Pratite nas

Hrvatska

Kolinda Grabar Kitarović: Apeliram da se pitanje brodogradnje riješi što prije

Objavljeno

na

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila je na sajmu “Hrvatskog otočnog proizvoda” na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, javlja HRT

Obišla je štandove te kupila neke od proizvoda.

– Kupila sam svašta, od suvenira do domaćih proizvoda. Rapsku tortu za Uskrs te Dalmatinac sir za moga supruga Dalmatinca. Mislim da je ovo sjajna manifestacija. Pozivam Zagrepčane da dođu i pogledaju ove sjajne proizvode.

Ovakva djelatnost je iznimno bitna za naše otoke. Ovakvim projektima zadržavamo ljude, mlade ljude na otocima. Otočni proizvodi su ujedno jedinstveni i mogu biti sjajni za brendiranje hrvatskog gospodarstva. Često u protokolima poklonimo neku košaricu s otočnim proizvodima.

Osvrnula se i na aktualne političke događaje. Doživljava li situaciju oko Uljanika “kao loptanje” između Vlade i sudova?

– Doista ovo treba žurno riješiti. Nema se vremena za čekanje. Kada razgovarate s radnicima i njihovim obiteljima, oni proživljavaju vrlo teške trenutke. Na minimalcu nekoliko mjeseci, sada pak nema plaće. Oni moraju znati koja je njihova sudbina, a mi se moramo odlučiti što ćemo s hrvatskom brodogradnjom.

Stručnjaci trebaju procijeniti kako dalje, a ja sam rekla da je to za mene tradicionalna, strateška, izvozna industrija, ali ne može se poslovati na način da se posluje s gubicima, uz velike subvencije koje su dane brodogradilištima. Apeliram ako dođe do stečaja da to bude praćeno socijalnim programom koji nudi zapošljavanje i svaku pomoć i potporu radnicima te drugima obuhvaćenima.

Brinem se kakav će to utjecaj imati na gospodarstvo u Istri, Rijeci i Hrvatskom primorju. Brodogradnja je jedna od snažnih djelatnosti. Mi smo odrasli uz brodogradnju. No, ako se ne može spasiti, prihvatit ću to. Idemo to riješiti što je prije moguće, poručila je predsjednica u razgovoru s novinarima.

Predsjednica kaže i da je važno izaći na izbore za Europski parlament jer je to jedna od institucija kojoj utjecaj raste.

– Pitanje sudjelovanja u izborima je i pitanje demokratske odgovornosti. To je građanska dužnost i pravo.

Uljanik – DORH objasnio kriminal teži od milijardu i pol kuna

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Organizatori Hoda za život u Zagrebu: Bilo nas je 15.000-20.000.

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

U Zagrebu je održan četvrti “Hod za život” kojim se iskazuje podrška stavu da život počinje začećem. Uz brojne redare organizatora, povorku je osiguravala i policija, a među sudionicima bilo je i političara. Povorke su održane i u Zadru i Spltu.

Pod geslom “Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj – nerođenu djecu!” sa zagrebačkog Zrinjevca u subotu je krenuo četvrti “Hod za život” kojim brojni građani, obitelji s djecom i mladi iskazuju podršku stavu kako “život počinje začećem”, dajući tako glas, kako naglašavaju organizatori, onima čiji se glas ne može čuti – nerođenoj djeci.

Organizatori procjenjuju da je u Hodu za život sudjelovalo 15-20 tisuća ljudi, dok zagrebačka policija tvrdi da ih je bilo oko 5 tisuća. Procjene policije organizatori nisu željeli komentirati.

Kako se okupio velik broj ljudi pokazuje i činjenica da kad je početak kolone stigao na Trg sv. Marka, začelje kolone još nije uspjelo proći Trg bana Jelačića.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Kolinda Grabar Kitarović u Brodu položila vijenac u spomen djeci poginuloj u Domovinskom ratu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja u subotu boravi u Slavonskom Brodu, po dolasku je u taj grad položila vijenac podno spomen-obilježja djeci poginuloj u Domovinskom ratu „Prekinuto djetinjstvo” u sklopu programa 17. susreta sjećanja na najmlađe žrtve rata “Mali križ – velika žrtva”.

Uz predsjednicu Grabar Kitarović, u državnom izaslanstvu koje je položilo zajednički vijenac podno spomen-obilježja “Prekinuto djetinjstvo” bili su i i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Pero Ćosić i izaslanica predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, državna tajnica u Ministarstvu branitelja Nevenka Benić.

Nakon što je sudjelovala u polaganju vijenca u spomen na djecu poginulu u Domovinskom ratu, Kolinda Grabar Kitarović zaputila se u slavonskobrodsku Glazbenu školu u kojoj se održava svečana akademija u povodu 17. susreta sjećanja na najmlađe žrtve rata “Mali križ – velika žrtva”.

Zatim će nazočiti potpisivanju ugovora o plinofikaciji rafinerije u Bosanskom Brodu (BiH) između Rafinerije nafte Brod, Zarubežnjefta i Crodux plina d.o.o. Riječ je o realizaciji projekta „Opskrba prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod”, koji bi trebao biti prvi korak u rješavanju problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu.

Potpisivanje ugovora, među ostalim, uslijedlio je nakon postignutih predugovori između Plinacroa, Croduxa i Zarubežnjefta, tvrtke koja je vlasnik rafinerije, te razgovora predsjednice Grabar-Kitarović i Vlade s predstavnicima ruskog Ministarstva ekonomskog razvoja i energetike te predstavnicima tvrtke Zarubežnjeft, Plinacroa i Croduxa održanim u listopadu prošle godine u Slavonskom Brodu.

O rješenju problema onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu hrvatska predsjednica razgovarala je i s čelnicima Ruske Federacije – predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrima i tada je procijenjeno da će se plinofikacijom te rafinerije velikim dijelom riješiti onečišćenje zraka u Brodu i oko 50 posto smanjiti emisija štetnih plinova.

Opskrba prirodnim plinom Rafinerija nafte Brod (RNB) obavit će se izravnim priključenjem na plinski transportni sustav Hrvatske prenamjenom postojećeg produktovoda Slobodnica – Brod u izravni plinovod, koji će biti korišten isključivo za opskrbu prirodnim plinom te rafinerije.

U poslijepodnevnim će satima predsjednica Grabar – Kitarović sudjelovati na tribini „Današnji izazovi pred ženama u politici, poduzetništvu i društvu”.

(Hina)

 

3. svibnja 1992. bila je krvava nedjelja za Slavonski Brod

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari