Pratite nas

Hrvatska

Kolinda Grabar-Kitarović: Ako sami ne kreiramo imidž Hrvatske, učinit će to drugi

Objavljeno

na

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u utorak s konferencije “Hrvatska kakvu trebamo – novi imidž Hrvatske” da ako sami ne kreiramo imidž Hrvatske, to će učiniti drugi, a to ne smijemo dopustiti jer je imidž države sve važnije sredstvo u konkurentskoj borbi na međunarodnoj sceni.

U globaliziranom svijetu imidž države ima iznimno važnu ulogu zato što određuje niz čimbenika koji definiraju njezin položaj, kompetitivnost i utjecaj u međunarodnim odnosima, ali i gospodarske, demografske i druge trendove važne za stabilnost i prosperitet, rekla je predsjednica Republike na konferenciji u organizaciji Večernjeg lista.

Nacionalni brend treba razvijati Vlada

Model nacionalnog brenda treba biti u nadležnosti Vlade kako bi bio operativan i djelotvoran, rekla je Grabar Kitarović i istaknula kako je ovo tek početak sustavnog bavljenja tom temom.

“Mislim da je najbolje rješenje krovna organizacija koja bi se trebala baviti rebrendigom, koji bi naše institucije i agencije pronosile dalje. Treba iskoristiti svaki pozitivan trenutak za pozitivnu priču o Hrvatskoj, pri čemu je uloga medija izuzetno bitna”, kazala je.

Provedena istraživanja i zaključci stručnjaka pokazala su da imamo potencijal postati zemljom po mjeri čovjeka, zato držim da je potreban optimizam i vjera u sebe, naglasila je predsjednica.

Na novinarski upit žrtvuju li političke elite u Hrvatskoj hrvatske institucije na račun kratkoročnih političkih probitaka, odgovorila je kako ni jednu instituciju niti imidž Hrvatske ne bi trebalo koristiti u dnevno-političke svrhe.

Moramo biti brži ako želimo uhvatiti korak sa svijetom i zemljama sličnima Hrvatskoj, u koje se ulaže i koje imaju pozitivne migracijske i demografske trendove, a svakako trebamo poraditi i na dugoročnoj strategiji, dodala je.

Hrvatsko društvo i vrijednosti su i dalje pozicionirani na Balkanu

“Ne možete prodati brend, morate ga živjeti i biti uvjerljivi. Cilj ove inicijative je dvostruki, na unutranjoj sceni živjeti taj brend, unaprijediti institucije i kvalitetu života i životni optimizam, a u vanjskoj politici mijenjati imidž Hrvatske, jer kad čitate The Economist i druge novine Hrvatska se još uvijek spominje kao balkanska država. Dakle, ne samo da nas se geografski pozicionira tamo, nego i kad je riječ o modernizaciji, inovacijama, društvu i vrijednostima koje živimo”, kaže Grabar-Kitarović.

Voditeljca radne skupine predsjednice Republike za brendiranje Hrvatske i redovita profesorica na Katedri za marketing zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Dubravka Sinčić Ćorić rekla je kako zadatak skupine nije bio kreirati neki slogan, poklič ili vizualni identitet, nego okvir koji bi trebao poslužiti za razvoj novih kreativnih rješenja.

Radna skupina definirala je sedam odrednica identiteta Hrvatske koje hrvatski građani prepoznaju i sa čime se mogu identificirat, te je predložila Vladi smjernice kako ih može realizirati.

Nemamo instant rješenja, moramo biti strpljivi nakon što 25 godina nismo radili na brendiranju. Tome treba pristupiti sustavno i važno je kod građana razviti svijest da su i oni važni u stvaranju percepije. Hrvatska je trenutno poznata po sportskim uspjesima, prirodnim ljepotama i turističkoj ponudi i to treba koristiti i dalje, ali i transformirati u globalno prepoznatljve proizvode, kaže Ćorić.

Ljubičić: Novi dres Barcelone gotovo identičan hrvatskom dresu

Istaknuti hrvatski dizajner Boris Ljubičić upozorio je na novi dres nogometaša Barcelone, koji je gotovo identičan onome hrvatske nogometne reprezentacije, osim što su umjesto crveno – bijelih na dresu crveno – plavi kvadrati.

Proizvođač dresova je isti, a uzeo si je za pravo da dres distribuira kome hoće. Hrvatski je problem što nikada nismo definirali što jesmo, jer mi tobože znamo što jesmo, kaže Ljubičić.

“Šokiran sam, upozorio sam HNS koji nije reagirao, Barcelona ima puno navijača, dres će se prodavati u cijelom svijetu i pojmovi će se pomiješati”, rekao je Ljubičić dodavši kako bi rezervni dres hrvatske nogometne reprezentacije trebao biti plavo – bijeli.

(Hina)

 

Predsjednica o izvještaju SOA-e: Hrvatska je sigurna zemlja, nema razloga za brigu

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Danas počinju svečanosti obilježavanja 28. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice

Objavljeno

na

Objavio

28. obljetnica HRM-a obilježiti će se ove godine brojnim sadržajima od 18. do 20. rujna u Puli, Splitu, Makarskoj i Dubrovniku

Dan HRM-a i 28. obljetnicu osnutka Hrvatska ratna mornarica obilježiti će ove godine brojnim sadržajima koji će se od 18. do 20. rujna 2019. održavati u Puli, Splitu, Makarskoj i Dubrovniku, prema programu kako slijedi:

Srijeda, 18. rujna 2019.

SPLIT

9:30

Polaganje vijenca i paljenje svijeće ispred spomen obilježja hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu.
(spomen soba Zapovjedništva HRM i Gradsko groblje Lovrinac, Split)

MAKARSKA

od 11 do 13 i od 16 do 18 sati

Brod HRM-a otvoren za posjet građanstva (gradska luka Makarska)

Četvrtak, 19. rujna 2019.

DUBROVNIK

od 10 do 18 sati

Brodovi HRM-a otvoreni za posjet građanstva (luka Gruž, Dubrovnik)

16:15

Polaganje vijenca i paljenje svijeća u spomen hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu (gradsko groblje Boninovo, Dubrovnik)

16:45

Obred polaganja vijenca u more za sve poginule hrvatske mornare (m/j Učka, stara gradska luka, Dubrovnik)

18:00

Sveta Misa za poginule i umrle hrvatske branitelje (Katedrala uznesenja B. D. M., Dubrovnik)

19:30

Svečani koncert „Mi smo hrvatski mornari“ u kojem sudjeluju Orkestar HRM-a, Mješoviti pjevački zbor HRM-a, Mješoviti zbor „Libertas“, Dubrovački komorni zbor, klapa „Sveti Juraj“ HRM, klapa „Kaše“, prvakinja Opere HNK Split – mezzosopran Terezija Kusanović.
(plato ispred Katedrale uznesenja B. D. M., Stradun, Dubrovnik)

Petak, 20. rujna 2019.

DUBROVNIK

8:00

Jutarnja budnica Orkestra HRM-a ulicama grada Dubrovnika

10:30

Središnja svečanost obilježavanja 28. obljetnice Hrvatske ratne mornarice/ Svečano postrojavanje postrojbi HRM-a (luka Gruž, Dubrovnik)

od 13 do 18 sati

Brodovi HRM-a otvoreni za posjet građanstva (luka Gruž, Dubrovnik)

PULA

od 9 do 12 i od 15 do 18 sati

Brod HRM-a otvoren za posjet građanstva (luka Vargarola, Pula)

DAN OTVORENIH VRATA NA BRODOVIMA HRM-a

MAKARSKA (gradska luka)

srijeda, 18. rujna 2019., od 11 do 13 i od 16 do 18 sati
Desantni brod minopolagač DBM-81 „CETINA“

DUBROVNIK (luka Gruž)

četvrtak, 19. rujna 2019., od 10 do 18 sati
petak, 20. rujna 2019., od 13 do 18 sati
Desantni brod minopolagač DBM-81 „CETINA“
Raketna topovnjača RTOP-42 „DUBROVNIK“
Obalni ophodni brod OOB-31 „OMIŠ“
Spasilački brod SB-73 „FAUST VRANČIĆ“

PULA (luka Vargarola)

petak, 20. rujna 2019., od 9 do 12 i od 15 do 18 sati
Ophodni brod OB-03 „CAVTAT“

 

Na današnji dan 1991. osnovana Hrvatska ratna mornarica

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Iz Afganistana se vratio 10. hrvatski vojni kontigent

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu upriličen je svečani doček 10. hrvatskog kontingenta iz misije potpore miru Resolute Support u Afganistanu

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, u utorak 17. rujna 2019., upriličen je svečani doček 10. hrvatskog kontingenta (HRVCON) iz misije potpore miru „Odlučna potpora“ (Resolute Support) u Afganistanu, koji broji 94 pripadnika Hrvatske vojske.

U sklopu hrvatskog kontingenta, iz područja misije vratio se i 41 pripadnik Oružanih snaga partnerskih A5 zemalja, od kojih je 31 pripadnik Vojske Crne Gore, šest Armije Sjeverne Makedonije, dva OS Albanije te dva pripadnika OS Bosne i Hercegovine.

Dočeku su, uz obitelj i prijatelje, prisustovali i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika GS OS RH general-pukovnik Drago Matanović, vojni izaslanici partnerskih zemalja te ostali predstavnici ustrojbenih cjelina Ministarstva obrane RH i Hrvatske vojske, priopćio je MORH

Minutom šutnje odana je počast preminulom skupniku Josipu Briškom.

Zapovjednik 10. hrvatskog kontingenta brigadir Dragiša Konsa po dolasku u vojarnu na Plesu predao je prijavak potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću koji je čestitao pripadnicima na profesionalno odrađenoj misiji u Afganistanu: „Odradili ste ovu zahtjevnu zadaću onako kako smo to i očekivali od vas – časno i ponosno! Onako kako to radi Hrvatska pobjednička vojska – podignute glave, snažno i s fokusom na zadaću!“

Također, ministar se posebno zahvalio obiteljima pripadnika na razumijevanju i potpori za vojni poziv njihovih najmilijih. Izrazio je žaljenje i sućut zbog pogibije skupnika Josipa Briškog i kazao kako će sjećanje na njega živjeti zauvijek: „Upravo iz poštovanja na žrtvu Josipa Briškog, Središte za međunarodne vojne operacije preimenovali smo u „Središte za međunarodne vojne operacije Josip Briški“ kojega ćemo svečano otvoriti 1. listopada ove godine.“

Izaslanik predsjednice RH Zrinko Petener poželio je dobrodošlicu svim pripadnicima čestitavši im na uspješno odrađenoj misji: „Hvala na savjesno ispunjenim zadaćama, na odgovornom pristupu dužnosti, na uzornom ponašanju te poštovanju koje ste iskazali prema državi Afganistanu i njegovim stanovnicima.“

General zbora Šundov čestitao je pripadnicima na izvrsno obavljenoj zadaći u misiji potpore miru, na hrabrosti i vojničkom držanju koje su pokazali u najtežim trenutcima: „Sudjelovanjem u misiji u Afganistanu još ste jednom potvrdili da pripadamo zajednici profesionalnih i obučenih vojski na čiju potporu naši građani, saveznici i partneri mogu uvijek računati.“

Zapovjednik kontingenta brigadir Dragiša Konsa zahvalio je svim pripadnicima misije kazavši kako je 10. HRVCON zaključio još jednu uspješnu misiju Hrvatske vojske, unatoč tome što misija nažalost nije protekla bez poteškoća. „Skupnik Josip Briški istinski je živio život vojnika, bio je ponosan noseći uniformu hrvatskog vojnika i bio je ponosan na pripadnost posebnoj skupini ratnika- specijalnim postrojbama Hrvatske vojske“, naglasio je zapovjednik izrazivši ovim putem najdublju sućut obitelji stradalog skupnika.

„Moje iskustvo iz misije izuzetno je pozitivno, dobili smo neprocjenjivo iskustvo kakvo ne možemo dobiti unutar granica domovine“, kazala je natporučnica Ema Ormanec, liječnica 10. hrvatskog kontingenta.

Ovom prigodom, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović i zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Boris Šerić uručili su poticajne mjere, nagradni dopust i pohvale 18-orici pripadnika 10. HRVCON-a za uspješno obavljene zadaće te ostvarene natprosječne rezultate i dostojanstveno predstavljanje hrvatskog kontingenta u misiji Resolute Support.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari