Kobane pod opsadom ISIL-a, Turska zatvorila dio granice, sprječavaju kurdske borce koji žele otići u Siriju braniti grad

0

Turska je zatvorila pojedine granične prijelaze sa Sirijom nakon što je oko 100,000 kurdskih izbjeglica ušlo u zemlju tijekom dva zadnja dana bježeći pred ofenzivom ISIL-a na kurdska područja uz granicu.

Tijekom jučerašnjeg dana došlo je do sukoba između Kurda i turskih snaga sigurnosti na granici. Informacije govore kako su pojedini Kurdi željeli ući u Siriju iz Turske kako bi se borili protiv ISIL-a.

Većina izbjeglica dolazi iz grada Kobane kojeg napadaju ISIL-ovi militanti nakon što su zauzeli desetke kurdskih naselja u okolici.

Od početka rata u Siriji u Tursku je ušlo oko milijun izbjeglica. Ovaj novi val predstavlja dodatni problem – izvori s terena ističu kako su izbjeglice smještene u prenapučene zgrade škole.

Kada je krenula nova ofenziva ISIL-a, Turska je u petak otvorila 30-kilometarski dio granice. No, iz UN-ove agencije UNHCR danas ističu kako su svega dva od devet graničnih prijelaza otvoreni.

U jučerašnjim sukobima na granici turske snage sigurnosti upotrijebile su suzavac i vodene topove. Sukobili su se s lokalnim kurdskim prosvjednicima koji su zatražili da se preostale izbjeglice pusti preko granice. Više stotina izbjeglica ostalo je s druge strane graničnog prijelaza Suruc.

Reporter BBC-a, Mark Lowen, izvijestio je s terena kako turske snage sigurnosti nastoje spriječiti kurdske borce da uđu u Siriju kako bi se pridružili obrani grada Kobane.

U isto vrijeme stiže informacija kako je Kurdistanska Radnička Partija (PKK) pozvala sve Kurde da krenu u borbu protiv ISIL-a.

Ova situacija mogla bi narušiti ionako krhki mir koji vlada između turskih vlasti i Kurda koji su se na prostoru Turske desetljećima borili za autonomiju.

Kurdski grad Kobane (također se naziva Ayn al-Arab) nalazi se na samoj tursko-sirijskoj granici, a izvori prenose kako ISIL napada grad s teškim naoružanjem – raspolažu s raketama i tenkovima.

Grad Kobane (oko 50,000 ljudi) nalazi se u okruženju ISIL-a:

Advance.hr

facebook komentari