Pratite nas

Politika

Imotski ujedinjen u podršci aktualnoj predsjednici?

Objavljeno

na

Predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju je u Imotskom pozvala birače da joj daju povjerenje za novi predsjednički mandat, zahvalila je brojnim braniteljima iz Imotskog koji su sudjelovali u obrani Hrvatske i BiH, a hrvatskom narodu u BiH poručila da će se boriti za njihova prava.

Rekla je kako joj je u Splitu, gdje je popodne održala predizborni skup i družila se s građanima, posebno drago bilo vidjeti “milu trobojnicu i hrvatski barjak”, koji nitko nikad više neće skinuti s Marjana ili bilo kojeg drugog dijela Hrvatske.

Istaknula je važnost pružanja potpore Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini i hrvatskom narodu u BiH, jer, rekla je, “mi smo jedno srce i jedna duša, i nitko nas ne može razdvojiti”.

“Posebno hvala gradonačelnicima Imotskog i Posušja, svim državnim dužnosnicima, te ministru obrane Damiru Krstičeviću s kojim sam pet godina blisko radila na uspostavi sustava Domovinske sigurnosti. Hrvatske su granice danas sigurne, ali ono što nikada ne bismo željeli, je podizati prepreke ili žice prema BiH u kojoj živi naš hrvatski narod, kao autohtoni, jednakopravan, konstitutivni narod BiH čija je to druga domovina”, kazala je Grabar Kitarović.

Zahvalila se i braniteljima iz Imotskog podsjetivši koliki veliki broj ih je sudjelovalo u obrani Hrvatske i BiH od velikosprske agresije tijekom Domovinskog rata. S posebnim se pijetetom zahvalila i obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civila, i svima koji su na bilo koji način položili žrtvu na oltar Domovine, omogućivši nam hrvatsku budućnosti.

Borit ću se za prava hrvatskog naroda u BiH

Hrvate u BiH Grabar-Kitarović je podsjetila da je posljednjih pet godina stajala uz njih i borila se za njih, što nije bilo lako s obzirom da su tijekom 15 godina njeni prethodnici ostavili “pustoš krivih politika”.

No, dodala je predsjednička kandidatkinja HDZ-a Grabar-Kitarović, to je činila svim srcem, a to će činiti i dalje. ‘Borit ću se za prava hrvatskog naroda u BiH, da budu istinski jednakopravni i da sami biraju svoje političke, a ne samo etničke predstavnike, da imaju sve mogućnosti kao i svi ostali u BiH’, naglasila je.

“Borit ću se i za BiH da što prije uđe u članstvo EU. To će omogućiti bolji život za sve u BiH, ali i još snažniju povezanost Hrvata s dvije strane ove granice, koju sada moramo prelaziti. Preduvjet tomu je konstitutivna i svaka druga jednakopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda, a ne manjine. Neću dopustiti nikakvu majorizaciju, nikakvo vrijeđanje, već ću se boriti da se čuje vaš glas i da vi zajedno s ostalima odlučujete o sudbini BiH”, kazala je na predizbornom skupuu imoćanskom Gradskom kinu.

Treću poruku Grabar-Kitarović je uputila svima u Imotskom i svim Hrvatima u svijetu, rekavši da su dobrodošli u Hrvatsku koja nije savršena, ali neka ne odustaju od Hrvatske, a ni ona neće dopustiti vraćanje na staro, podjele, pesimizam, malodušje nego će nastaviti putem zajedništva i okupljanja Hrvata u cijelom svijetu.

Upravo je okupljanje njena četvrta poruka biračima kojima je večeras rekla kako je shvatila njihovu poruku u prvom krugu, i svjesna je da su nezadovoljni s puno toga u državi.

“Nisam ni ja zadovoljna. Puno smo toga postigli u ovih pet godina. Kada sam preuzela predsjedničku dužnost Hrvatska je bila gotovo na koljenima, pred bankrotom, tolike podjele i ta strašna politika ‘mi ili oni’. To ne smijemo više nikada dopustiti. Za mene ne postoje ‘moji ili nečiji drugi birači’, ne postoje lijevi, desni, konzervativni, liberalni. Postoje hrvatski birači koji će prepoznati najbolji program za razvoj – obitelji, zajednice, domovine, za snažnu, jaku, ponosnu, samosvjesnu Hrvatsku koja će voditi, a ne slijediti i to je moj program”, kazala je Grabar Kitarović, koja se bori za novi predsjednički mandat.

Obećala je da će narod nastaviti slušati i nikada ga neće dijeliti, te će ih uvijek okupljati jer smo samo zajedno, jači.

Na kraju je izrazila uvjerenje da će nastupajuća 2020. godina početi novim hrvatskim domoljubljem, koje se ne očituje samo u isticanju crveno-bijelih kvadratića, nego doista znači ljubav, rad, prosperitet za svakog pojedinca i obitelj.

“Pružimo ruku jedni drugima, recimo ne podjelama, okupimo se oko naše Hrvatske, izađimo na izbore 5. siječnja, krenimo zajedno i neka to bude još jedan novi dan hrvatske pobjede”, poručila je Grabar-Kitarović okupljenima na skupu u Imotskom. Biračima je poručila da na glasačkom listiću zaokruže broj 2 s njenim imenom, kao V (victory), kao pobjeda. (Hina)

Kapacitet kina je 420 mjesta, no u dvorani je prema grubim procjenama bilo više od 700 ljudi, ne računajući mnoge koji su ostali izvan dvorane. Očito da se biračko tijelo Imotskog i Imotske krajine koje je u prvom krugu bilo poprilično razjedinjeno između Miroslava Škore i Kolinde Grabar Kitarović itekako učvrstilo, jedinstveni da podrže sadašnju predsjednicu.

– Zahvaljujem ovom prilikom i vama dragi sunarodnjaci iz susjedne Bosne i Hercegovine na iznimnoj podršci. Naše granice su sigurne, no ono što nikada ne bismo željeli, to je podizati neku žicu, neke prepreke prema Bosni i Hercegovini, gdje živi naš hrvatski narod, jednakopravan, konstitutivan, autohtoni, u Bosni i Hercegovini kojima je ona druga domovina. Posebno bih htjela zahvaliti vama braniteljima iz Imotske krajine u kojima nije bilo ratnih operacija, a toliko vas je sudjelovalo u obrani domovine.

– Ono što smo vidjeli u prvom krugu izbora, shvatila sam vašu poruku, dragi prijatelji. Niste zadovoljni s puno toga što se događa u državi. Nisam ni ja. Puno smo toga postigli u ovih pet godina. Kada sam preuzela dužnost, Hrvatska je bila gotovo na koljenima, pred bankrotom, tolike podjele i ta strašna politika, mi ili oni. To ne smijemo nikada više dopustiti. Za mene ne postoje moji i nečiji drugi birači, ne postoje lijevi i desni, konzervativni ili liberalni, postoje samo hrvatski birači koji će prepoznati najbolji program za razvoj sebe, svoje obitelji, svoje zajednice, svoje domovine, za snažnu, jaku, samosvjesnu i ponosnu Hrvatsku, koju će voditi, a ne slijediti kako u Europskoj uniji, tako i u svijetu. I to je moj program. U njemu nisam ja Kolinda Grabar Kitarović, nego vi, moji ljudi, moj narod, za koje radim i za koje ću raditi i nikada vas neću dijeliti – istaknula je Kolinda Grabar Kitarović u Imotskom.

U njenoj pratnji bili su Milijan Brkić, ministar obrane Damir Krstičević, župan Blaženko Boban, saborski zastupnici Ante Babić i Ivan Šipić, imotski gradonačelnik Ivan Budalić, mnogi drugi dužnosnici iz susjednih gradova i općina Makarskog primorja, kao i susjednih gradova iz Bosne i Hercegovine.

 

Višnja Starešina: Duljina hrvatskog kolektivnog pamćenja u dvoboju Kolinde i Zorana

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Jelenić podnio ostavku na dužnost glavnog državnog odvjetnika

Objavljeno

na

Objavio

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelinić u srijedu je Vladi uputio zahtjev za razrješenje s dužnosti koju je obnašao od 24. travnja 2018.

U priopćenju medijima Jelenić je naveo da je od prvoga dana dužnost obnašao “s ponosom, predano, profesionalno i pošteno, rukovodeći se u svom radu isključivo Ustavom i zakonima Republike Hrvatske, čuvajući neovisnost državnog odvjetništva”.

Dodao je da je tako postupao i tijekom svih 28 godina rada u državnom odvjetništvu.

Ostavka jedino moralno i odgovorno rješenje

“Ovih dana su se u javnosti pojavile insinuacije vezano za moje članstvo u masonskoj udruzi. To članstvo u zakonitoj udruzi ni na koji način nije utjecalo na obnašanje moje dužnosti, no te su objede do takve mjere opteretile daljnje obnašanje dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske da je ono praktički postalo nemoguće. Istodobno, u želji da se ovo opterećenje ne prenese na cijelo državno odvjetništvo, procijenio sam da je u nastalim okolnostima davanje ostavke na mjesto čelnika cijele državnoodvjetničke organizacije jedino moralno i odgovorno rješenje.

Stoga sam danas Vladi Republike Hrvatske uputio zahtjev za razrješenje s dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske.

Iako činom ostavke moj mandat Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske ranije završava, s te dužnosti odlazim mirne i čiste savjesti”, naveo je Jelenić.

Članstvo u masonskoj loži

O Jelenićevoj ostavci počelo se govoriti nakon što je u utorak potvrdio da je slobodni zidar te da je liječnik i vođa jedne od masonskih loža Nikica Gabrić pokušao utjecati na tijek predistrage protiv troje novinara tjednika 7Dnevno koji su navodno ucjenjivali liječnika tražeći od njega 200.000 kuna kako ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj pripada.

Gabrić je Jelenićeve tvrdnje istog dana odbacio, rekavši da je istina potpuno drugačija. Pritom je naveo da ima i snimku razgovora te da je Jelenić “tražio uslugu” od njega, a ne obrnuto.

Iako je Jelenić isprva kazao da ne razmišlja o ostavci, pojašnjavajući kako se radi o zakonito osnovanoj udruzi koja se zalaže za boljitak u društvu, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u srijedu je izjavio da očekuje Jelenićevu ostavku te da je članstvo glavnog državnog odvjetnika u masonskoj udruzi neprihvatljivo.

Premijer zaprijetio razrješenjem

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je u srijedu da će Vlada, ako glavni državni odvjetnik sam ne podnese ostavku, na sutrašnjoj sjednici predložiti Hrvatskome saboru da ga razriješi.

Predsjednik Republike Zoran Milanović ocijenio je da svi koji su članovi udruga slobodnih zidara, a rade nekakav javni posao ili su javni dužnosnici, posebice u domeni represivnog državnog aparata, nepotrebno dovode u pitanje svoju objektivnost i lojalnost.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ustvrdio je da Jelenić nije u trenutku svoga izbora deklarirao informaciju da je član lože slobodnih zidara te kako se u njegovu slučaju radi o podvojenoj lojalnosti.

Ranije opisivan kao nepristrani profesionalan i nova energija

Kada je Jelenić 2018. predložen za glavnog državnog odvjetništva, premijer Plenković je rekao da ima potrebno iskustvo za obavljanje te funkcije, istaknuvši da Vlada smatra kako je riječ o kvalitetnom kandidatu i čovjeku koji ima profesionalni i ljudski integritet i koji će svoj posao obavljati savjesno, u skladu sa zakonom i nepristrano.

Njegov prethodnik na čelu DORH-a Dinko Cvitan tada ga je opisao kao “apsolutnog profesionalca” koji je prošao sve instance te poznaje sustav, ljude i probleme.

Bošnjaković je, pak njegovo imenovanje obrazložio potrebom za dolaskom “nove energije” koja će pridonijeti još boljem radu DORH-a. (Hina)

SOA: Zakon ne predviđa sigurnosnu provjeru za glavnog državnog odvjetnika

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Krešo Beljak: Jelenića treba razriješiti

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik HSS-a i saborski zastupnik Krešo Beljak u srijedu je poručio da glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića treba razriješiti jer je nedopustivo da je osoba na takvom položaju član masonske lože.

“Vlada treba dati prijedlog Saboru, glavnog državnog odvjetnika imenuje Sabor, i treba ga razriješiti. Mislim da je ovo nedopustivo”, poručio je Beljak.

Istaknuvši da neće ulaziti u to o kakvoj se organizaciji radi, Beljak je ustvrdio kako sama činjenica da su masoni polutajna ili tajna organizacija, koja odgovara nekome drugome a ne Hrvatskom saboru, hrvatskoj politici i hrvatskim političkim strankama, govori da taj čovjek tu dužnost ne može obavljati.

Na pitanje kako to da se u sigurnosnim provjerama nije otkrilo da je Jelenić član masonske lože Beljak je ocijenio kako oni “očito ne rade svoj posao ili ga ne mogu raditi”. Ako su masoni tajna organizacija, onda su ovi tajniji i od tajnih službi, a to je katastrofa za državu, kaže Beljak.

Predsjednik HSS-a ne očekuje da Jelenić prije razrješenja podnese ostavku ali, kaže, to ne ovisi o njemu nego o Hrvatskom saboru. Najavio je da će saborski zastupnici HSS-a glasati za Jelenićevu smjenu. (Hina)

Ministar Bošnjaković: Očekujem ostavku glavnog državnog odvjetnika

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari