Koalicijska lista za euroizbore – Tomašić na listi HDZ-a

  0

  HDZ je potpisao koalicijski sporazum pred euroizbore s HSS-om, HSP-om Ante Starčević, BUZ-om i ZDS-om uz poruku kako je to koalicija i za buduće parlamentarne i predsjedničke izbore. Prva četiri mjesta na listi imat će HDZ, kao i 7. te 9. i 10. Šesto i osmo mjesto pripast će HSP-u Ante Starčević, 5. HSS-u, a 11. BUZ-u. Imena HDZ-ovih kandidata na listi bit će utvrđena idući tjedan, a neslužbeno se doznaje kako će nositelj liste biti Andrej Plenković, dok će Marijana Petir zauzeti peto, Ruža Tomašić šesto, a Ivan Tepeš deseto mjesto na listi.

  Sinergija domoljublja i narodnjačkih snaga

  Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko poručio je kako je ovo sinergija domoljublja i narodnjačkih snaga koja “može i mora pobijediti ne samo zbog obrane tradicijskih vrijednosti, već i protiv diktature totalitarizma, siromaštva i gospodarskog razaranja zemlje u režiji Kukuriku koalicije”.

  “Sinergija narodnjačkih snaga u Hrvatskoj može i mora donijeti pobjedu, ne samo zbog obrane temeljnih vrijednosti, primjerenih hrvatskom narodu, nego i protiv jedne nove doktrine totalitarizma, a to je totalitarizam siromaštva i gospodarskog razaranja zemlje u režiji Kukuriku koalicije”, kazao je Karamarko.

  Podsjetio je da je koalicijska lista na euroizborima u travnju prošle godine osvojila najveći broj mandata, što tumači kao dobru podlogu za novu izbornu pobjedu.

  Kao prioritet koalicije naveo je oporavak gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta. “Iz Hrvatske je u zadnje 2-3 godine iselilo 30 tisuća mladih i mi moramo zaustaviti taj egzodus hrvatskog naroda”, poručio je Karamarko.

  Starčević – Radić – Tuđman – stupovi koalicije

  Predsjednica HSP AS Ruža Tomašić kazala je, pak, da misija koalicije “nije dopasti se strancima, nego raditi za hrvatske građane i ne dopuštati drugima da odlučuju o sudbini Hrvatske i hrvatskog čovjeka”. “Pokazat ćemo i dokazati da se politika može voditi i pošteno”, poručila je Tomašić.

  Čelnik HSS-a Branko Hrg istaknuo je da je koalicija stvorena na “tri stupa – Starčeviću, Radiću i Tuđmanu”. “Ako se išta može nazvati domovinskom koalicijom, onda je to to”, kazao je.

  Predsjednik BUZ-a Milivoj Špika ocijenio je da je koaliciji “vrijeme da nastavi gdje je prošle godine stala”. “Vodimo 2:0, a nakon izbora u svibnju vodit ćemo 3:0″, rekao je Špika i najavio da će BUZ ove godine “preformulirati kampanju i ići na preferencijalne glasove”. “Pozvat ćemo sve umirovljenike da sami kažu žele li svog predstavnika u Europskom parlamentu”, poručio je.

  Karamarko je nakon potpisivanja novinarima rekao kako očekuje da će koalicija ove godine barem ponoviti prošlogodišnji uspjeh sa šest osvojenih mandata.

  Nesporazum s europskim pučanima ne postoji

  Na medijske napise o sporu s Europskom pučkom strankom oko koaliranja s Ružom Tomašić, koja se nakon prošlih izbora pridružila Klubu europskih reformista i konzervativaca, Karamarko je kazao kako tog spora nije bilo pa ga nije trebalo ni rješavati.

  “Kako ćemo riješiti ono što zapravo ne postoji? Može netko htjeti da postoji spor. Možda je netko htio utjecati na to da se ova koalicija raspadne, da se nikad ne realizira, zbog spoznaje da je ovo pobjednička koalicija, ali evo, takvi su, nadam se, danas razočarani”, rekao je Karamarko.

  I Ruža Tomašić očekuje ponavljanje prošlogodišnjeg izbornog rezultata.

  “Izgleda da mene dragi Bog stvarno voli. Izborna kampanja prošle godine bila je super, kampanja koju su drugi vodili. PR mi je bio fantastičan, zahvaljujem svima koji su pomogli i još jednom napominjem da ovo nije lista HDZ-a, ovo je koalicijska lista”, rekla je Tomašić.

  SDP danas odlučuje o listi

  SDP će na listi Kukuriku koalicije navodno imati prva dva mjesta, peto i šesto, a treće i četvrto pripast će HNS-u i IDS-u. Nositelj će biti Neven Mimica, dok je prošlogodišnji nositelj Tonino Picula pao na 5. mjesto. Na listi će biti i Biljana Borzan, Jozo Radoš i Ivan Jakovčić.

  Šef stranke Zoran Milanović te informacije nije htio potvrditi, tek je iz Bruxellesa kratko poručio:

  “Izbor je težak, ima vrlo malo mjesta kada je SDP u pitanju, SDP ima sedam mjesta na listi od 11, jedno je zapravo rezervirano za gospodina Pupovca, a ovo ostalo nije jednostavno rasporediti. Prilično zahtjevan zadatak s obzirom na to da će uvijek nekome na kraju biti napravljena nepravda ili će se tako osjećati”, istaknuo je Milanović, prenosi HRsvijet.net

  facebook komentari