Pratite nas

BiH

Kolinda Grabar-Kitarović: Apsolutno se neću miješati u unutarnja pitanja BiH

Objavljeno

na

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je u posebnom intervjuu za javni servis BHT 1 izrijekom potvrdila kako se ni na koji način neće miješati u unutarnja pitanja BiH te kako odluku o tome kako će ta zemlja funkcionirati prepušta ljudima koji u njoj žive.

kolinda-sarajevoOna je Hrvatima koji žive u BiH poručila kako cijeni dijelove deklaracije Hrvatskog narodnog sabora (HNS) kojima su prošlog tjedna potvrđena domoljubna osjećanja prema toj zemlji ali je istaknula i kako oni ne trebaju očekivati da će Hrvatska biti ta koja će odlučivati o tome kako će oni živjeti u BiH.

“Apsolutno se ne želim miješati u unutarnja pitanja. Ja vjerujem da je hrvatski narod i njegovi legitimni predstavnici dovoljno zreo i sposoban sam se izboriti za svoja prava i u dogovoru s ostala dva naroda riješiti ta pitanja”, kazala je hrvatska predsjednica.

Potvrdila je pri tom kako će Hrvatska poduprijeti sva “legitimna rješenja” do kojih se na taj način dođe.

Grabar-Kitarović je najavila i kao će osobno uporno u kontaktima s predstavnicima međunarodne zajednice uvijek imati na umu i BiH odnosno njen put ka europskim i euroatlantskim integracijama.

“To je ono što kao međunarodna zajednica možemo zajedno učiniti da djelujemo kao katalizator tih promjena. Svi se moramo složiti i u BiH i u međunarodnoj zajednici da još uvijek poluge vlasti u BiH ne funkcioniraju i da unutarnji sustav treba rješavati i nadograđivati”, kazala je hrvatska predsjednica ponovivši kako je odluka o tome kako to napraviti “isključivo” na onima koji žive u BiH.

Odgovarajući na pitanje gdje su granice između skrbi za Hrvate izvan Hrvatske i miješanja u unutarnje poslove druge zemlje, predsjednica Grabar-Kitarović je kazala kako su obveze o skrbi za prava Hrvata izvan domovine koje proistječu iz hrvatskog ustava jasne.

“Naša je obveza brinuti da se ta prava realiziraju… To ne znači uređivati unutarnje stanje (u BiH) nego bdjeti nad time da je proces takav da se hrvatski narod u BiH s druga dva naroda dogovara o formi svoje participacije u vlasti i naravno pune konstitutivne i svake druge vrste jednakopravosti. I tu prestaje miješanje u unutarnja pitanja”, kazala je hrvatska predsjednica.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari