Pratite nas

Iz Svijeta

Koliki prostor zauzima Islamska Država!?

Objavljeno

na

Sve više zemalja razmatra hoće li vojno sudjelovati u akcijama protiv islamske države, a ne samo slanjem oružja i pružanjem logisitčke potpore. Za sada većinu posla obavljaju sami Amerikanci uz pomoć Arapskih saveznika.

sirija irak

Više od 50 zemalja udružilo se protiv Islamske države. Među njima je i Hrvatska, a na čelu su Sjedinjene Države. Upravo Amerikanci i predvode udare na uporišta islamista u Siriji. Prve rakete ispaljene su s njihovih ratnih brodova u regiji.

Onda su krenuli i borbeni zrakoplovi i bespilotne letjelice. Amerikanci nisu udarili sami, pomagalo im je i pet arapskih zemalja – Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Bahrein, Saudijska Arabija i Bahrein. Prvi je to put u 23 godine da su se arapske zemlje ujedinile i pridružile SAD-u.

‘Zahvaljujući naporima bez presedana koje poduzima ova koalicija, mislim da možemo poslati jasnu poruku koja će pokazati da je svijet ujedinjen. Ovo nije nešto što će biti brzo i lako. Trebat će vremena i ne samo vojnih napora’, rekao je američki predsjednik Barack Obama.

8milijuna

Islamska država zauzima velika područja Sirije i Iraka. Kalifat koji su proglasili nema jasno definirane granice, pa je teško procijeniti o kolikom se području radi. Jedni kažu oko 40 tisuća četvornih kilometara – što je veličina, primjerice, Belgije, drugi i dvostruko više: 90 tisuća četvornih kilometara, donosi Dnevnik Nove TV.

Tu živi oko 8 milijuna ljudi. Provode šerijatsko pravo, progone nevjernike, od manjina poput Jazida i kršćana do šijita koje smatraju otpadnicima od vjere. CIA procjenjuje da imaju do 31 tisuću boraca, a više od trećine došlo je iz zapadnog svijeta.

‘Ovdje imamo terorističku organizaciju koja kontrolira državu. Imaju naftu, imaju novac, imaju teritorij, imaju oružje’, rekao je britanski premijer David Cameron.

A odakle im novac? S obzirom na to da su zauzeli naftna polja i rafinerije prodaju naftu, naravno, na crno. Najbogatija su teroristička grupa na svijetu. Procjenjuje se da imaju oko 3 milijarde dolara. Uz to što prodaju naftu, bave se krijumčarenjem, otmicama, reketarenjem.

svijet

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Glavni tajnik UN-a upozorava na ‘sve kaotičniji’ svjetski poredak

Objavljeno

na

Objavio

Foto: EPA

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je u utorak da je svjetski poredak “sve koatičniji”, da nema povjerenja te da pomaci u ravnoteži snaga povećavaju rizik od izbijanja sukoba, no za to nikoga nije okrivio.

Uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa koji će na Općoj skupštini UN-a braniti američki suverenitet, Guterres je pred 193 članice istaknuo da je multilateralizam na udaru u trenutku kada je najpotrebniji.

“Čelnici su dužni brinuti o svojim narodima. Ali još važnije, kao čuvari općeg dobra, imamo dužnost poticati i podupirati reformirani, osvježeni i ojačani multilateralni sustav”, izjavio je Guterres.

Pozvao je svjetske vođe da se ponovno obvežu na poštivanje poretka utemeljenog na pravilima, s UN-om u njegovu središtu, i usprotivio se širenju “politike pesimizma”.

“Oni koji u svojim susjedima vide neprijatelje mogu izazvati problem tamo gdje ga nema. Oni koji zatvaraju svoje granice zakonitim migracijama samo daju vjetar u leđa krijumčarima”, kaže glavni tajnik. “A oni koji ignoriraju ljudska prava u borbi protiv terorizma hrane upravo onaj radikalizam protiv kojeg se bore”, dodao je.

Svjetske čelnike je također pozvao da se ambicioznije bore protiv klimatskih promjena i najavio summit o klimi u rujnu iduće godine. Trumpova administracija povukla se prošle godine iz Pariškog sporazuma o smanjenju ispuštanja stakleničkih plinova.

“Ako ne promijenimo smjer u iduće dvije godine, klimatske promjene možda nećemo moći zaustaviti”, naglasio je Guterres.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Švedski parlament izglasao nepovjerenje premijeru ljevičarske Vlade Stefanu Lofvenu

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Stefan Lofven (Foto: EPA)

Švedski parlament izglasao je u utorak, na zahtjev koalicije desnog centra i krajnje desnice, nepovjerenje socijaldemokratskom premijeru Stefanu Lofvenu, oslabljenom nakon izbora 9. rujna koji nisu dali uvjerljivog pobjednika.

Od ukupno 349 zastupnika u parlamentu, njih 204 glasalo je protiv povjerenja premijeru. Protiv su se izjasnili svi zastupnici Alijanse (konzervativci, liberali, centristi i kršćanski demokrati) te zastupnici krajnje desne stranke Švedski demokrati.

“Švedskoj treba nova vlada koja će imati veliku političku potporu za provedbu reforma”, rekao je prije glasanja konzervativni čelnik Ulf Kristersson, prenosi agencija AFP.

Predsjednik parlamenta, konzervativac Andreas Norlen, mora sada u najkraćem roku na konzultacije o formiranju nove vlade pozvati predstavnike svih stranaka u Riksdagu, jednodomnom švedskom parlamentu.

Nakon oslabljenog Stefana Lofvena, sada Ulf Kristersson, čelnik Umjerenih, želi dobiti mandat za sastavljanje vlade i predložiti vladu desnice.

Stefan Lofven je jasno dao na znanje nakon glasanja u utorak da kani nastaviti “služiti svojoj zemlji” kao premijer.

Lofvenovu manjinsku koalicijsku vladu lijevog centra čine njegovi socijaldemokrati i Zeleni, a podržava ih neslužbeno Stranka ljevice (bivši komunisti).

Koalicija lijevog centra zadržala je tijesno vodstvo nakon parlamentarnih izbora osvojivši 144 mjesto, tek jedno više od Saveza desnice i centra.

Osim toga, bez obzira na najgori izborni rezultat u višedesetljetnoj povijesti, socijaldemokrati su i dalje najjača stranka Švedske, daleko ispred Umjerenih (konzervativci) i Švedskih demokrata (krajnja desnica).

Švedski demokrati imaju 62 mjesta i otkako su 2010. ušli u parlament nijedna stranka nije željela s njima u koaliciju, jer zagovaraju superiornost bijelaca.

Lofven, koji ostaje na dužnosti tehničkog premijera dok traju konzultacije, upozorio je u utorak upravo na taj moment.

Ako Alijansa odabere vladati kao najmanji blok, tada će potpuno ovisiti o Švedskim demokratima”, rekao je Lofven.

Lider Švedskih demokrata Jimmie Akesson ponovio je u utorak da njegova stranka želi nagradu nakon današnje podrške Alijansi, a to je sudjelovati u politici zemlje.

“Učinit ćemo sve što je u našoj moći da spriječimo svaki pokušaj formiranja vlade, učinit ćemo sve da smijenimo svaku vladu koja nam ne bila dopustila razuman utjecaj u politici zemlje sukladno našem izbornom rezultatu”, bio je rječit Akesson.

Alijansa Umjerenih, centra, liberala i liberalnih demokrata rekla je da neće pregovarati sa Švedskim demokratima koji žele zamrznuti imigraciju, a poziva i na referendum o ostanku ili izlasku Švedske iz Europske unije.

Ako pregovori o novoj vladi ne uspiju, Švedska će u roku od tri mjeseca morati na nove izbore koji bi teško mogli donijeti bitnu promjenu pa je vjerojatnije da će se postići neki kompromis, piše agencija Reuters.

(Hina)

 

Izbori u Švedskoj: Antimigracijski Švedski demokrati ostvarili značajan rast podrške

 

 

‘Muslimani su najveća prijetnja Švedskoj od Drugog svjetskog rata’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari