Connect with us

Pregled

Kohorst: Hrvatska će odlučiti o tome koji tip zrakoplova želi, nadamo se da će to biti F-16

Objavljeno

-

Foto: MORH / T. Brandt

Nakon propala posla s Izraelcima čeka se odluka Hrvatske o borbenim zrakoplovima

Hrvatska će kupiti F-16, ali američke, nadaju se američki proizvođači i diplomati nakon prezentacija na Sajmu vojne tehnologije u Splitu. No, ne odustaju ni Šveđani.

Dok se Hrvatska tek treba odlučiti za borbene zrakoplove nakon propala posla s Izraelcima, odlučeno je kakvim će vojnim bespilotnim letjelicama s umjetnom inteligencijom Hrvatska vojska nadzirati nebo, javlja RTL

Bespilotne letjelice uskoro će iz Pule nadzirati hrvatsko more i kopno. Umjetna inteligencije već je duboko zakoračila u vojnu industriju pa su stručnjaci na panel raspravi upozorili da su scene iz Terminatora sve bliže.

”Mislim da je dio odgovornosti industrije biti svjestan tih prijetnji, biti prilagodljiv u pronalaženju rješenja te sprječavanju njihova djelovanja”, kazao je Amihai Dekel, direktor razvoja tvrtke Rafael Izrael.

Svjesna je toga i Hrvatska vojska pa tako Roman Mikulić, pomoćnik ministra obrane ističe: ”Sveučilišna zajednica je prisutna. Gledamo u budućnosti kako koristiti nove tehnologije kao to povezati s vojskom koje su to nove doktrine”.

A tko će prihvatiti izazov čuvanja hrvatskog neba? U iščekivanju novog natječaja, na sajmu su Amerikanci predstavili svoje avione i simulator zrakoplova F-16.

”Poljska se njima već koristi, kao i Rumunjska, a Slovačka i Bugarska ih žele. To je mogućnost da se zemlje tri mora koriste zajedničkim obrambenim avionima. F-16 je dokazani oružani sustav i njegova najnovija verzija je najnaprednija letjelica na svijetu”, kazao je Jonathan Hoyle, izvršni direktor tvrtke Locheed Martin za Europu.

”Hrvatska će odlučiti o tome koji tip aviona želi, nadamo se da će to biti F-16”, kazao je Robert Kohorst, američki veleposlanik u RH.

Šveđani su pak na maketu gripena već stavili hrvatski grb, a avion predstavlja pilot naših korijena Robert Krznarić, pilot Švedskog ratnog zrakoplovstva: ”Imamo izvrsne sustave, na primjer za elektronsko ratovanje i s ovim sustavima i našom tehnikom što je imamo i taktikom – smatram da je jedan od najboljih aviona na svijetu”.

Dok nove tehnologije polako stižu, one dobro poznate djeci postaju sve zanimljivije, a oni nešto stariji tu vide i svoju budućnost. A kakvu sve umjetnost skriva svjetska vojna industrija, posjetiteljima je u Splitu predstavilo 185 izlagača iz 26 zemalja.

 

Kadeti s američkim zrakoplovima F-16

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari