Pratite nas

Kultura

Književne tribine s književnicom Sonjom Smolec u Kaštelima

Objavljeno

na

Gradska knjižnica Kaštela organizira Putopisnu književnu tribinu s književnicom Sonjom Smolec uz multimedijalno predavanje “Tel Aviv, Masada i Izrael” u četvrtak 19. 4. 2018. u 20.00 sati u Nadbiskupskom kaštelu na adresi Gospojska štrada 1 u Kaštel Sućurcu.

Književnu tribinu s književnicom Sonjom Smolec vodit će Zoran Bošković, direktor “Naklade Bošković” i Renata Dobrić, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela.

Istoga dana, u Dječjem odjelu GKK u Kaštel Starome u vremenu od 16.45 do 19.00 sati održat će se i dvije književne tribine s književnicom Sonjom Smolec za djecu.

O SONJI SMOLEC

Sonja Smolec objavila je dvije knjige priča za djecu “Tajna ima krila” i “Kamen Tvrtko”, koji je preveden na njemački, te romane za djecu i mlade “Kineski zvončići”, “Halo, Zemlja zove Snježanu”, koji je uvršten u projekt “Čitajmo mi u obitelji svi” te je bio nominiran za nagradu Grigor Vitez. Roman “Djevojčica s ružičastim naočalama”, objavljen je i na engleskom jeziku.

Roman za mlade “Moja sestra Sarah”, objavljen je uz potporu Ministarstva kulture RH. Na natječaju za najbolju knjigu za djecu “Grigor Vitez”, roman je, između 79 prispjelih, izabran kao jedan od devet najljepših rukopisa za mlade i nalazio se na listi preporučenih knjiga za djecu i mlade za 2017. godinu.
Najnovije knjige Sonje Smolec: romane za mlade “Moja polovica Mjeseca” (u suradnji s Ljiljanom Jelaska), “Prva klupa do prozora” i “Da ti nije palo na pamet” objavila je Naklada Bošković Split, dok je njenu najnoviju dječju knjigu “Marama s bubamarama” objavila Naklada Semafora, Zagreb (knjiga je po izboru Knjižnica grada Zagreba na listi preporučenih knjiga za djecu i mlade za 2018. godinu).

Osim priča i romana piše i poeziju. Dobitnica je prestižne međunarodne nagrade za najbolju kratku priču, do 100 riječi, napisanu na engleskom jeziku, na natječaju Museo de la Palabra, Quero, Španjolska, koji podupire fondacija Cesar Egido Serano. Poezija i proza prevedeni su na engleski, španjolski, njemački, makedonski, nizozemski (Dutch) i albanski.

Zbirka poezije “Korijeni”, na natječaju Udruge Webstilus, proglašena je najljepšom zbirkom poezije za 2014. godinu te je tiskana u njihovoj nakladi. Članica je Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, Jutra poezije i Međunarodne udruge pjesnika.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Muzej “Vrata Bosne” otvorio svoja vrata za inozemne turiste

Objavljeno

na

Objavio

TURISTI IZ AUSTRIJE I ŠVICARSKE POSJETILI FRANJEVAČKI SAMOSTAN

Muzej “Vrata Bosne” otvorio svoja vrata za inozemne turiste

– Kulturno-povijesna tradicija na prostoru Bosanske Posavine je uistinu bogata i raznovrsna. Plijeni pozornost sve ono što smo danas ovdje vidjeli, riječi su nekolicine posjetitelja Muzeja “Vrata Bosne” koji se nalazi u Franjevačkom samostanu u Tolisi u blizini Orašja.

Među posjetiteljima Muzeja nalazili su se i turisti iz Austrije i Šnicarske, koji su stigli kruzerom u Brčko, a Služba za turizam brčanske Vlade omogućila je u suradnji s kustosom muzeja fra Pericom Martinovićem ovu posjetu.

Gostima iz Austrije i Švicarske posebno je zanimljiv bio knjižni fond, kao i predmeti koji su izloženi u samom Muzeju. Interesantno je spomenuti da je knjižni fond Franjevačkog samostana u Tolisi najviše nastajao tijekom vremena, jer su brojni franjevci u zalasku svojega stvaralačkoga života sve svoje knjige donosili u samostan i tu ostavljali.

To su brojni profesori i znanstvenici, a među kojima ovom prigodom moramo izdvojiti fra Nikolu Bošnjaka i fra Marka Oršolića.

Poznato je da fra Nikola Bošnjak posjeduje kolekciju vrijednih umjetničkih slika rijetko viđenih na ovim prostorima.

Kustos Muzeja “Vrata Bosne” fra Perica Martinović gostima je pojasnio znakovitosti iz povijesti toliškog samostana, a odgovarao je i na brojna pitanja.

Anto Pranjkić / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Predstavljena monografija “Specijalna policija u domovinskom ratu 1990.- 1996”

Objavljeno

na

Objavio

U organizaciji Udruge Specijalne Policije HR-HB u petak je u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru predstavljana monografija pod nazivom “Specijalna policija u domovinskom ratu 1990.- 1996”.

Prije predstavljanja monografije, položeni su vijenci kod spomenika hrvatskim braniteljima ispred Kosače. Ova monografija predstavlja trajnu uspomenu na izuzetan doprinos specijalne policije u Domovinskom ratu.

Velimir Raspudić posvetio je pjesmu svojim suborcima iz Specijalne policije

NAD KUPRESOM

Nad Kupresom,plovi oblak rata!
Para ga jeziv krik granata.
Ispod njega svojom krvlju pišu,
slavnu povijest sinovi Hrvata!

Specijalci policije Herceg Bosne,
gaze kupreške livade rosne!
U svitanju jesenjeg dana,
prekrila ih magla i jutarnja slana.

Ni jedan smrti se ne boji!
Kao da smrt za njih ne postoji .
Već joj hrabro prkose u lice
a ona ih gleda poput zmije otrovnice!

I pregaziše kuprešku ravnicu!
Pod Stožerom razviše trobojnicu.
Godinama ona se vijori
na toj svetoj i krvavoj gori!

Ali nisu na Kupresu stali.
Najhrabriji živote su dali,
diljem ove zemlje napaćene.
Sklopiše se mlade oči snene!

Od Kupresa do Mrkonjić Grada,
koliko ih u mladosti strada !?
Gazili su i polomljenih krila,
da bi zemljo moja,ti slobodna bila!

 Velimir Raspudić / Kamenjar.com

Velimir Raspudić: Sve se može zaboraviti ali oni !!!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati