Connect with us

Razgovor

Kohorst: SAD čeka odluku Vlade RH i spreman je iznijeti novu ponudu za F-16

Objavljeno

-

– SAD čeka da hrvatska Vlada donese odluku, i spreman je poduprijeti Hrvatsku u idućim potezima vezano za borbene zrakoplove. Svakako smo spremni iznijeti novu ponudu ako se to od nas zatraži. Također smo spremni pomoći i oko ponuda drugih država, izjavio je veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj Robert Kohorst u HTV-ovoj emisiji ‘U svom filmu’.

Dodao je kako to ne bi bila ponuda SAD-a nego bi nove zrakoplove ponudio Lockheed Martin. Naglasio je kako je Hrvatska partner i saveznik SAD-u te kako manje nesuglasice nisu bitno utjecale na taj odnos. Obje su zemlje i veliki saveznici Izraela.

– Što se tiče zrakoplova F-16, američka vlada je od početka postavila određene uvjete koje je trebalo ispuniti kako bi odobrila transfer. O tim smo uvjetima obavijestili i Kongres, koji je na kraju odobrio prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj. Nažalost, neki od tih uvjeta nisu bili prihvatljivi izraelskoj vladi te prodaja nije realizirana, objasnio je.

– Nije uvijek važna kratkoročna profitabilnost – LNG terminal nudi dugoročnu sigurnost opskrbe plinom i diverzifikaciju koja će na kraju rezultirati optimalnom cijenom plina, smatra Khorst. Govoreći o utjecaju Rusije, kazao je kako se nada da kroz biznis i Agrokor neće promicati političke ciljeve. Želi da taj projekt ima uspjeha, radi uspjeha hrvatskog gospodarstva. Širenje ruskog utjecaja SAD-u ne smeta, smeta nam kad Rusija krši standarde, primjerice okupacijom Krima, dodao je.

U emisiji Tončice Čeljuske američki veleposlanik otkrio je i zašto je izabrao baš našu zemlju za svoje prvo diplomatsko odredište i kako nakon godinu dana mandata vidi strateško partnerstvo s Hrvatskom. Usporedio je Hrvatsku i Kaliforniju.

Jan Ivanjek: Američka ponuda koja se ne može odbiti

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas