Koliko su ankete Ipsos pulsa krojene za potrebe Predsjednikovog ureda?

0

Agencija IpsosProšloga tjedna u svim većim hrvatskim medijima objavljeni su rezultati ankete popularnosti predsjedničkih kandidata u izvedbi agencije Ipsos puls. Po njima, Ivo Josipović nema natpolovičnu većinu, ali nije ni tako daleko od nje. Sadašnji predsjednik bi u prvom krugu navodno dobio čak 46% glasova. Naravno, ovakvi rezultati pokrenuli su na brojnim portalima ponovno cijelu lavinu rasprava služe li predizborne ankete u Hrvatskoj informiranju javnosti ili formiranju njezina mišljenja, pogotovo što je za Predsjednikov ured baš agencija Ipsos puls sprovela nedavno veliko istraživanje za prijedlog tzv. „Druge republike”.

Postavlja se i pitanje koliko komercijalna agencija za istraživanje javnog mijenja poput Ipsos pulsa nakon što je za Ured Ive Josipovića provela veliko istraživanje po nizu pitanja, i za to zasigurno ostvarila značajan honorar, može u nastavku kampanje biti nezavisna od političkih potreba njoj vrlo izdašnog kandidata? Poznavajući hrvatske prilike, čini se kako na ovo pitanje postoji samo jedan mogući točan odgovor.

Novci javni, rezultati Josipoviću

Podsjećamo, u svom uredu na Pantovčaku sredinom listopada sadašnji predsjednik Republike predstavio je vrlo svečano hrvatskim uglednicima iz javnog i kulturnog života rezultate „istraživanja o stavovima građana koje je provela agencija Ipsos puls”. Naravno, bilo je očigledno kako se radi o čisto predizbornom skupu na čijem pozivu su se predstavnici HAZU-a i Sveučilišta trebali zahvaliti, a nisu. Isto tako, treba jednako primijetiti kako je spomenuto istraživanje napravljeno u korist kampanje Ive Josipovića, a plaćeno sredstvima hrvatskih poreznih obveznika.

No, nije to sve. Svaka pupčana vrpca ima dva kraja. Postavlja se i pitanje koliko komercijalna agencija za istraživanje javnog mijenja poput Ipsos pulsa nakon što je za Ured Ive Josipovića provela veliko istraživanje po nizu pitanja, i za to zasigurno ostvarila značajan honorar, može u nastavku kampanje biti nezavisna od političkih potreba njoj vrlo izdašnog kandidata? Poznavajući hrvatske prilike, čini se kako na ovo pitanje postoji samo jedan mogući točan odgovor.

Ako se želi, ankete mogu biti točne

Da anketa mogu biti izuzetno točne dokazala je upravo agencija Ipsos puls tamo negdje krajem 2011. godine za parlamentarne izbore. Zlobnici bi rekli da se te 2011. nakon ere Sanadera nije ni trebalo baviti nekim izbornim inženjeringom kroz ankete kako bi se smijenila vlast. Svi su očekivali teški izborni poraz HDZ-a, koji se i dogodio.

Bilo kako bilo, agencija Ipsos puls 2011. iskazala je zavidnu točnost. Njezina anketa predvidjela je nekoliko dana prije izbora Kukuriku koaliciji 79, a HDZ-u 46 mandata, dok su u konačnim rezultatima Kukuriku koalicija i HDZ dobili samo po jedan mandat više. Slično, i kod Laburista i HDSSB-a anketa je promašila za po jedan mandat. Laburisti su dobili 6 umjesto predviđenih 7, dok je HDSSB dobio 6 umjesto predviđenih 5 mandata u anketi. Postotak glasova za HDZ anketa je pogodila, dok je kod Kukuriku koalicije greška iznosila samo 1 %.

Drugim riječima, ankete mogu biti izuzetno točne i u Hrvatskoj ako se želi, a ne samo u drugim zemljama.

Izbori za Europski parlament

Međutim, potpuno drugačija slika o uspješnosti predviđanja agencije Ipsos puls se dobiva ako se pogledaju njezini rezultati nakon te blistavo odrađene ankete iz 2011. godine. Nevjerojatno zvuči, primjerice, da je ta ista agencija u anketi za izbore u Europski parlament 2013. godine pogriješila više od 50% u omjeru glasova koje će dobiti SDP, a koje će dobiti HDZ. Naime, samo dva tjedna prije izbora agencija Ipsos plus je predvidjela, a svi veći hrvatski mediji objavili, kako će SDP i Laburisti dobiti gotovo dva puta više glasova nego HDZ. To je sigurno moralo imati velik demotivirajući učinak za glasače HDZ-a. Pa ipak, dogodilo se suprotno predviđanjima iz ankete Ipsos puls i HDZ je pobijedio SDP, 32,86% nasuprot 32,07%. U konačnici, SDP i Laburisti skupili su bili 37,84%, a HDZ 32,86%, dakle omjer je bio daleko od predviđenog 2 naprema 1.

I za izbore za Europski parlament 2014. opet se anketa agencije Ipsos puls dva tjedna prije izbora pokazala vrlo nepouzdanom, iako ipak s manjim razlikama u odnosu na konačni rezultat izbora u usporedbi s katastrofalno netočnom anketom iz 2013. Točno je u anketi Ipsos pulsa bila predviđena pobjeda HDZ-a, ali nikako i omjeri među strankama. Po rezultatima ankete Ipsos pulsa stranke SDP, ORAH i Laburisti trebale su pobijediti HDZ i Savez za Hrvatsku s prednošću od barem 4%. No, nakon prebrojenih glasačkih listića ispalo je kako su stranke tzv. lijevice izgubile, a ne dobile od stranaka tzv. desnice u omjeru 42,75% nasuprot 48,3%.

Samo dva tjedna prije izbora agencija Ipsos plus je predvidjela, a svi veći hrvatski mediji objavili, kako će SDP i Laburisti dobiti gotovo dva puta više glasova nego HDZ. To je sigurno moralo imati velik demotivirajući učinak za glasače HDZ-a. Pa ipak, dogodilo se suprotno predviđanjima iz ankete Ipsos puls i HDZ je pobijedio SDP, 32,86% nasuprot 32,07%. U konačnici, SDP i Laburisti skupili su bili 37,84%, a HDZ 32,86%, dakle omjer je bio daleko od predviđenog 2 naprema 1.

Predsjednički izbori

KandidatiNešto više od jednog mjeseca prije izbora po agenciji Ipsos puls trenutno vodi Ivo Josipović s 46% glasača, slijedi Kolinda Grabar Kitarović s 29,8 % glasača te Milan Kujundžić sa 7,6 % glasača. No, iz svega do sada rečenoga ove rezultate treba uzeti s velikom rezervom. Upravo ovih dana objavljena je još jedna redovna anketa agencije „2×1 komunikacije” s puno manje medijske pozornosti od one Ipsos pulsa. Nije ni čudno jer po toj anketi Kolinda Grabar Kitarović vodi u odnosu na trenutnog predsjednika Republike. Tako po agenciji „2×1 komunikacije” Kolinda Grabar Kitarović uživa podršku 42,80% birača, Ivo Josipović 40,40%, Milan Kujundžić 8,10% i Ivan Grubišić 1,80%.

Rezultati agencije „2×1 komunikacije” posebno su vrijedni pažnje jer se ova agencija nedavno pokazala znatno uspješnijom od agencije Ipsos puls. Radi se o prognozama ishoda županijskih izbora u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje je agencija „2×1 komunikacije” vrlo točno predvidjela konačni ishod, za razliku od agencije „Ipsos Puls”, koja je pak zajedno s agencijom „Vectura” prognozirala uvjerljivu pobjedu SDP-ovog kandidata na HDZ-ovim. No, svi znamo kako su izbori završili.

M. M.HKV.hr

facebook komentari