Connect with us

Kronika

KOD GOSPE VOĆINSKE

Objavljeno

-

Mjesto Voćin podno sjeverne strane Papuka nalazi se u zemljopisnom središtu Požeške biskupije između rijeke Save i Drave te je sa svojim svetištem Majke Božje postalo i njezino duhovno središte.

Biskup msgr. Antun Škvorčević dao mu je značenje biskupijskog svetišta.34-300x200

Nakon oslobođenja Slavonije od Osmanlija Voćin je u 18. stoljeću privlačio mnoge Marijine štovatelje. Od 1886. godine pa nadalje iz Požege je 20. kolovoza polazila voćinska procesija pješaka s hodočasnicima iz Požeške doline i Posavine.

Svetište Gospe Voćinske zrači posebnom duhovnom snagom te ovdje hodočasnici po Marijinom zagovoru nalaze pomoć u životnim teškoćama i duhovni mir.

U noći 13. na 14. prosinca 1991. godine četničke vojne postrojbe razorile su voćinsku crkvu do temelja, te je i ona pretrpjela tešku sudbinu tamošnjih katolika, okrutno poubijanih ili poginulih. Odlukom Požeške biskupije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske crkva se obnavlja u svom prvotnom izgledu.

Radovi su započeli 2002. godine po projektu prof. dr. Vladimira Bedenka s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Želja je da se izgradnjom crkve u njezinom izvornom obliku vrati vrijedan objekt hrvatske katoličke baštine, iskaže poštovanje i podigne spomen svima onima koji su položili živote za slobodnu Hrvatsku.

Izgradnja još uvijek traje. Crkva je podignuta pod krov, uređuje se unutrašnjost i njezina potpuna izgradnja očekuje se u proljeće 2015. godine.Brojni hodočasnici Posavskog i Zapadno-slavonskog arhiđakonata 21.08.2014. godine su se okupili u voćinskom marijanskom svetištu na blagdan Gospe Voćinske. Među brojnima koji su stigli autobusima i automobilima najveću su žrtvu podnijeli hodočasnici-pješaci, biciklisti i ultramaratonci koje je Požeški biskup msgr. Antun Škvorčević na poseban način pozdravio na samom početku svečanog euharistijskog slavlja.

Među biciklistima je bila i grupa biciklista iz Župe Sv. Leopolda Mandića sa župnikom Jozom Jurićem. Voćin je rado posjećeno mjesto i svetište u koje dolaze svi oni koji traže utjehu, ohrabrenje i zagovor od Nebeske Majke koji je itekako mnogima potreban u današnjem teškom življenju.

Biciklisti su stigli u Svetište, prošli kroz crkvu Majke Božje Voćinske, pomolili se i čekali početak Euharistije koju je predvodio msgr. Antun Škvorčević koji je u svojoj propovijedi posebno naglasio koliko je obitelj važna u životu i da je majka ta koja rađa, koja daje novi život i da razmislimo da li dovoljno radimo na tome kako bi obitelji opstale. Posebno je prozvao političare i poručio da se bore za obitelj i za brak između muškarca i žene jer samo tako Hrvatski narod može opstati i imati sigurnu budućnost.

Svečano euharistijsko slavlje završilo je procesijom s likom Gospe Voćinske uz pjevanje marijanskih pjesama i upaljene svijeće.
izvor:Hrvatski Glas Berlin

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari