Connect with us

Pregled

Koalicijski partneri za ratifikaciju Istanbulske konvencije, HDZ neće ponovno rušiti svoju Vladu

Objavljeno

-

Foto: Hina / Daniel KASAP

Koalicijski partneri podržavaju ratifikaciju Istanbulske konvencije, a prihvatljiva im je i interpretativna izjava koja će biti objavljena uz prijedlog ratifikacije, rečeno je u srijedu nakon sastanka koalicijskih čelnika u Banskim dvorima, pri čemu je zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, koji se protivi ratifikaciji Konvencije, poručio da različita mišljenja oko tog pitanja u HDZ-u nisu uperena protiv premijera Andreja Plenkovića i Vlade, te da HDZ neće ponovno rušiti svoju Vladu, javlja Hina.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je novinarima nakon sastanka da su zadovoljni što ide ratifikacija Istanbulske konvencije. “Ubrzali smo taj proces na pristojan način, izjavu prihvaćamo apsolutno, mislimo da se izjava uklapa u sadržaj i bit same Konvencije”, rekao je.

Vrdoljak: Konvencija ne obavezuje na uvođenje rodne ideologije

Sam postupak komunikacije s javnošću pokazuje da Hrvatska političkom širinom, pa i kompromisom, dolazi do sve većih demokratskih standarda, ocijenio je Vrdoljak.

U izjavi stoji ono što je bit Konvencije, a to je zaštita žena od nasilja i obiteljskog nasilja, ona ne stavlja nikakvu obavezu za uvođenje bilo kakve rodne ideologije, kaže predsjednik HNS-a.

Posebno je istaknuo da se u izjavi naglašavaju ustavne odredbe, osobito one koja se odnose na ljudska prava, manjinska prava i slobodu građana. “Mene kao HNS-ovca i liberala posebno veseli što smo naglasili što je Hrvatska i što Hrvatska mora čuvati – slobodu svakog pojedinca, ljudska i manjinska prava”, poručio je.

Na upit zašto se uopće usvaja takva izjava odgovorio je protupitanjem – čemu štete takve izjave? “Čemu šteti bilo koja izjava koja bi pridonijela širem društvenom konsenzusu. Mislim da je to dobro. Hrvatsko društvo je kompleksno i ako netko misli da će inzistiranjem na svom stavu napraviti Hrvatsku primijerenom sebi – neće”, rekao je Vrdoljak.

Brkić: Različita mišljenja nisu uperena protiv Plenkovića i Vlade

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić ustvrdio je kako je saborska većina stabilna, te da različita mišljenja oko ratifikacije Istanbulske konvencije nisu usmjerena protiv premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i Vlade.

“U HDZ-u postoje različita mišljenja i različiti stavovi. Niti sam ja više HDZ od onih koji drugačije razmišljaju, niti su oni manje. Ovo sigurno neće destabilizirati HDZ. HDZ je jedinstven i u njemu postoje različita mišljenja. Svatko ima svoj stav o određenim pojavama u društvu”, rekao je Brkić novinarima.

Samo neodgovorni ljudi, pogotovo unutar HDZ-a, mogu razmišljati na način da je glasovanje usmjereno protiv Vlade i protiv Plenkovića, ustvrdio je Brkić.

“Mi smo prije godinu i pol dana već napravili jednu glupost i daj Bože da je to zadnji put kad smo sami rušili svoju Vladu”, poručio je.

Pupovac: Podržat ćemo Konvenciju bez obzira na razlike

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je da će Klub zastupnika SDSS-a podržati zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije bez obzira na razlike koje postoje između SDSS-a i HDZ-a u pogledima na određena pitanja i formulacije u izjavi koja će biti usvojena uz taj zakon.

“Što se tiče Kluba zastupnika SDSS-a, on će podržati zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije. Bez obzira na razlike koje postoje među nama u pogledima na određena pitanja i formulacije u izjavi koja će biti usvojena uz taj zakon, mi ćemo zajedno odraditi taj posao. Imamo različite poglede i viđenja, ali smo došli do kompromisnog rješenja”, kazao je Pupovac novinarima nakon sastanka koalicijskih partnera u Vladi.

Nije konkretno odgovorio hoće li poduprijeti i potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić, budući da uskoro kreće postupak za njezin opoziv, koji je pokrenula oporba.

“Razmišljam o tome što se događa s Agrokorom i na koji način Vlada prati cijeli proces postizanja nagodbe, njene primjene i restrukturiranja te kompanije. Za nas je važno da sve teče kako treba teći. Kada dođe tema rasprave koju predlaže opozicija sigurno nećemo imati drugo mišljenje nego svoje”, kazao je Pupovac.

Nije konkretno odgovorio niti na pitanje smatra li da Dalić snosi političku odgovornost za ono što se događa u Agrokoru. Na novinarsku opasku da “slučaj Dalić” nije od jučer pa su imali mjesec dana o tome razmišljati odgovorio je protupitanjem: “Ne mislite valjda da mi mjesec dana sjedimo skrštenih ruku i nogu i gledamo sebi u pupak”.

Kosor: Izjava u skladu s Ustavom 

Predsjednik HSLS-a i saborski zastupnik Darinko Kosor rekao je da je zadovoljan interpretativnom izjavom, koja je u skladu s hrvatskim Ustavom. “Računam da svi građani, a također i saborski zastupnici, ako priznaju Ustav, prihvatit će i izjavu”, rekao je.

Upitan ima li izjava ikakve veze s rodnom ideologijom ustvrdio je da rodne ideologije nema u Konvenciji i to će pisati u izjavi, ali o tome će izvijestiti predsjednik Vlade.

Izjava je vrlo jasno stavila naglasak na nasilje nad ženama i u obitelji, ustvrdio je Kosor i podsjetio kako je svako treće ubojstvo u Hrvatskoj ubojstvo u obitelji.  “Sve ostalo je pitanje politike, a od tog političkog dijela se jasno ograđujemo u izjavi”, rekao je.

Glavaš: Ratifikacija Konvencije vjerojatno iza Uskrsa

Predsjednik HDSSB-a i saborski zastupnik Branimir Glavaš, koji se već ranije izjasnio da će glasovati za usvajanje Istanbulske konvencije, potvrdio je kako je vidio interpretativnu izjavu, koja ima tri točke i ništa mu nije sporno.

Po njegovim riječima, ratifikacija Istanbulske konvencije doći će na dnevni red Sabora vjerojatno iza Uskrsa. “Sad ide na uži kabinet Vlade, sutra ide na Vladu, i poslije toga prema parlamentu”, kazao je Glavaš.

Nezavisni saborski zastupnik Ivica Mišić pri izlasku iz Banskih dvora samo je potvrdio da će podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas