Pratite nas

Politika

Mislav Kolakušić izuzet iz stečajnog postupka protiv Konzuma

Objavljeno

na

Predsjednik Trgovačkog suda u Zagrebu Nino Radić usvojio je zahtjev Konzuma za izuzećem suca Mislava Kolakušića u stečajnom postupku koji je tvrtka Ovum pokrenula zbog Konzumova duga od 9,5 milijuna kuna, piše Večernji List

Izuzeće je traženo jer u Konzumu smatraju da je sudac Kolakušić u svojim javnim istupima, u kojima je kritizirao Zakon o postupku  izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, poznatiji kao lex Agrokor, iskazao pristranost.

Sudac je naime govorio za taj zakon da je protuustavan. Taj zakon propisuje da se s otvaranjem izvanredne uprave, stečajni postupci ne mogu pokrenuti, a ako su pokrenuti onda se prekidaju i u odnosu na ovisna ili povezana društva sistemski značajnog trgovačkog društva, u ovom slučaju Agrokora. Stečajni postupak moći će se nastaviti nakon pravomoćnog okončanja postupka izvanredne uprave.

Sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić potvrdio nam je da je danas dobio odluku o izuzeću, te je na upit što se navodi u odluci rekao: – Iz odluke proizlazi da istupanjem u javnosti svaki sudac može utjecati na samoga sebe – rekao nam je Kolakušić.

Trgovački sud u Zagrebu nije objavio odluku, a ni tko je preuzeo predmet od Kolakušića. No, za pretpostaviti je da će stečajni postupak protiv Konzuma biti obustavljen. (VečernjiList)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Plenković: Veliki sam pobornik satire, u Hrvatskoj nema cenzure

Objavljeno

na

Objavio

Nakon jednomjesečnog odmora, Hrvatski sabor u srijedu je počeo novu sjednicu i novu parlamentarnu sezonu. I to Aktualnim prijepodnevom.

Nezavisni zastupnik Tomislav Žagar je u uvodnom izlaganju prije postavljanja pitanja ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću ustvrdio kako je hrvatska poljoprivreda u lošem stanju.

– Trendovi u poljoprivredi su loši, mi uvozimo pekarske proizvode – ustvrdio je Žagar i nastavio:

– Slobodno se možete prošetati pokraj silosa, ne morate se skrivati, gledajte prema nebu, jer ptica više nema na tom silosu da vas pokakaju, silosi su prazni, poručio je Žagar Tolušiću.

Ovom sjednicom počinje redovito zasjedanje koje po Ustavu i Poslovniku počinje 15. siječnja i završava 15. srpnja, podsjetio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Do konca ožujka, do kad će nova sjednica potrajati, zastupnici trebaju odraditi iznimno opsežan dnevni red sa više od 100 točaka.

Nova je sjednica, uobičajeno počela Aktualnim prijepodnevom, na kojemu će pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i članovima Vlade postaviti 39 zastupnika.

Sabor će u srijedu raspraviti i premijerovo Izvješće o sastancima Europskog vijeća u prošloj godini.

Svoje pitanje premijeru Andreju Plenkoviću, šef SDP-a Davor Bernardić počeo je pitanjem ‘Di su pare?

Gospodine Plenkoviću, Di su pare … Di su pare… gdje je Pretjerivač, gdje je Ministarstvo ljubavi? Ako John Oliver može na satiričan način dati osvrt na Trumpa, zašto to ne mogu ‘Di su pare’ na Facebooku? Smijehom i satirom rastemo, i ja sam ih pratio i smijao sam se kad su bili satirični prema meni. Što ćete napravit da spriječite satiranje satire u Hrvatskoj? – pitao je SDP-ov Davor Bernardić premijera.

Ne znam da li je vaše pitanje posljedica team buildinga ili velike analize stanja u društvu, zapitao se Plenković. Što se tiče satire, ironije i mogućnosti da bilo tko želi na taj način pratiti društvo, ja sam apsolutno za to. Veliki sam pobornik humorističnog u politici i bilo kojem drugom aspektu hrvatskog društva, odvratio je Plenković Bernardiću te se sjetio preminulog (jednog od) osnivača i novinara Feral Tribunea Predraga Lucića te dodao da podržava svu slobodu.

Veliki sam pobornik satire, kao srednjoškolac sam čitao podlistak Slobodne Dalmacije, otvoreni smo za kritiku i na duhovit način. Što se tiče Vaše aluzije na ukidanje filma, možda je i to dio Vašeg pristupa humoru, koliko je meni poznato HRT je neovisna u odabiru svog programa, no čini mi se da je film prikazan, tko ga hoće gledati – neka ga gleda, tko ga ne smatra umjetničkim – neka izrazi svoj stav, no želim ponoviti da u Hrvatskoj – nema cenzure , svatko ima mogućnost govoriti što želi što misli, sukladno zakonskim propisima.

To naravno ne znači da u vrijeme modernih tehnologija treba dopustiti govor mržnje, smatram da je to ozbiljan problem koji se oteo kontroli i vjerujem da ga možemo riješiti na određeni način, no raditi jasnu distinkciju između onoga što je humora, a onoga što truje odnose među ljudima, posebice kada su to ljudi koji skrivaju svoj identitet na društvenim mrežama.

Je li stranica Di su pare poticala govor mržnje – nije, ne možete satiru podvući pod govor mržnje i cenzurirati društvene mreže, odvratio je Bernardić.

U lipnju prošle godine mladići su uhapšeni jer su ružno pisali o Vama, prije nekoliko dana je vaš ministar pokušao kreirati HRT-ov program pokušajem zabrane emitiranja filma Ministarstvo ljubavi, a sada krećete u kreiranje zakona protiv govora mržnje. Hrvatska je u cenzuri i zemlja “fejk” vijesti, uzimate ljudima jedino što je ostalo: pravo na govor, i vjerujte, nećete nam to oduzeti, zaključio je Bernardić.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Davor Ivo Stier: Nemam informacija da je EK pisala Vladi Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Bivši ministar vanjskih i europskih poslova, Davor Ivo Stier, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao izjavu predsjednika stranke Promijenimo Hrvatsku, Ivana Lovrinovića, koji tvrdi da je Europska komisija Vladi uputila ultimatum vezan uz izgradnju Pelješkog mosta.

Ivan Lovrinović tvrdi da je dobio informaciju da je Europska komisija pisala Vladi i tražila rješavanje graničnih pitanja s Bosnom i Hercegovinom, u protivnom slijedi ukidanje europskog novca za izgradnju Pelješkog mosta. Imate li vi takvih informacija? 

Kao bivši ministar i u razgovorima koje vidim u Saboru kao zastupnik vidim da projekt ide dobro i da se dobro razvija, da je ministarstvo ishodilo potrebne dozvole i da je to provjereno s Europskom komisijom. Vlada optimizam što se tiče toga projekta. Nemam informacija da bi bilo nekih novih ili dodatnih komplikacija, barem do mene to nije stiglo.

Kako komentirate put predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u BiH? Doživjela je val kritika zbog putovanja u Tursku.

Ja mislim da je jako dobro što Hrvatska na najvišim razinama ima otvoren dijalog sa svim akterima u regiji. Potrebno je imati takav kanal i sa Turskom. Ja sam imao odličnu komunikaciju s Turskom, dvaput sam se formalno sastao s turskim ministrom vanjskih poslova i mislim da je dobro da imamo otvoreni kanal komunikacije. Hrvatska ima tu svoje pozicije i politiku, to ne znači da se u svemu slažemo s Turskom ili Ruskom Federacijom, i u tom kontekstu gledam ovaj posjet i smatram to pozitivnim. I Europska unija i svi akteri koji žele sigurnost na jugoistoku Europe trebaju izbjeći mogućnost da se dogode nove krize.

Je li predsjednica imala uspjeha kod Erdogana? Bakir Izetbegović tvrdi da ga je Erdogan nazvao odmah nakon toga sastanka.

Poveznica između Bakira Izedbegovića, njegove stranke SDA i Erdogana nije nova,. Ako je nekome trebala ova situacija da to razazna, onda nije pratio razvoj političke situacije. Pobjeda Erdoganove stranke na izborima u Turskoj slavio je izjavom: Moja pobjeda u Istanbulu je moja pobjeda u Sarajevu. Na neki način je govorio o smjerovima svoje vanjske politike.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Komentari