Connect with us

Iz Svijeta

Koliki prostor zauzima Islamska Država!?

Objavljeno

on

Sve više zemalja razmatra hoće li vojno sudjelovati u akcijama protiv islamske države, a ne samo slanjem oružja i pružanjem logisitčke potpore. Za sada većinu posla obavljaju sami Amerikanci uz pomoć Arapskih saveznika.

sirija irak

Više od 50 zemalja udružilo se protiv Islamske države. Među njima je i Hrvatska, a na čelu su Sjedinjene Države. Upravo Amerikanci i predvode udare na uporišta islamista u Siriji. Prve rakete ispaljene su s njihovih ratnih brodova u regiji.

Onda su krenuli i borbeni zrakoplovi i bespilotne letjelice. Amerikanci nisu udarili sami, pomagalo im je i pet arapskih zemalja – Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Bahrein, Saudijska Arabija i Bahrein. Prvi je to put u 23 godine da su se arapske zemlje ujedinile i pridružile SAD-u.

‘Zahvaljujući naporima bez presedana koje poduzima ova koalicija, mislim da možemo poslati jasnu poruku koja će pokazati da je svijet ujedinjen. Ovo nije nešto što će biti brzo i lako. Trebat će vremena i ne samo vojnih napora’, rekao je američki predsjednik Barack Obama.

8milijuna

Islamska država zauzima velika područja Sirije i Iraka. Kalifat koji su proglasili nema jasno definirane granice, pa je teško procijeniti o kolikom se području radi. Jedni kažu oko 40 tisuća četvornih kilometara – što je veličina, primjerice, Belgije, drugi i dvostruko više: 90 tisuća četvornih kilometara, donosi Dnevnik Nove TV.

Tu živi oko 8 milijuna ljudi. Provode šerijatsko pravo, progone nevjernike, od manjina poput Jazida i kršćana do šijita koje smatraju otpadnicima od vjere. CIA procjenjuje da imaju do 31 tisuću boraca, a više od trećine došlo je iz zapadnog svijeta.

‘Ovdje imamo terorističku organizaciju koja kontrolira državu. Imaju naftu, imaju novac, imaju teritorij, imaju oružje’, rekao je britanski premijer David Cameron.

A odakle im novac? S obzirom na to da su zauzeli naftna polja i rafinerije prodaju naftu, naravno, na crno. Najbogatija su teroristička grupa na svijetu. Procjenjuje se da imaju oko 3 milijarde dolara. Uz to što prodaju naftu, bave se krijumčarenjem, otmicama, reketarenjem.

svijet

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari