Pratite nas

Događaji

Kolinda Grabar-Kitarović i Ader: Balkanska ruta treba ostati zatvorena, vanjske granice trebaju se štititi

Objavljeno

na

Mađarski predsjednik Janoš Ader doputovao je u dvodnevni uzvratni službeni posjet Hrvatskoj na poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Aderu je priređen svečani doček u Uredu predsjednice Republike Hrvatske, a nakon sastanka dvoje predsjednika održan je i bilateralni sastanak službenih izaslanstava Hrvatske i Mađarske.

Nakon sastanka predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Ader obratili su se javnosti na zajedničkoj konferenciji za medije.

Predsjednica je izjavila da su razgovarali o bilateralnim odnosima, gospodarskoj suradnji, boljoj prometnoj povezanosti i sigurnosti u Europi te da nisu izbjegnuta ni otvorena pitanja između dviju država. Vjerujem da će ovaj naš susret uroditi daljnjom platformom za razvoj hrvatsko-mađarskih odnosa, rekla je na početku predsjednica. Naglasila je da je Mađarska uvijek podržavala Hrvatsku – i tijekom Domovinskog rata i na njezinu putu u EU i NATO.

Naglasila je da su razgovarali o mnogim otvorenim pitanjima između dviju zemalja – od odnosa Ine i MOL-a, do pogranične suradnje i problema migracije. Vjerujem da će Mađarska nastaviti podržavati Hrvatsku da što prije postane dio šengenskog prostora, kazala je.

Naglasila je kako su se složili da tzv. balkanska ruta treba ostati zatvorena te da treba štititi vanjske granice Europske unije. Istaknula je i da su posebno naglasili važnost hrvatske manjine u Mađarskoj te mađarske manjine u Hrvatskoj koje su poveznica dviju zemalja.

Mađarski predsjednik Ader kazao je kako su razgovarali o dodatnoj izgradnji koridora 5C, te da mađarska strana planira produžiti autocestu, koja je dio tog koridora, do hrvatske granice. Zamolio sam predsjednicu da pokrenemo otvaranje novih graničnih prijelaza jer dosadašnji nisu dovoljni za efikasnu komunikaciju i protočnost prelazaka, rekao je.

Govorili su o izgradnji LNG teminala, o modernizaciji Jadranskog naftovoda te istraživanju ugljikovodika i njihovoj proizvodnji u blizini hrvatsko-mađarske granice. Složio se s hrvatskom predsjednicom da tzv. balkanska ruta treba ostati zatvorena te da se vanjske granice zemalja trebaju štititi.

Mađarski predsjednik održat će sastanak i s premijerom Andrejom Plenkovićem te položiti vijenac kod spomenika Glas hrvatske žrtve Zid boli na Gradskom groblju Mirogoj.

Drugog dana službenog posjeta, u četvrtak, predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Ader otvorit će u Mađarskom institutu u Zagrebu gostujuću izložbu u povodu obljetnice i proglašenja Godine svetoga Ladislava, stoji u priopćenju.

 

Svečano obilježena 25. obljetnica hrvatsko-američkih diplomatskih odnosa

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Povijest hrvatske političke emigracije u 20. stoljeću – međunarodna konferencija

Objavljeno

na

Objavio

Danas je otvorena međunarodna konferencija POVIJEST HRVATSKE POLITIČKE EMIGRACIJE U 20. STOLJEĆU (21. – 22. veljače 2019.) u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva.

Pozdravni govor, uz Marina Soptu, predsjednika Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva i Miju Marića, ravnatelja Hrvatske matice iseljenika te Tomislava Markića, ravnatelja ureda HBK i BK BiH za dušobrižništvo Hrvata u inozemstvu, održala sam ispred Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, referirajući se na Odsjek za povijest i doktorski studij povijesti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Dan otvorenih vrata na HVU ‘Dr. Franjo Tuđman’ u Zagrebu i Splitu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: HVU / M. Sever (Arhiva)

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” održava se u subotu u vojarni “Petar Zrinski” u Zagrebu te u splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Loru, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Posjetiteljima su prezentirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studijski programi za potrebe Oružanih snaga RH, navode iz MORH-a.

Također prezentirani su uvjeti i način upisa na studij Vojnog inženjerstva, Vojnog vođenja i upravljanja, Vojnog pomorstva i Aeronautika – smjer vojni pilot, kao i posebni kriteriji Ministarstva obrane RH za upis, kadetska prava i obveze te vojna obuka. Posjetiteljima je omogućen i obilazak Kampusa, kabineta i drugih objekat, razgovor s kadetima te razgledavanje brodova Hrvatske ratne mornarice.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari