Connect with us

Hrvatska

Kolinda Grabar Kitarović: Potaknuti gospodarsku suradnju Hrvatske i Kanade

Objavljeno

on

Gospodarska suradnja Hrvatske i Kanade može biti mnogo intenzivnija nego što je sada, a tomu trebaju pridonijeti napori za stvaranje povoljne poslovne klime u Hrvatskoj, rekla je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na poslovnom ručku Kanadsko-hrvatske poslovne mreže (CCBN).

Vjerujem da ćemo u Hrvatskoj osigurati povoljne poslovne i ulagačke uvjete koji će privući investitore, izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović, označivši Vladin prijedlog porezne reforme kao korak u tome smjeru.

Željela bih da ulagači iz Kanade i drugih zemalja prepoznaju ulagačke prilike u Hrvatskoj ne samo u turizmu nego i u industriji, oslanjajući se na kreativne hrvatske ljudske resurse, dodala je.

U tome smislu, prema njezinim riječima, treba osigurati “dvosmjerne migracije” između Hrvatske i Kanade kako se više ne bio događalo da obrazovani ljudi trajno odlaze iz Hrvatske, nego valja osigurati njihov povratak nakon učenja i skupljanja iskustva u inozemstvu. To je možda najteži zadatak koji je pred nama, ustvrdila je.

Grabar-Kitarović spomenula je i pregovore o sklapanju sporazuma o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade (CETA). Smatra da je to “prirodan i logičan idući korak” u odnosima Kanade i Europe, koji će posebno pomoći start-upovima i ukloniti zapreke sudjelovanju europskih tvrtki na natječajima za javne ugovore u Kanadi.

Potpisivanjem CETA-e ukinulo bi se 98% postojećih carina te će uklanjanjem ograničenja u pristupu u javnim ugovorima europske i hrvatske tvrtke moći sudjelovati u natječajima za isporuke roba i usluga u Kanadi, ne samo na saveznoj razini nego i u kanadskim provincijama i općinama, naglasila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Treba poticati financijska ulaganja i razvoj u određenim sektorima, uključujući infrastrukturu, energetiku, IT i turizam. U 2016. godini Kanada je uložila 300 milijuna eura za kupnju šest brodova od tvrtke 3. maj, rekao je Josip Bašić, predsjednik Kanadsko-hrvatske poslovne mreže.

Kanadski veleposlanik Daniel Maksymiuk također ističe važnost toga sporazuma, za kojeg se nada da je vrlo blizu i da će biti podrška snažnim vezama Hrvatske i Kanade.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR