Connect with us

BiH

Koalicija za sada stabilna, očekuju se nove reforme

Objavljeno

-

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je na posljednjoj sjednici tri zakona iz seta 14 europskih prioriteta. A lideri stranaka vladajuće koalicije su na zajedničkom sastanku koji je prethodio toj sjednici dogovorili još tri zakona, koja bi se trebala naći u parlamentarnoj proceduri. Koliki iskorak s ovime radi BiH na europskom putu, provjerila je RTVHB.

Usvajanjem Zakona o obdusmanu, VSTV-u i pristupu informacijamau Zastupničkom domu državnog parlamenta kao i dogovorom političkih lidera oko Zakona o organizaciji trzišta vina, sudovima te strancima, čini se kako je vladajuća koalicija pokazala da je barem za sada stabilna te da BiH radi iskorak na europskom putu. No, na političkoj sceni u BiH naviknuli smo na uvijek moguće “ali”.

Ako se ovi zakoni potvrde i u državnom Domu naroda te krenu realizirati i druge reforme, mogle bi doći i pohvale u izjveštaju iz Bruxellesa, mišljenje je politologa Branimira Galića

Vladajuća koalicija svakako će i dalje imati brojne testove pred sobom, kako zbog SNSD-a i njihova odnosa s Trojkom, ali i odnosima unutar same Trojke. Opozicija će isto tako biti vrlo prisutna, a i krupna pitanja poput Izbornog zakona i Zakona o Ustavnom sudu iziskuju puno kompromisa na svim stranama.

Ove odluke su prema mišljenju političkog analitičara Darka Mršića, važne i zbog pokazivanja stabilnosti unutarnjem planu s obzirom da smo svjedočili brojnim tenzijama u prethodnom razdoblju.

Uz sve dogovore, vrijedi istaknuti i da je od posljednje sjednice Zastupničkog doma uputpunjeno i Vijeće ministara, jer je na mjesto ministra financija imenovan i Srđan Amidžić iz SNSD-a, što bi prema najavama lidera trebao biti dobar preduvjet za donošenje daljnjih odluka.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari