Koja regija? To je sinonim za Jugoslaviju

0

[quote]”Mi Hrvati se možemo oduprijeti obnavljanju Jugoslavije. Trebat će nam sva pomoć medija kako bi se doprlo do malog čovjeka koji neće nasjedati na izraze kao što je “regija” ili “zemlje u regiji”… Koja regija? To je sinonim za Jugoslaviju”, rekao je Domazet.[/quote]

[dropcap]D[/dropcap]avor Domazet Lošo, umirovljeni admiral i vojni strateg još je prije četiri godine proročanski izjavio kako će se u 2014. godini obnoviti Jugoslavija:

“Postoji međunarodni plan da se 2014. godine, na sam Vidovdan obnovi Jugoslavija, i to pod imenom “Jugosfera”. Ne kažem da će se to sa sigurnošću i ostvariti, ali postoje ozbiljni planovi. Jasno mi je da po Ustavu udruživanje s nekim drugim državama nije moguće bez referenduma, ali kao da je neki problem mijenjati Ustav. Velika Britanija je, dakako, uvelike kreator ovog plana”, kazao je Lošo još 2010. godine u jednom intervjuu.

Što Davor Domazet Lošo, koji se nakon umirovljenja 2000. godine u potpunosti posvetio vojnoobavještajnim analizama, kaže danas o mogućnosti oživljavanja Jugoslavije kroz ime Jugosfera:

Da, naravno da i danas mislim tako. Pa pogledajte samo što se događa u BiH! Samo da pojasnim da su tadašnje izjave malo nespretno prenesene. Izraz Jugosfera nije moja izmišljotina niti fikcija, tim se izrazom služe zemlje zapada kada pričaju o nama. Isto tako, stvaranje nove Jugoslavije sam najavio na Vidovdan, 28.06.2014., iako je to bilo simbolično. Vidovdan, tj. blagdan sv. Vida, vjerski je praznik Srpske pravoslavne crkve, uz koji se vežu Kosovska bitka iz 1389., ali i proglašenje ustava Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca iz 1921. godine, iz ere kralja Aleksandra – kazao je za naš portal Lošo.

Ono što, prema mišljenju ovog analitičara nije simbolično, nego vrlo realno, opipljivo i znakovito, prosvjedi su u BiH:

Ovi prosvjedi “mirisali” su na Miloševićevu politiku. Uzvikivalo se “Ovo je Bosna”, a o Hercegovini ni riječi. Zatim traži se ukidanje kantona (županija) u Federaciji, dakle onih segmenata vlasti u kojima Hrvati ostvaruju kakvu-takvu konstitutivnost te se proklamira izborno načelo jedan birač – jedan glas – primijetio je Domazet.

Među ostalim, smatra da dolazak šef turske diplomacije Ahmet Davutoglu u Sarajevo nije slučajnost:

Činjenica da je BiH prije nešto više od godinu dana sa šest svojih ministara obišao premijer Tajip Erdogan, i tom prilikom izjavio da je Turska zainteresirana za BiH, mnogošto objašnjava. Uostalom njegov ministar vanjskih poslova autor je dokumenta “Strategijska dubina” u kojem su jasno definirani turski strateški interesi do 2071. – tvrdi bivši admiral.

Kada podsjeća na prosvjede u BiH, Lošo napominje kako mu je jasno da tamošnji stanovnici loše žive i da su zbog toga revoltirani, ali:

Prosvjedi u susjednoj BiH nemaju samo socijalnu kompomentu. U pozadini svega stoji šira geopolitička igra. Imajte na umu da se sve događa ususret 100. obljetnici početka Prvoga svjetskoga rata, za koji se zna kako je počeo – atentatom pripadnika tajne srpske organizacije, iza koje su stajale engleske i ruske tajne službe, na Franju Ferdinanda – kazuje Domazet i tvrdi kako nije sve slučajno.

Mi Hrvati se možemo oduprijeti obnavljanju Jugoslavije. Trebat će nam sva pomoć medija kako bi se doprlo do malog čovjeka koji neće nasjedati na izraze kao što je “regija” ili “zemlje u regiji”… Koja regija? To je sinonim za Jugoslaviju. Lako će to, međutim, shvatiti mali čovjek. Politika mora povući poteze koji nas mogu spasiti ponovnog guranja u jednu neprirodnu zajednicu i to na način da predsjednik Josipović prekine strateško partnerstvo s Velikom Britanijom, da se kloni zemlje koja nas tjera u zavadu sa članicama EU i da se okrene SAD-u, Izraelu i Njemačkoj.

Mora se ustrajati na tužbi protiv Srbije, obznaniti zaštitu Hrvata, ratificirati Washingtonski sporazum jer je ugrožena ne samo opstojnost Hrvata u BiH, nego i hrvatske države – kazao je Davor Domazet Lošo ponavljajući kako svi ovi elementi ukazuju na želju za stvaranjem nove Jugoslavije koje je, kako je najavio prije nekoliko godina, već odavno počelo.

dnevno.hr

facebook komentari