Connect with us

Herceg Bosna

Kod Jazovke odana počast žrtvama partizanskog zločina

Published

on

Nekoliko tisuća osoba iz cijele Hrvatske misom zadušnicom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod jame Jazovke odalo je počast vojnicima i civilima koje su partizani ubili tijekom Drugoga svjetskog rata i nakon njega i bacili u tu jamu.

jazovka

Misu zadušnicu predvodio je križevački biskup Nikola Kekić, a hodočašće je i ove godine organizirala udruga Hrvatski obredni zdrug Jazovka.

Organizator poručuje da nitko za taj, kao ni za ostale komunističke zločine nikada nije osuđen. Za to krive hrvatsku vlast i pravosuđe. Od hrvatskih vlasti okupljeni su još jednom zatražili da osiguraju novac za ekshumaciju i istraživanje DNK, predaju posmrtnih ostataka obiteljima te dostojanstven pokop u zajedničkoj grobnici kod Jazovke.

Masovna grobnica u jami Jazovka, kod Sošica na Žumberku otkrivena je 1990. U jamu su partizani bacili tijela pripadnika postrojba NDH-a koje su ubili nakon bitke kod Krašića u siječnju 1943. te u svibnju i lipnju 1945., kao i tijela ubijenih ranjenika, medicinskog osoblja i časnih sestara odvedenih iz bolnica 1945. godine. Dosad je na prvoj razini, na 40-ak metara, otkriveno više od 400 kostura.

Odana je počast ubijenim pripadnicima hrvatskih vojnih postrojbi koje su partizani bacili u tu jamu nakon bitke kod Krašića 1943., i nakon Drugoga svjetskog rata, u svibnju i lipnju 1945., te ranjenicima, medicinskom osoblju i redovnicama odvedenim iz bolnica 1945. i poubijanim na tom stratištu. »Spomen-pohod Jazovka« tradicionalno se organizira 22. lipnja

hrt

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari