Connect with us

Analiza

Koliko će H-20 utjecati na ravnotežu snaga između SAD-a i Kine?

Objavljeno

-

Nedavno je promidžbeni video kineskog ratnog zrakoplovstva po prvi puta službeno prikazao obrise novog stealth strateškog bombardera koji Kina razvija, H-20.

Ovaj je program vrlo tajan, s minimalnim curenjem podataka i o samom avionu se zna vrlo malo, a objavljeni video prvi puta službeno potvrđuje da je riječ o dizajnu letećeg krila s dvije gondole za motore s gornje strane, iznimno slično američkom stealth bombarderu B-2 Spirit, te novom, ali manjem i lakšem, B-21 Raideru.

Nejasno je da li su u pitanju dva ili četiri motora, ali je sasvim sigurno da će oružje nositi u unutarnjem spremniku u trupu kao i B-2, no ne može se isključiti i opcija postavljanja vanjskih nosača.

Oblik H-20 samo se nazire pod ceradom i nije moguće utvrditi njegove dimenzije, no potrebe kineskog zrakoplovstva svakako zahtjevaju sposobnost slobodnog djelovanja na većem dijelu Pacifika radi pariranja američkim snagama i pokrivanja drugog, daljeg lanca otoka koji uključuje i Guam, s važnom američkom bazom. Stražnji dio bombardera nije otkriven, a važan je zbog optimizacije za djelovanje na velikim ili malim visinama.

Primjer je nazubljeni stražnji oblik B-2 kao rezultat potrebe da ga se optimizira za penetrirajuće letove na vrlo malim visinama, dok B-21 s jednostavnijim, strelastim stražnjim krajem trupa treba djelovati prvenstveno na velikim visinama.

Mlaznice motora i ispušni prostor oko njih također je važan zbog tehnologija smanjenja toplinskog i radarskog odraza, pa primjerice B-2 ni dan-danas, preko 30 godina od prvog leta, nije dopušteno fotografirati straga kad se nalazi na zemlji.

S obzirom na primarno područje djelovanja iznad Pacifika, bilo bi logično da kineski H-20 bude optimiziran za velike visine, jer ocean ionako ne pruža mogućnost za maskiranje terenom pri niskom letu.

Osim kao platforma za nuklearno oružje i konvencionalne udare, H-20 mogao bi preuzeti ulogu nosača protubrodskih raketa, ali i koristiti se kao platforma za izviđanje, elektroničko izviđanje i djelovanje, komunikacijsko čvorište ili zapovjedno mjesto za bespilotne letjelice.

Moguće je da bi bio primjenjiv i kao pozadinska platforma za rakete zrak-zrak vrlo velikog dometa, poput PL-21, te lansirao po traženju i radarskim podacima lovačkih aviona koji bi djelovali bliže neprijateljskim snagama.

Recite mi što mislite koliko će ulazak H-20, i u kakvim brojevima, utjecati na ravnotežu snaga između SAD-a i Kine. Također treba imati na umu i da se bliži proizvodnja ruskog bombardera nove generacije PAK DA, komentirao je Jan Ivanjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari