Više o knjizi ovdje 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari