Pratite nas

Politika

Kolaps s isplatama mirovina?!

Objavljeno

na

Isplata mirovina za lipanj počet će u petak, 5. srpnja, odlučeno je na posljednjoj sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda mirovinsko-invalidskog osiguranja iako pri tome na kraju prošloga mjeseca nije prikupljen dovoljan iznos sredstava za isplatu svih mirovina. 
Glasnogovornik Zavoda MIO Tomislav Kvesić istaknuo je kako se isplata sigurno neće završiti u petak, čime je djelomično sugerirao

Rasprava u zavodu

“Ne očekujemo ništa izvanredno. Isplata počinje u petak, ali zasigurno neće biti završena toga dana i očekujemo da će biti realizirana u sljedećih nekoliko dana”, rekao je Kvesić za Večernjak. On, međutim, nije mogao potvrditi ni demantirati da nije prikupljen dovoljan iznos novca, kao ni o tome u kolikim se financijskim problemima nalazi zavod čije je sjedište u Mostaru. Po dostupnim informacijama radi se o značajnom iznosu zbog čega će isplata doslovno početi u petak, kao i ostalih mjeseci, te će se zbog vikenda najveći dio ustvari podijeliti do 10. dana mjeseca srpnja što sugerira o vještim menadžerskim potezima u Zavodu MIO kako prikriti stvarno stanje stvari. A prema podacima koji su prezentirani članovima Upravnoga odbora, Zavod MIO je u financijskim dubiozama većim od 70 milijuna maraka, što je odavno ugrozilo poslovanje i cijeli sustav isplate mirovina. Najveći problem u svemu je slaba naplata doprinosa, ali i federalne vlasti koje su MIO, odnosno umirovljenike doveli u ozbiljne probleme. Situacija je takva da od novca od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zavisi svaka isplata sljedeće mirovine jer vlasti u Federaciji BiH nisu u stanju osigurati jedanaest milijuna maraka koliko treba izdvajati za isplatu mirovina koje su dodijeljene pod posebnim uvjetima. Valja, međutim, reći kako postoji malo razloga za optimizam među umirovljenicima jer se visina prihoda gotovo stalno smanjuje zbog loše ukupne ekonomske situacije i sve većeg broja kompanija kojima su ili blokirani računi, ili su pak u situaciju staviti ključ u bravu.

Bez win-win pozicije

Kao moguće rješenje direktor Zavoda MIO Zijad Krnjić vidi u tome da se povećaju stope doprinosa za mirovinsko-invalidsko osiguranje kako bi se stvorili uvjeti za stabiliziranje isplate mirovina. Ovakvo rješenje se čini jedinim mogućim da bi se s jedne strane zaštitili umirovljenici, no to s druge strane ‘pila upravo granu na kojoj sjede’. Odnosno, u tome slučaju novih novčanih pritisaka na poslodavce, vjerojatno će doći do ili smanjenja osnovica plaća, ili pak smanjivanja broja zaposlenih, čime bi se rezultati poslovanja MIO sveli na gotovo istovjetan nazivnik. Krnjić svoje razmišljanje pravda time da se u FBiH i Republici Srpskoj plaćaju najniži doprinosi na plaće u regiji, odnosno Europi. Bilo kako bilo, jedno je sigurno, povećanja mirovina neće biti tako skoro zbog velikog broja nezaposlenih i nepostojanja strategije ekonomskog oporavka.

Zoran Krešić/VL

 

facebook komentari

Politika

Saucha: Uskoro ću razgovarati o ulasku u HNS

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik Tomislav Saucha pozdravio je povratak Ivana Vrdoljaka na čelo HNS-a rekavši da je to dobro za tu stranku i Hrvatsku, a najavio je i da će uskoro razgovarati o ulasku u HNS.

“Dobra je stvar da se Vrdoljak vratio natrag na čelo HNS-a. Mislim da će to puno značiti za stranku, a i za Hrvatsku”, rekao je kratko Saucha novinarima na 15. Saboru Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata (HNS) nakon što je Vrdoljak ponovno izabran za čelnika te stranke.

Saucha, koji je član saborskog Kluba HNS-a, na novinarski upit hoće li se učlaniti u tu stranku odgovorio je da će o tome razgovarati “vrlo uskoro”. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Dragan Čović: Treći entitet je danas ozbiljna mogućnost za BiH (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović gostujući u emisiji Nedjeljom u dva rekao je kako je Bosna i Hercegovina njegova domovina.

Živim u Bosni i Hercegovini i ondje ću vjerojatno i okončati svoj život. BiH je mjesto gdje bi se moglo živjeti po mjeri čovjeka i ostvariti sve svoje ambicije posebno kada se jednog dana pridruži europskoj obitelji, istaknuo je.

Uvjeren je da velika većina Hrvata doživljavaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu iako postoje ljudi koji misle da ona neće preživjeti, da bi se trebalo drugačije organizirati, da smo kao narod potpuno neravnopravni. Gotovo svi vjerujemo da Bosna i Hercegovina treba biti država hrvatskog naroda odnosno da je ona naša domovina, ističe. Čović kaže kako ne bi radio ovaj posao da nije optimističan i da ne vjeruje da se može napraviti veliki iskorak.

Čović je rekao kako je i danas jak međunarodni utjecaj u zemlji. Ne možemo autonomno normalno funkcionirati, no ukoliko budemo mudri unutar Bosne i Hercegovine taj će utjecaj slabiti, dodao je.

Kroz haški tribunal završava se jedan proces, ali je evidentno da smo danas na poziciji na kojoj smo bili prije dvadeset godina. Puno toga je selektivno napravljeno i kad gledamo statistiku haškog tribunala evidentno je da je samo djelomično zadovoljena žrtva. Mi smo pokazali otklon od svakog zločina, zločin je zločin i svatko tko ga je izvršio trebao bi odgovarati, naglasio je.

Na pitanje o presudama bosanskohercegovačkim Hrvatima, Čović je rekao kako se ona mora uvažavati. Imamo drugostupanjsku presudu koja je pravomoćna i trba vidjeti ima li načina da se ona preispita. Te ljude poznajem privatno i o njima imam svoj stav. General Praljak svojim činom poslao je jednu snažnu, snažnu poruku, istaknuo je Čović. Na pitanje o podršci Dariju Kordiću, Čović je rekao da kao predvodnik jednog naroda, ponekad treba pokazati hrabrost.

Sukob bošnjačkog i hrvatskog naroda bio je jedan užasan krvavi sukob diljem Bosne i Hercegovine. Sve ono što se nije realiziralo kroz razne mirovne planove, pokušalo se ostvariti sukobima na terenu, smatra. Na pitanje je li sukob imao međunarodnu komponentu, Čović kaže da je tu bilo mnogo različitih komponenti. Na tisuće boraca došlo je iz arapskog svijeta, rekao je Čović. Na Stankovićevo pitanje o hrvatskim vojnicima, Čović kaže kako je hrvatska komponenta imala svoju ulogu da bi zaštitila svoje prostore.

Na pitanje vidi li rješenje u trećem entitetu, Čović je rekao kako već više od deset godina traži put za hrvatski narod u BiH. Predlagali smo četiri teritorijalne, federalne jedinice. Treći entitet je danas ozbiljna mogućnost za BiH. Po logici stvari bi bilo da srpski, hrvatski i bošnjački narod mogu birati svoje predstavnike. Bez tri konstitutivna naroda nema Bosne i Hercegovine, rekao je Čović.

Siguran je da će Hrvati ostvariti svoju jednakopravnost. Hoće to biti kroz tri entiteta ili šest, ne znam. Dogovor triju naroda mora postojati, o rješenjima moramo maštati, ali dogovora će biti, rekao je Čović.

 

Čović pisao premijerima i/ili predsjednicima svih zemalja članica NATO-a: Problem u BiH su islamski radikalisti

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari