Pratite nas

Pregled

Kod Aleksandra Stankovića sat crnogorskog fašizma

Objavljeno

na

Aleksandar Stanković svakom svojom emisijom dokazuje zašto bi metom prosvjeda trebali biti i paraziti s Prisavlja, a o prosvjedima je, dakako, riječ. Naime, čovjek koji na pravdi Boga, u nepravednom svijetu, za četiri sata ‘rada’ mjesečno dobije 12 000 kuna, ugostio je crnogorskog pisca, sarajevskog dezertera, Andreja Nikolaidisa, tema emisije, između ostaloga, prosvjedi u Sarajevu te u jednom dijelu Bosne i Hercegovine.

Nikolaidis, hrabar kakav već jeste, kao što je to bio kad je s obitelji bježao iz Sarajeva u državu iz koje je izvršena agresija na to Sarajevo, vidi u bosanskim prosvjedima nešto pozitivno, zapravo, puno toga pozitivnog, što, ako se prosvjedi ogole od politike, nije daleko od istine.

Prosvjedi su, sa čime će se složiti gotovo svi oni koji već godinama žive na rubu životne egzistencije, neophodni, samo je pitanje kakvi, protiv koga te zašto. Imaju li prosvjedi u Hrvatskoj smisla ako nisu upereni protiv parazita s Prisavlja budući kako su hrvatski građani prisiljeni financirati parazitluk? To je glavna dvojba, koje ne bi trebalo biti, kada govorimo o prosvjedima. Zašto bi hrvatski građani, koji nemaju doslovno što pošteno za staviti u usta, financirali ljude koji žive na grbači tog gladnog naroda?

Vratimo se mi ipak fašizaciji Hrvatske televizije te satu koji je protekao u besprizornoj demagogiji u režiji Stankovića te sarajevskog dezertera Nikolaidisa. Crnogorski pisac, savjetnik predsjednika Narodne skupštine Crne Gore, govorio je i o razlozima rata ‘na ovim prostorima’, kako agresiju Srbije i Crne Gore na Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu nazivaju novokomponirani fašisti, između ostaloga, rat je skrivila komunistička elita, tvrdi crnogorski Aco, potpomognutim Acom iz Sremske Mitrovice, koja se početkom devedesetih pretvorila u nacionalističku elitu.

Naravno, o ovome se može raspravljati ili bi se moglo da je crnogorski Aco spomenuo uzroke rata, a rat je uzrokovala fašistička politika koja je početkom devedesetih krenula iz Beograda te Podgorice tenkovima na Hrvatsku, a onda i BiH. Odakle se tuklo po Dubrovniku, dok su oba Acana, uvjetno rečeno hrvatski i uvjetno rečeno bosanski, obilazili kina i uživali u najnovijim glazbenim hitovima vodećih svjetskih glazbenika toga vremena? Aco crnogorski je ponovno govorio o mržnji, iako niti jedan primjer hrvatske mržnje prema Crnoj Gori nije naveo, pa ni onda kada je za Svetog Nikolu 1991. godine Dubrovnik gorio u najvećem plamenu svoje povijesti.

– Devedesetih je na ovim prostorima bujao fašizam – tvrdi Andrej Nikolaidis. Točno, no, odakle, gdje i tko? Nije definirao savjetnik. Niti jednog trenutka crnogorski demagog nije osudio ni eksplicitno rekao što treba reći o velikosrpskoj fašističkoj politici koja je jedina odgovorna za sve ono ludilo koje je poharalo prostor bivše Jugoslavije, a koje je slomljeno Olujom u Hrvatskoj te burom na Kosovu, odnosno, akcijom NATO pakta i bombardiranjem Srbije i Crne Gore.

Protiv fašizma se trebalo boriti, bilo je prilike, recimo početkom devedesetih kada su tenkovi iz Srbije krenuli na Vukovar, odnosno iz Crne Gore na Dubrovnik. Andrej Aco Nikolaidis je zakasnio punih dvadeset godina.

IJ/Teenolovkanews

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Pregled

HGSS i HRZ spasili češku turisticu izgubljenu na vrhu Sv. Paškal

Objavljeno

na

Objavio

Foto: HGSS

Češka turistica koja se izgubila na povratku s vrha Sv. Paškal iznad Općine Gradac spašena je, a u akciji spašavanja sudjelovali su pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Na svojoj facebook stranici makarski HGSS je objavio kako je akcija počela odmah nakon što je stigla dojava zabrinutog supruga češke državljanke, u četvrtak nakon 11 sati. Supružnici su planinarili na vrh Sv. Paškal iznad Općine Gradac, međutim, zbog bolova u koljenu, on nije mogao nastaviti dalje pa je supruga odlučila krenuti sama.

“Prilikom povratka s vrha, češka državljanka izgubila je orijentaciju te više nije mogla pronaći markaciju na putu do mjesta Gradac. Izgubila je i signal na mobilnom uređaju, te je muž odlučio pozvati HGSS”, stoji u objavi.

U potragu su krenule dvije zemaljske ekipe, iz dva smjera, prema vrhu Sv. Paškal, a podignut je i helikopter HRZ-a s dežurnim letačima i spašavateljima iz Splita.

Lokacija mobilnog uređaja nije se mogla detektirati jer je mobilni uređaj unesrećene osobe bio spojen na bosansko-hrcegovačku mobilnu mrežu, no posada helikoptera HRZ-a s i pripadnici HGSS-a locirali su izgubljenu češku državljanku iz zraka oko 15 sati.

Helikoper je spušten u blizini unesrećene osobe te je u pratnji spašavatelja ukrcana i dovedena do priručnog heliodroma Osejava u Makarskoj.

U akciji je sudjelovalo 12 pripadnika makarskog HGSS-a, dvoje pripadnika dubrovačkog HGSS-a, te po jedan pripadnih HGSS stanice Novska, Split, Delnice i Koprivnica. (Hina)

Stigao prvi turistički vlak s Česima i Slovacima – unaprijed prodano 30.000 karata!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Na današnji dan 1. srpnja 1966. godine rodio se Jean Michel Nicolier vukovarski heroj i mučenik sa Ovčare

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan 1. srpnja 1966. godine rodio se Jean – Michel Nicolier, francuski dragovoljac Domovinskog rata, vukovarski heroj i mučenik sa Ovčare.

Pogubljen je od srpske vojske u noći s 20. na 21. studenoga 1991. na Ovčari zajedno sa ostalim ranjenicima, civilima i zarobljenicima vukovarske bolnice.

Jean-Michel Nicolier rodio se u Vesoulu u Francuskoj, 1966. godine. Bio je jedan od 481 stranih dragovoljaca domovinskog rata (od kojih je 72 poginulo a 88 ih je ranjeno) iz 35 zemalja koji su branili Hrvatsku.

Iako Francuz po nacionalnosti, krajem kolovoza 1991. godine, pristupio je redovima HOS-a u Mejaškom Selu, općina Barilović kod Duge Rese, s kojima je kasnije dragovoljno otišao braniti Hrvatsku u Vukovaru, potaknut televizijskim snimkama i nepravdom prema braniteljima.

Bio je mlad i neiskusan u ratovanju, ali se pokazao vrlo dobrim i hrabrim bojovnikom koji nije odstupao u borbi te je ostao do kraja u Vukovaru. Jean-Michel ratovao je na vukovarskom Sajmištu, a ranjen je 9. studenoga te je morao ostati u bolnici.

Nakon pada Vukovara i ulaska JNA u Opću bolnicu Vukovar (iako je JNA potpisala sporazum s hrvatskom stranom da neće ulaziti u bolnicu) odveden je zajedno s ostalim ranjenicima, bolesnicima, medicinskim osobljem i civilima i pogubljen na Ovčari u noći s 20. na 21. studenoga 1991. godine.

Dragutin Berghofer-Beli, jedan od sedmorice preživjelih, svjedoči kako su četnici Francuza tukli, kao i Sinišu Glavaševića, a polumrtvoga Jean-Michela izvukao je iz mučionice logora na Ovčari Spasoje Petković zvani “Štuka” i ubio metkom. U podrumu vukovarske bolnice, nekoliko sati pred smrt, u kratkome intervjuu francuskim reporterima rekao je:

“Izgubio sam previše prijatelja, vidio sam previše ljudi kako plaču, previše patnji. Više su mi puta predložili da izađem iz Vukovara i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. Izgubili smo. Znao sam da će biti teško, ali nisam mislio da će biti tako strašno, osobito za civile. Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu. Zašto kao dragovoljac? Jer mislim da im treba pomoći. Zbog toga sam izabrao njihovu stranu. Što za vas zapravo simbolizira Vukovar? Klaonicu. Klaonicu. Klaonicu.”

Još uvijek se ne zna gdje su pokopani njegovi posmrtni ostatci jer su tijela iz skupne grobnice prijeko puta hangara na Ovčari odvezena na nepoznato mjesto

Kamenjar.com

Pismo majke Jean-Michel Nicolieru: Susrest ćemo se jednog dana, ako Bog da!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari