Pratite nas

Analiza

KOLIKO NAS JOŠ IMA ŽIVIH III.

Objavljeno

na

Uobičajenim medijskim naslovima, izmišljenim aferama i one koje to nisu, raspuštanje Sabora 15.07.2016., raspisivanje izvanrednih Izbora 11.09.2016., politička prepucavanja i napucavanja, te još mnogo čega u Lijepoj našoj, pridružio se i HZMO, kao da su i oni važni čimbenici u svekolikoj „Igri bez prijestolja“, ne samo kašnjenjem objave podataka koje su trebali objaviti oko 15.07. 2016., već ih objave 04.08. 2016., ali zato „bez ustručavanja“ i ikakve isprike (kao da smo svi redom nepismeni) napišu da su podatci objavljeni u srpnju. Krasno, nema što.

To je glavni razlog kašnjenja ove treće analize u nizu, o kojoj većina medija ni slova ne žele napisati jer se radi o brojevima, ali ne bilo kakvim, već „brojevima“ iza kojeg svaki broj ima svoje časno ime i prezime.

Svaki broj je jedan od nas, braće po oružju, kojih više nema, već su se pridružili ostaloj braći na visinama na nebeskim poljanama….., ali su u nama.

Statistički podatci kažu:

30.06.2013. broj HRVI bio je 58 401.
30.06.2014. broj HRVI bio je 58 172.
30.06.2015. broj HRVI bio je 57 773.
30.06.2016. broj HRVI bio je 57 276.

U tri obrađena razdoblja, brojke nas opominju i vele:

2013./2 – 2014./2 broj HRVI smanjen je za 229.
2014./2 – 2015./2 broj HRVI smanjen je za 399.
2015./2 – 2016./2 broj HRVI smanjen je za 497.

U 3 statistička obračunska razdoblja primjetno je da je  ukupan broj HRVI „smanjen“ za 1 125 naše braće i sestara po oružju.

Na žalost, opet sam prisiljen dodati još jednu tužnu brojku koja nam šalje opomenu i veli:

01.01.2016. broj HRVI bio je 57 566.
31.03.2016. broj HRVI bio je 57 427.
30.06.2016. broj HRVI bio je 57 276.

U prvom tromjesečju 2016. broj HRVI smanjio se za 139.
U drugom tromjesečju 2016. broj HRVI smanjio se za 151.


U prvih 6 mjeseci broj HRVI smanjio se za 290 časna imena i prezimena.

(Nije lako raditi raščlambu ovih „brojeva“, jer to nisu samo „brojevi“, već svaki broj ima svoje časno ime i prezime. Nije lako sustegnuti srce, sakriti suzu i izbaciti sve osjećaje pri obradi ovih tužnih statističkih podataka samo da istina iziđe na svjetlost dana, a koje mnogi ne žele ni spomenuti javno.

To je naša stvarnost, naša ISTINA s kojom se moramo suočiti svjesni da će ta ista ISTINA biti još gorča u vremenima koja su pred nama, sa svakim novim danom, tjednom, mjesecom, …. A potvrđena  svakim novim Statističkim izvješćem HZMO-a.

Moram naglasiti da nemam službenih brojčanih pokazatelja o „smanjenju“, tj. o smrtnosti ukupnog broja HRVATSKIH BRANITELJA , te napomenuti da se ovaj prikaz Statističkih podataka u „nijansu“ odnosi na SVE hrvatske branitelje, a ne samo na HRVI, tj. broj preminulih hrvatskih branitelja se povećava eksponencijalnom brzinom!

Prije samo koju godinu mogli smo čitati naslove po medijima, pa čak i 2015.: „ Svaki dan Hrvatsku „napusti“ 6 hrvatskih branitelja!

Na žalost, osobnim (neslužbenim) istraživanjem, usporednim brojkama, prikupljanjem informacija, …. sad moram iznijeti najtužniju istinu koja glasi:

„Svaki dan Domovinu „napusti“ 12 do 15 hrvatskih branitelja! ).

(Potvrdu obrađenih podataka, dodatno nam ukazuju i stranice DZS na kojima piše da je u 2015. broj preminulih u 2015. u RH iznosio 54 205.)

Hrabri  ratnici svjetla, laka vam hrvatska gruda i vječno hvala za Domovinu. Počivali u miru Božjem spokoju i svjetlost vječna svijetlila vam!

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

(Napomena: Drugi dio, obilježen u zagradama ponovljen je iz prošle analize: KOLIKO NAS JOŠ IMA ŽIVIH II.,  namjerno).

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Analiza

Analiza preferencija

Objavljeno

na

Objavio

Vođen tijekom događanja na hrvatskoj političkoj sceni odlučio sam se da pokušam napraviti jednu analizu političkih preferencija hrvatskih građana. U nedostatku opširnijih statističkih podataka pogotovo onih zasnovanih na in -depth polls istraživanju jer sve agencije rade kratke ankete, odnosno ispitivanja, poznata kao short polls i tracking polls morao sam kombinirati.

U Hrvatskoj se tri agencije bave ispitivanjima i uzeo sam u obzir sve tri te uspoređivao njihove rezultate.

Kako je samo ispitivanje kompleksno i zahtjeva uključivanje svih zadanih parametara da bi rezultat anketiranja bio što vjerodostojni, agencije nisu bile u mogućnosti to koristiti te su znatna odstupanja kod sve tri.

Prije svega, problem je u fiksnoj telefoniji jer ona u priličitoj mjeri onemogućuje utvrđenje starosne linije, obrazovne i socijalne strukture.

Kako bih razlučio te podatke išao sam na rezultate zadnjih parlamentarnih izbora, pregledavao po izbornim jedinicama preferencije, ali i uspoređivao po glasačkim mjestima. Koristio sam i ispitivanja prije parlamentarnih izbora 2016 ali i zadnjih lokalnih izbora, istina samo djelomično i to Grad Zagreb.
Kod usporedbe rezultata za sam Zagreb, točno se vidi u gojim gradskim četvrtima koja politička opcija ima više glasača, kao što se vidi struktura u svih sociološkim parametrima. Tako se uviđaju razlike u zonama stanovanja, vrsti stambenih objekata poput višekatnica ili obiteljskih kuća kao i sama starost tih objekata.
Kod usporedbe rezultata agencija, nisam se vodio samo zadnjim već svim ispitivanjima u zadnjih godinu dana.

Kod same usporedbe i analize pada i rasta podrške pojedinim političkim opcijama, primjetan je nelogičan pad s jedne strane i ne logičan rast s druge strane. Tako je izrazito primjetno da se samo kod jedne agencije primijeti djelomično prelijevanje preferencija dok druge dvije to ne prikazuju.

Upravo sam se na toj činjenici najviše zadržao kod analize jer bez obzira na neodlučne, koji imaju konstantnu, ta brojka ne može jednostavno nestati.
Tako se s lijevog spektra vidi da glasove SDP-a i odbjeglog HNS-a preuzimaju ŽZ, Glas i stranka Pametno, dok na desnom spektru razlika između najboljeg i najlošijeg rezultata HDZ-a jednostavno nestaje. Prikazani rast stranke NHR nije rezultat prikazivanja gubitka HDZ-a već dijelom Mosta i dijelom pravaških stranaka.
Sama analiza sigurno nije prikaz apsolutnog stanja već trenutnog i jasniji pokazatelji mogu se utvrditi tek nakon dva ili tri mjeseca kada će trendovi rasta ili pada biti jasnije izraženi ali sigurno da se ne mogu i ne trebaju zanemariti.

Ante Rašić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Analiza

USKOK već pet godina radi protuzakonito! Dinko Cvitan više neće biti šef DORH-a!

Objavljeno

na

Objavio

U emisiji HRT-a odvjetnik Veljko Miljević pojasnio je sve više prisutni problem “neovlaštenih tužitelja”, a sudac Mislav Kolakušić naglasio je kako USKOK već pet godina radi protuzakonito!

Za nepuna tri tjedna dvije najvažnije institucije za borbu protiv kriminala ostaju bez čelnih ljudi, a procedura za imenovanje novih ljudi (ili produljenje mandata postojećima), koja se trebala aktivirati još početkom godine, nije ni u povojima.

Ravnateljici USKOK-a Tamari Laptoš mandat istječe 16. travnja, a glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu traje osam dana dulje i istječe 24. travnja.

Ravnatelja USKOK-a imenuje glavni državni odvjetnik, a postupak treba pokrenuti četiri mjeseca prije isteka mandata aktualnom ravnatelju. Cvitan, međutim, po tom pitanju još nije učinio ništa, također, Hrvatski Sabor nije prihvatio njegova izvješća o radu ni za 2015., ni za 2016., 2017. da ne govorimo.
Sabor čak nije niti raspravljao o izvješćima…

Neslužbene informacije iz kruga suradnika premijera Andreja Plenkovića govore kako je Vlada već dulje vrijeme nezadovoljna Cvitanovim radom i zadnjih se mjeseci vode intenzivne konzultacije o mogućoj zamjeni. Sigurno je da Cvitan neće dobiti novi mandat, kažu nam izvori bliski premijeru Plenkoviću, ali se još ne zna tko bi ga mogao zamijeniti…

Poslušajte što kaže odvjetnik Miljević

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati