Pratite nas

Iz Svijeta

Koliki prostor zauzima Islamska Država!?

Objavljeno

na

Sve više zemalja razmatra hoće li vojno sudjelovati u akcijama protiv islamske države, a ne samo slanjem oružja i pružanjem logisitčke potpore. Za sada većinu posla obavljaju sami Amerikanci uz pomoć Arapskih saveznika.

sirija irak

Više od 50 zemalja udružilo se protiv Islamske države. Među njima je i Hrvatska, a na čelu su Sjedinjene Države. Upravo Amerikanci i predvode udare na uporišta islamista u Siriji. Prve rakete ispaljene su s njihovih ratnih brodova u regiji.

Onda su krenuli i borbeni zrakoplovi i bespilotne letjelice. Amerikanci nisu udarili sami, pomagalo im je i pet arapskih zemalja – Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Bahrein, Saudijska Arabija i Bahrein. Prvi je to put u 23 godine da su se arapske zemlje ujedinile i pridružile SAD-u.

‘Zahvaljujući naporima bez presedana koje poduzima ova koalicija, mislim da možemo poslati jasnu poruku koja će pokazati da je svijet ujedinjen. Ovo nije nešto što će biti brzo i lako. Trebat će vremena i ne samo vojnih napora’, rekao je američki predsjednik Barack Obama.

8milijuna

Islamska država zauzima velika područja Sirije i Iraka. Kalifat koji su proglasili nema jasno definirane granice, pa je teško procijeniti o kolikom se području radi. Jedni kažu oko 40 tisuća četvornih kilometara – što je veličina, primjerice, Belgije, drugi i dvostruko više: 90 tisuća četvornih kilometara, donosi Dnevnik Nove TV.

Tu živi oko 8 milijuna ljudi. Provode šerijatsko pravo, progone nevjernike, od manjina poput Jazida i kršćana do šijita koje smatraju otpadnicima od vjere. CIA procjenjuje da imaju do 31 tisuću boraca, a više od trećine došlo je iz zapadnog svijeta.

‘Ovdje imamo terorističku organizaciju koja kontrolira državu. Imaju naftu, imaju novac, imaju teritorij, imaju oružje’, rekao je britanski premijer David Cameron.

A odakle im novac? S obzirom na to da su zauzeli naftna polja i rafinerije prodaju naftu, naravno, na crno. Najbogatija su teroristička grupa na svijetu. Procjenjuje se da imaju oko 3 milijarde dolara. Uz to što prodaju naftu, bave se krijumčarenjem, otmicama, reketarenjem.

svijet

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Trump potpisao uredbu kojom se Golanska visoravan proglašava izraelskim teritorijem

Objavljeno

na

Objavio

golanska visoravan
Foto: AFP

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u ponedjeljak uredbu kojom se Golanska visoravan proglašava izraelskim teritorijem, što je poticaj izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu uoči izbora, u vrijeme kada se njegov politički protivnik profilira u bolju alternativu.

Tijekom posjeta Netanyahua Bijeloj kući, Trump je potpisao uredbu kojom SAD službeno priznaje Golansku visoravan kao izraelski teritorij, što je dramatičan zaokret od desetljeća američke politike.

Izrael je osvojio Golansku visoravan u Šestodnevnom ratu 1967., a do tada je bila sirijski posjed.

Američko priznanje Golana kao izraelskog teritorija dosad je najsnažnija gesta Trumpove pomoći Netanyahuu uoči izbora 9. travnja.

Nakon potpisivanja dokumenta, Trump je Netanyahuu darovao kemijsku olovku uz riječi: “Ovo dajte narodu Izraela”.

Netanyahu je pozdravio Trumpov potez i rekao da Izrael nikada nije imao boljeg prijatelja.

“Baš kao što je Izrael uspravno stajao 1967., kao što je uspravno stajao 1973., Izrael tako stoji i danas. Pravda je na našoj strani i nikad nećemo odustati”, rekao je Netanyahu.

“Stojimo uz Izrael jer njegova stvar je i naša stvar, njegove vrijednosti su i naše vrijednosti, i njegova borba je naša borba”, rekao je potpredsjednik Mike Pence.

Sirijsko je ministarstvo vanjskih poslova nazvalo američku odluku napadom na suverenitet i teritorijalni integritet Sirije.

UN smatra Golansku visoravan okupiranim teritorijem.

Netanyahu skratio posjet SAD-u zbog napada iz Gaze

Izraelski je premijer stigao u Washington u nedjelju u posjet koji je inicijalno trebao trajati četiri dana ali je skratio posjet zbog napada iz Gaze na kuću u blizini Tel Aviva.

Netanyahu je u Bijeloj kući rekao da Izrael upravo snažno odgovara na taj napad. “U trenutku dok razgovaramo.. Izrael upravo silom odgovara na tu slijepu agresiju. Imam jednostavnu poruku za neprijatelje Izraela: Radimo ono što se mora učiniti kako bismo obranili naš narod i našu državu”, rekao je u Bijeloj kući.

Trump mu je poručio da Sjedinjene Države priznaju Izraelu pravo na obranu.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Mike Pompeo: SAD neće mirno gledati kako Moskva potpiruje napetosti u Venezueli

Objavljeno

na

Objavio

Foto: EPA

Američki državni tajnik Mike Pompeo upozorio je u ponedjeljak svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova da Sjedinjene Države neće stajati skrštenih ruku ako Rusija nastavi pojačavati napetosti u Venezueli.

“Stalno miješanje ruskog vojnog osoblja i podrška nelegitimnom režimu Nicolasa Madura u Venezueli moglo bi produžiti patnje venezuelskog naroda koji velikom većinom podržava privremenog predsjednika Juana Guaidoa”, kojeg su priznale Sjedinjene Države i više od pedeset drugih zemalja, izvijestio je američki State Department u priopćenju nakon telefonskog razgovora dvojice ministara.

Mike Pompeo Rusiju je pozvao da prekine nekonstruktivno ponašanje i da se pridruži drugim narodima, među kojima je velika većina zemalja zapadne hemisfere, koji žele bolju budućnost za venezuelski narod.

Juan Guaido se proglasio privremenim predsjednikom Venezuele 23. siječnja. Dva mjeseca kasnije, Venezuela i dalje proživljava najtežu krizu u svojoj povijesti.

Nicolas Maduro je istaknuo podršku Rusije i Kine, glavnih vjerovnika zemlje, koji sustavno staju na njegovu stranu u međunarodne institucijama, poput Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

(Hina)

 

Ruski zrakoplovi s vojnicima sletjeli u Venezuelu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari