Connect with us

Pregled

Kolakušić: Smanjio bi cijelu državnu i lokalnu samoupravu, ukinuo 100.000 radnih mjesta

Objavljeno

on

Gost emisije Nedjeljom u 2 bio je Mislav Kolakušić. Kakav je njegov program za predsjedničke izbore i što misli o drugim kandidatima? Može li predsjednik Republike ikako utjecati na goruće probleme zemlje, ili je cijela ova predizborna kampanja samo zabava za narod, neka su od pitanja o kojima se razgovaralo u emisiji.

–  Prosvjedi su uvijek dobrodošli jer dižu razinu svijesti. Mi umjesto da stanemo jedni uz druge mi prosvjedom nazivamo okupljanje 2000 prosvjetara. Pogledajte Barcelonu gdje prosvjeduje 2 milijuna ljudi. Ovdje se ne pokazuje apsolutno nikakva snaga – kazao je vezano uz aktualnu temu štrajka prosvjetara. Dodao je i da je tražiti veću plaću u redu jer većina građana misli da je pračun pun.

– Istina je nažalost drugačija. Većina svih potreba financira se zaduživanjem. Prosvjetari to ne shvaćaju jer im nitko nije rekao istinu. Nema novaca ni za sadašnje plaće. Da sam sada premijer smanjio bih cijelu državnu i lokalnu samoupravu odmah za 30%. To znači ukidanje brojnih tijela, i naravno posljedično ukidanje barem 100.000 radnih mjesta – dodao je.

Istaknuo je i da se zalaže za referendum o vraćanju određenih ovlasti predsjedniku. Ako ne pobijedi na izborima, kaže da će se vratiti u EU parlament i biti “najbolji zastupnik kojeg je imala Hrvatska”.

I SDP-u i HDZ-u treba treća osoba koja će im omogućiti koaliciju. Kada bi međusobno koalirali SDP i HDZ, nestali bi. Zato im treba netko kao Miroslav Škoro, tvrdi Kolakušić.

Komentirao je i prozivke zbog njegove najave da će spojiti dvije funkcije u jednu.

– Predsjednik, premijer, ministri svi spadaju u izvršnu vlast. Spajanjem funkcije predsjednika i premijera ne narušava se trodioba vlasti jer i dalje ostaju zakonodavna i sudbena vlast.

Ističe i da tri suca Ustavnog suda moraju birati sami građani, a ne da se imenuju u Saboru te da građani uopće niti ne znaju tko su.

Zalaže se da cijela zemlja bude jedna izborna jedinica, a među brojnim promjenama vezanim uz izbore, uveo bi i da svaka lista mora prikupiti određen broj potpisa kao uvjet za sudjelovanje na izborima kako se ne bi rasipali glasovi.

Što se tiče otvaranja radnih mjesta smatra da je jedna od nužnosti nacionalna banka jer niti jedna manja tvrtka ne može financirati svoje potrebe uz postojeće kamate banaka.

– Jaka nacionalna banka je nužna za poticanje razvoja proizvodnje. Njemačka je toliko jaka jer ima jaku nacionalnu banku.

Što se tiče odnosa sa Srbijom smatra da sa svim susjedima treba imati dobre odnose, naglašavajući da je za to potrebna i volja druge strane. – Neprijateljstvo Srbije i Hrvatske je izmišljeno i koristi se na obje strane iz istih razloga.

Što se tiče financiranja njegove kampanje opovrgnuo je sve špekulacije. Kaže da će sve financirati sam, kao i u kampanji za EU parlament kada je novac koji je dobio od države vratio, ističući da je za njega financiranje stranaka od strane države neprihvatljivo.

Pogledajte emisiju OVDJE.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari