Connect with us

Događaji

Kolinda Grabar-Kitarović: Cjelokupni dosadašnji gospodarski razvoj Hrvatske temeljio se na krivim postavkama

Objavljeno

on

Liderovu konferenciju o izvozu pod motom „Pametni znaju čemu služi izvoz“ otvorila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pozdravljajući napore i aktivnosti organizatora u promicanju važnosti te teme.

[ad id=”68099″]

Predsjednica Republike i pokroviteljica 2. konferencije u svom obraćanju kazala je kako često mijenjamo prioritete govoreći jedne godine o investicijama, druge o štednji, treće o stabilizaciji, četvrte o izvozu. Gospodarstvo nije pravocrtno i suglasje svih elemenata važno je za osiguranje održivog gospodarskog rasta, dodala je.

kolinda lider

„Izvoz, važan element gospodarske aktivnosti sveden je na zakašnjelu matematiku i na bilježenje novog trgovinskog deficita“, kazala je hrvatska predsjednica i dodala kako od položaja pasivnih promatrača i statističara moramo krenuti u aktivnije postavljanje prema problemima te u pravcu izgradnje gospodarstva koje mora stvoriti preduvjete za razvoj izvozno orijentirane tržišne ekonomije.

Cjelokupni dosadašnji gospodarski razvoj Hrvatske temeljio se na krivim postavkama kojima smo povisili uvoz, snizili konkurentnost proizvodnog dijela gospodarstva, a pritom se zadužili i na razini države i pojedinca, ističe Predsjednica Republike. Dodala je kako smo tijekom takvog gospodarskog razvoja u proteklim godinama uspjeli dovesti do ruba propasti veliki broj proizvodnih i izvoznih kapaciteta države.

Izvoz je nužda i jedini model razvoja naših kapaciteta i konkurentnosti i za Hrvatsku nema drugog rješenja osim proizvodnje usmjerene izvozu

„Priznajmo, potezi koji su se desetljećima vukli bili su u velikoj mjeri promašeni i kratkovidni. Vrijeme nam je pronaći minimum nacionalnog suglasja kako bismo se dogovorili oko temeljnih društvenih vrijednosti iz kojih će se potaknuti i razvijati one aktivnosti i sektori koji će osigurati nova radna mjesta i kontinuiran i održiv gospodarski razvoj“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Izvoz je nužda i jedini model razvoja naših kapaciteta i konkurentnosti i za Hrvatsku nema drugog rješenja osim proizvodnje usmjerene izvozu.

Ulaskom u Europsku uniju otvorilo se hrvatskom gospodarstvu, tvrtkama i proizvodima te uslugama jedno veliko jedinstveno tržište, ali se i naše malo tržište otvorilo Uniji, kazala je Predsjednica te dodala kako se unatoč upozoravanju i pripremama državna administracija, ali i određen broj poduzetnika nije ispravno pripremio. „One tvrtke koje su već djelovale na međunarodnom tržištu, kao i one koje su ga dočekale spremne, predstavljaju najzdraviji dio hrvatskog gospodarstva. Na žalost nema ih dovoljno“, kazala je. Pri tom je podsjetila na podatke koji ističu snagu i značaj izvoza za hrvatsko gospodarstvo: 13 posto hrvatskih poduzeća koji izvozi, zapošljava pritom čak polovicu zaposlenih u svim poduzećima te ostvaruje čak 65 posto ukupnih prihoda od prodaje, kao i otprilike 70 posto svih ulaganja u razvoj.

Svaki izvoz je dobrodošao, ali nije jednako kvalitetan

„Svaki izvoz je dobrodošao, ali nije jednako kvalitetan“, istaknula je Predsjednica jer izvoz resursa se ne može mjeriti i stavljati u istu ravninu s izvozom finalnih proizvoda sa daleko većom dodanom vrijednosti.

Govoreći o industriji temeljenoj na znanju, sektorima vezanim uz istraživanje i razvoj, informatiku, tehnička znanja i kreativnost, predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo zbog razvoja i uspjeha takvih tvrtki. Isto tako, izrazila je bojazan zbog prijetnje sve većeg odlaska mladih i kreativnih ljudi koji tragaju za boljim prilikama za razvoj svojih projekata u inozemstvu. „Žalosno je za jednu državu da obrazuje takve kadrove, a potom ih izvozi. Taj izvoz ne podržavam“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović i dodala kako ne možemo ograničiti odlazak ljudima već moramo kreirati okruženje koje će te mlade ljude motivirati na ostanak.

Na kraju svog obraćanja hrvatska predsjednica je izrazila je uvjerenje kako se razvoj kvalitetnih izvoznih proizvoda i usluga te ukupni izvozni potencijal države može ostvariti kombiniranjem dva modela: modelom razvoja izvoznih potencijala putem organskog razvoja postojećih tvrtki i modelom razvoja izvoznih kapaciteta putem privlačenja izvozno orijentiranih greenfield izravnih inozemnih ulaganja.

„Naravno, riječi struke ali i praktičara, koji se s izvozom susreću svaki dan, važnije su od mojih“, kazala je Predsjednica Republike te izrazila nadu kako će mjerodavni slušati ono o čemu će se na Konferenciji i zaključiti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari