Pratite nas

Analiza

Koga zapravo podržavaju članovi i simpatizeri HSS-a

Objavljeno

na

Po većini relevantnih agencijskih istraživanja stranačkih preferencija HSS ima podršku oko 3 %, što  bi trebala biti respektabilna snaga no jeli to baš tako.

Sudeći po broju bivše HSS-e stranačke vrhuške na donatorskoj večeri za kampanju kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar Kitarović, te posebno rezultatima Amsterdamske koalicije na izborima za EP, gdje je sadašnji čelnik te stranke Krešo Beljak bio svojevrsni frontmen koalicije, ta podrška na osnovu agencijskih ispitivanja nije ni približno točna niti odgovara stvarnom stanju na terenu.

Iako HSS broji oko 35 000 članova, na izborima za EP njen frontmen Krešo Beljak osvojio je samo  5614 glasova. Takav rezultat jasno pokazuje da ne kontrolira stranku ili točnije ostatke članstva te da su rezultati anketa  rezultat političkog inženjeringa i pokušaja da HSS bolje istrguje svoju političku budućnost na listi SDP-a.

Da članstvo te stranke još uvijek vjeruje svojim bivšim liderima pokazuje i rezultat Marijane Petir koji je ostvarila na tim izborima u vidu pedesetak tisuća glasova iako je na izbore izišla kao neovisni kandidat. Posebno je zanimljiv podatak o međusobnom omjeru glasova u direktnom srazu u Samoboru i Zagrebu.

Osim podrške koju je javno dala Marijana Petir, podršku Kolindi Grabar Kitarović dao je bivši čelnik HSS-a, a sada dopredsjednik HDS-a Branko Hrg kao i župani Koren i Kožić, te mnogobrojni bivši članovi i stranački dužnosnici.

Svi ovi pokazatelji, jasno pokazuju da HSS-ci nisu skloni promjenama i nametanju samovolje čelništva. Oni prije svega drže do kontinuiteta i ne vole nikakve eksperimente i nametanje nekakvih Mesija i pojedinaca koji su dokazano nesposobni.

Na naš upit da komentira ovakav odaziv bivših čelnika HSS -a na donatorskoj večeri Kolinde Grabar Kitarović , Branko Hrg izrekao je.:

Svi mi koji smo nazočili večeri, istinski podržavamo Kolindu Grabar Kitarović, ali i artikuliramo podršku velike većine sadašnjih i bivših članova HSS-a. Pokazujemo zajedništvo svih sadašnjih i bivših članova stranke i pokazujemo koliko je suluda i štetna politika sadašnjeg vodstva HSS-a. Siguran sam da će velika većina bivših i sadašnjih članova HSS-a podržati Kolindu Grabar Kitarović, a ne nametnutog Zorana Milanovića ili Škoru koji je proizvod nekih struktura unutar i van politike, pogotovo MOST-a i kvazi desnice.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari