Pratite nas

Hrvatska

Kolinda Grabar Kitarović: Apeliram da se pitanje brodogradnje riješi što prije

Objavljeno

na

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila je na sajmu “Hrvatskog otočnog proizvoda” na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, javlja HRT

Obišla je štandove te kupila neke od proizvoda.

– Kupila sam svašta, od suvenira do domaćih proizvoda. Rapsku tortu za Uskrs te Dalmatinac sir za moga supruga Dalmatinca. Mislim da je ovo sjajna manifestacija. Pozivam Zagrepčane da dođu i pogledaju ove sjajne proizvode.

Ovakva djelatnost je iznimno bitna za naše otoke. Ovakvim projektima zadržavamo ljude, mlade ljude na otocima. Otočni proizvodi su ujedno jedinstveni i mogu biti sjajni za brendiranje hrvatskog gospodarstva. Često u protokolima poklonimo neku košaricu s otočnim proizvodima.

Osvrnula se i na aktualne političke događaje. Doživljava li situaciju oko Uljanika “kao loptanje” između Vlade i sudova?

– Doista ovo treba žurno riješiti. Nema se vremena za čekanje. Kada razgovarate s radnicima i njihovim obiteljima, oni proživljavaju vrlo teške trenutke. Na minimalcu nekoliko mjeseci, sada pak nema plaće. Oni moraju znati koja je njihova sudbina, a mi se moramo odlučiti što ćemo s hrvatskom brodogradnjom.

Stručnjaci trebaju procijeniti kako dalje, a ja sam rekla da je to za mene tradicionalna, strateška, izvozna industrija, ali ne može se poslovati na način da se posluje s gubicima, uz velike subvencije koje su dane brodogradilištima. Apeliram ako dođe do stečaja da to bude praćeno socijalnim programom koji nudi zapošljavanje i svaku pomoć i potporu radnicima te drugima obuhvaćenima.

Brinem se kakav će to utjecaj imati na gospodarstvo u Istri, Rijeci i Hrvatskom primorju. Brodogradnja je jedna od snažnih djelatnosti. Mi smo odrasli uz brodogradnju. No, ako se ne može spasiti, prihvatit ću to. Idemo to riješiti što je prije moguće, poručila je predsjednica u razgovoru s novinarima.

Predsjednica kaže i da je važno izaći na izbore za Europski parlament jer je to jedna od institucija kojoj utjecaj raste.

– Pitanje sudjelovanja u izborima je i pitanje demokratske odgovornosti. To je građanska dužnost i pravo.

Uljanik – DORH objasnio kriminal teži od milijardu i pol kuna

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Ministar Beroš: Još ne namjeravamo proglasiti kraj epidemije

Objavljeno

na

Objavio

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u petak kako se još ne namjerava proglasiti kraj epidemije koronoavirusa jer zbog otvaranja turizma treba biti oprezan, a dodao je i kako je neizvjesno hoće li biti drugog vala.

“Postoje egzaktni epidemiološki kriteriji kada se proglašava kraj epidemije – to je broj novooboljelih, broj hospitaliziranih, zatim period od zadnje pojave novooboljelih”, izjavio je Beroš na marginama konferencije projekta opremanja dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija KBC-a Zagreb.

Beroš: Razlog zatvaranja bio je oprez, a ne strah

Ponovio je kako je Covid -19 nova bolest, novi virus i da se ne znaju sve okolnosti njegovog ispoljavanja te hoće li doći do drugog vala.

„Moramo biti spremni i oprezni, a dodatni razlog tog opreza je taj što životne tokove ne možemo zatvoriti – i zato smo se otvorili turizmu. Dolaze strani građani, dolaze iz zemalja koje imaju sličnu ili bolju epidemiološku sliku nego mi u Hrvatskoj. Dakle, tu smo oprezni, ali opreza nikada dosta”, kazao je Beroš.

“I tog razloga – otvaranja i nepoznate budućnosti – još ne namjeravamo proglasiti kraj epidemije”, dodao je.

Zamoljen za komentar nedavne izjave šefice Klinike za infektivne bolesti Alemke Markotić kako je zbog straha prvi put sve zatvoreno a da drugi put neće biti tako, Beroš je rekao da je to izvučeno iz konteksta i poručio da nikakav strah nije bio razlog mjera već oprez i odgovor na realnu epidemiološku situaciju, a nikako panika ili strah.

“Od prvog dana ove ugroze Nacionalni stožer Civilne zaštite komunicira s javnošću smireno, egzaktno, transparantno i točno, navodi predviđanja i usporedbe i sve što smo znali mi znali ste i vi. Vjerujem da niste primijetili da je bilo bilo kakvog straha kada smo donosili mjere”, rekao je Beroš.

Birače ću osvojiti trudom i programom

Komentirao je i probleme u sustavu zdravstva kazavši kako se sustav prilagođava listama čekanja, uvedene su nove smjene i rad nedjeljom, a ponovio je i da svi prekovremeni moraju biti plaćeni.

Također je kazao da se aktivno radi na rješenju problema velikih dugova prema veledrogerijama.

“U razgovorima s veledrogerijama nadam se da se približavamo načinu kako ćemo u budućnosti regulirati te probleme – adekvatnijom kontrolom troškova, mjerenjem ishoda liječenja, smjernicama koje će indicirati kada i kako se neki lijek može i mora dobiti i još s nizom elemenata”, istaknuo je.

Za osvajanje glasova birača u 10. izbornoj jedinici na predstojećim izborima Beroš je kazao kako će ih nastojati osvojiti trudom, aktivnošću i programom te kako vjeruje da će birači vrednovati i ranije rezultate. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Grad Hvar obustavlja uvođenje 5G tehnologije

Objavljeno

na

Objavio

Grad Hvar obustavlja uvođenje 5G tehnologije dok se ne dokaže da ta tehnologija nema negativan utjecaj na ljude i okolinu, objavljeno je u četvrtak na službenim stranicama Hvara.

Hvarsko Gradsko vijeće jednoglasno je usvojilo odluku o baznim stanicama telekomunikacijske infrastrukture i uvođenju 5G tehnologije, kojom obustavlja uvođenje 5G tehnologije na području Grada Hvara dok god se putem neovisne i nepristrane studije ne dokaže da ta tehnologija nema negativan utjecaj na ljude i okolinu.

Temeljem odluke Gradsko će vijeće osnovati radnu skupinu koja će u idućih šest mjeseci pokušati istražiti uzročno-posljedičnu vezu između svih izvora zračenja i karcinoma.

Odluka će biti dostavljena Vladi i Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, koja je dužna proslijediti je svim relevantnim čimbenicima koji djeluju na području grada Hvara.

Odluka se na dnevnom redu sjednice Vijeća našla na prijedlog gradonačelnika Hvara Rikarda Novaka, na inicijativu neformalne skupine građana, a temeljem informacije da je Hvar uvršten na listu od 13 gradova i jednog otoka za koje je HAKOM izdao privremene dozvole za testiranje 5G mreže.

Uzeti su u obzir rezultati istraživanja koje je provela Svjetska zdravstvena organizacija, činjenica da je ministrica zaštite okoliša regije grada Bruxellesa Céline Fremault obustavila postavljanje 5G mreže na području regije dok se ne dokaže utjecaj na ljudsko zdravlje i okoliš, kao i Rezolucije Europskog parlamenta (Zdravstveni problemi povezani s elektromagnetskim poljima i Europski akcijski plan za zdravlje i okoliš) te Rezolucija Vijeća Europe (Potencijalne opasnosti za elektromagnetskih polja i njihov utjecaj na okoliš), navodi Grad Hvar. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari