Connect with us

Najave

Kolinda Grabar Kitarović danas predstavlja svoj program

Objavljeno

on

Predsjednička kandidatkinja velike HDZ-ove koalicije, Kolinda Grabar Kitarović svoj izborni program ”Za bolju Hrvatsku” službeno predstavlja u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin.

Sve se uživo prenosi na stranicama kolinda.tv  te Facebooku

Predstavljanje je započelo izvođenjem Lijepe naše i minutom šutnje za prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana.

za bolju“Sve vas srdačno pozdravljam i toplo vam zahvaljujem na dolasku i potpori predstavljanju mojeg izbornog programa Za bolju Hrvatsku”, počela je predstavljanje Kolinda Grabar Kitarović.

“Glavni razlog moje kandidature teško je gospodarsko, socijalno i sveukupno stanje u Hrvatskoj.  Naša je zemlja u dubokoj krizi.  Hrvatska ide u krivom smjeru. Unatoč tome što je kriza rezultat globalnih procesa i recesije koja je pogodila mnoge europske i svjetske zemlje, Hrvatska je u daleko težoj situaciji jer ima neučinkovitu i nesposobnu Vladu, te predsjednika koji u proteklih pet godina nije učinio ništa da se u Hrvatskoj danas živi bolje. Država je u krizi jer vlada ozračje pesimizma, malodušja i bezidejnosti”, kaže Grabar Kitarović.

S ovog mjesta poručujem: Dosta je bilo pesimizma i malodušja! Treba nam novo hrvatsko zajedništvo, optimizam, nova radna energija, nove ideje i gospodarski rast.

Bit ću predsjednica Republike Hrvatske koja će promovirati rad, stvaralaštvo, kreativnost i želju da dobro živimo od svog rada. Da ostanemo živjeti u domovini, pogotovo naši mladi. Neću dopustiti novi egzodus iz Hrvatske. To su razlozi moje kandidature! Bit ću predsjednica koja će raditi u korist svih građana, a ne političkih elita, bit ću zamašnjak promjena i sveobuhvatnih reformi.

Želim biti predsjednica Hrvatske u kojoj će se vratiti dostojanstvo svim njenim građanima – umirovljenicima, braniteljima i svim socijalno ugroženim skupinama. Želim danas s vama podijeliti i svoj optimizam, svoju vjeru u budućnost Hrvatske.

Želim biti predsjednica Hrvatske u kojoj će se vratiti dostojanstvo svim njenim građanima – umirovljenicima, braniteljima i svim socijalno ugroženim skupinama.

kolindaaŽelim danas s vama podijeliti i svoj optimizam, svoju vjeru u budućnost Hrvatske. Hrvatska ima sve pretpostavke za razvoj i napredak: od geografskog položaja, naših ravnica, gorja, obale i Jadranskog mora, povoljnih klimatskih uvjeta, bogatstva šuma i vode, do naših vrijednih i obrazovanih ljudi. Naših radnika, obrtnika, poljoprivrednika i seljaka, ribara, znanstvenika i istraživača, poduzetnika, branitelja, ljudi zlatne životne dobi… Ne može mi nitko tvrditi da je normalno da smo danas na dnu ljestvica svih pokazatelja razvoja u Europi. Mi jednostavno možemo i moramo bolje!

Za razliku od aktualnog predsjednika i njegove vlade koji su duboko podijelili hrvatsko društvo po ideološkim temama, obvezujem se da ću okupljati sve društvene slojeve, sve ljude dobre volje koji mogu pridonijeti izvlačenju Hrvatske iz beznađa i depresije.

Samo zajedno, kao što smo to bili ranih devedesetih godina, možemo na novom hrvatskom zajedništvu izgraditi bolju i uspješniju Hrvatsku. Ne trebaju nam novi temelji, ni novi ustav, ni takozvana druga republika. Temelji naše Hrvatske čvrsti su i neuništivi, ukorijenjeni u Domovinskom ratu.

Inicijativa Ive Josipovića o novom ustavu samo je još jedna obmana, kao što je to bila i takozvana Nova Pravednost. Jednostavno prazna priča. Gospodina Josipovića pitam odakle mu hrabrost danas tražiti veće ovlasti kad nije koristio ni one koje ima po sadašnjem Ustavu.

A sve vas pitam – možete li navesti i jedan potez aktualnog predsjednika koji ćete pamtiti nakon njegova mandata? Pamtit će se samo po tome da nikad kad je trebao, po doista bitnim pitanjima, nije imao stav.

Najnoviji je primjer referendum o monetizaciji auto cesta, gdje Predsjednik Republike izjavljuje kako nema dovoljno informacija da bi imao stav. Ako Predsjednik Republike nema informacije, tko bi ih onda trebao imati? Naravno, nije riječ o nedostatku informacija, nego o kalkuliranju. Jednako kao i pitanje istraživanja nafte i plina u Jadranu. Hrvatska si više ne može dopustiti neodlučnost i kalkuliranje.

Kao kandidatkinja za predsjednicu Hrvatske, nudim svoj pogled, svoju viziju za bolju i uspješniju Hrvatsku. Nudim je kroz pet točaka koje nose zajednički nazivnik Program za bolju Hrvatsku.

Prije nego što izložim sadržaj tih pet točaka, dopustite mi da se osvrnem na formalno-pravnu, odnosno Ustavnu podlogu, te druge ovlasti koje proizlaze i iz neposrednog izbora predsjednika Republike, na kojem se temelji moj program Za bolju Hrvatsku.

Bit ću Predsjednica svih građana i građanki Republike Hrvatske i svih njenih državljana.

Zalagat ću se snažno za dosljednu provedbu svih Ustavom definiranih predsjedničkih ovlasti. Hrvatskoj ne treba novi Ustav koji bi povećao predsjedničke ovlasti. Predsjednik ima sve potrebne instrumente i mehanizme kako bi provodio svoje Ustavom definirane ovlasti te kako bi snažno utjecao na gospodarske i društvene procese u Republici Hrvatskoj.

Dva su osnovna preduvjeta tome: prvi, da ti procesi idu onim smjerom kako to žele hrvatski građani, a drugi je uvjet da predsjednik surađuje s premijerom u svim područjima, sukladno postojećem Ustavu.

Predsjednik ima izvorni legitimitet stečen izravnim izborima, a postojeći Ustav jasno definira snažan položaj predsjednika, koji znatno nadilazi klasične ovlasti predstavljanja i zastupanja države u zemlji i inozemstvu. Predsjednik ima izvorni legitimitet u vezi s izričitim ustavnim ovlastima u područjima, kao što su: sukreiranje vanjske politike, suradnja s Vladom u usmjeravanju rada sigurnosnih službi, dužnost vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga,izravno pravo predlaganja izmjena Ustava, i druge ovlasti.

Isto tako, iako prema hrvatskom aktualnom ustavnom modelu Vlada nije podređena Predsjedniku, prema čl. 94. st. 2. Ustava, on „brine za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti.” Ova, dakle, izričita ustavna obveza predsjednika daje široku dimenziju predsjedničke uloge kao „arbitra“ i stabilizatora  ukupnog ustavnog i političkog sustava.

Želim ukazati na osobito značajnu činjenicu da predsjednik nastupa i djeluje kao predstavnik svih građana i zaštitnik općeg nacionalnog interesa. Tu mu mogućnost daje Ustav jer ga pozicionira kao izvanstranačkog i iznadstranačkog ustavnog čimbenika s izvornim legitimitetom iz neposrednih izbora.

Kao što sam rekla, djelovat ću kao predsjednica svih građana i zaštitnica općeg nacionalnog interesa. Bit ću pokretač promjena i cjelovitih reformi nužnih za napredak društva. Pri tom ću budno paziti na stabilnost ustavnog poretka, okupljajući i tražeći dogovor stranaka i građana oko ključnih pitanja.

Iako je činjenična politička i gospodarska moć koncentrirana u Vladi, predsjednik i u okviru postojećih ustavnih ovlasti ima puno mogućnosti za djelovanje kroz poduzimanje različitih inicijativa, otvaranje rasprave o gorućim pitanjima, davanje prijedloga, sazivanje svojih savjetodavnih tijela s jasnom svrhom i namjerom.

Petogodišnja pasivnost sadašnjeg Predsjednika na odlasku spram Vlade pokazala je njegovu potpunu nezainteresiranost za gospodarsko stanje, ali i društvene odnose u Hrvatskoj. Evidentno je da takvo njegovo ponašanje proizlazi iz skrbi za zaštitu političkih probitaka i pozicija aktualne vlasti, a zanemaruje zajedničke interese građana, te time svjesno krši ustavne obveze predsjednika.

Prema odredbi čl. 102. Ustava predsjednik može predložiti Vladi da održi sjednicu i razmotri određena pitanja te može biti nazočan sjednici Vlade i sudjelovati u raspravi. To će biti moj prvi predsjednički potez! I to ću učiniti snagom svoga ustavnog i demokratskog autoriteta na osnovi kvalitete iznesenih argumenata, iznad svega svjesna činjenice lošega gospodarskog i socijalnog stanja u Hrvatskoj.

Da je Ivo Josipović odlučan i neovisan predsjednik u ovoj dramatičnoj situaciji u kojoj se zemlja nalazi zagrmio bi i žurno tražio sjednicu Vlade pa i po cijenu opoziva njezinog premijera. Bolje novi izbori nego još godinu dana mandata ove nesposobne vlade.

Prva točka programa: Gospodarski rast– za bolji život u Hrvatskoj

U svojem Programu za Bolju Hrvatsku, na prvom mjestu, kao najvažnije pitanje, postavila sam Gospodarski rast– za bolji život u Hrvatskoj.

Svjedoci smo teške gospodarske krize koja traje već šestu godinu. Negativni trendovi traju duže nego u bilo kojoj drugoj europskoj zemlji, bez naznaka oporavka. Građani sve teže žive, a mladi odlaze u inozemstvo.

Zbog toga je rješavanje gospodarske krize apsolutni prioritet mojega programa.

Od prvog dana mandata snažno ću poticati institucije vlasti na svim razinama, kao i poduzetnike i sindikate, na zajedničko rješavanje nagomilanih gospodarskih problema. Moramo stvoriti povoljne uvjete za razvoj gospodarstva i nove investicije u cilju otvaranja novih radnih mjesta.

Posebno ću poticati razvoj poduzetništva i jačanje poduzetničke i ulagačke klime, kao pretpostavke za povećanje zaposlenosti.

U današnjim uvjetima globalizacije moramo biti konkuretni, a to znači i učinkovitiji. Preduvjet je tome brza i učinkovita državna i lokalna uprava. Vrlo brzo nakon stupanja na dužnost, u širokim konzultacijama sa stručnjacima, počet ću davati prijedloge za njenu racionalizaciju i povećanje učinkovitosti.

Neću se libiti ni lupiti šakom o stol predsjedniku Vlade, ni prozvati na odgovornost bilo kojeg ministra. Osobno ću, ako bude trebalo, odlaziti i u posjet dužnosnicima u jedinicama lokalne uprave koje blokiraju investicije i otežavaju poslovanje jer se takvo ponašanje mora zaustaviti.

Unatoč drastičnom smanjenju predsjedničkog ureda koje sam najavila, ojačat ću dio ureda koji prati gospodarstvo i investicije. Posebno ću se oslanjati na vanjsko savjetodavno tijelo – savjet za gospodarstvo – u kojem će biti dobrodošli svi gospodarski stručnjaci iz zemlje i svijeta koji svojim znanjem i iskustvom na volonterskoj bazi žele pomoći Hrvatskoj da krene putem gospodarskog oporavka i rasta. Već mi se javljaju brojni vrhunski stručnjaci.

Nadalje, ojačat ću dio ureda koji će građane savjetovati o mogućnostima korištenja sredstava iz Europskih fondova. Kad budem predsjednica, fondovi Europske unije doista će se koristiti. Činjenica da ova Vlada nije uspjela povući tolika sredstva iz Europskih fondova, ravna je pronevjeri tog novca.

Izlobirat ću da se iz sredstava Europskih fondova financiraju LNG terminal i Pelješki most jer je to i interes Europske unije.

Jug Hrvatske apsolutno treba spojiti s ostatkom Hrvatske.

Predstavljanje programa Kolinde Grabar KitaroviæPromicat ću ruralni razvoj, ekološku poljoprivredu, nove tehnologije, inovacije i reindustrijalizaciju Hrvatske, te raditi na privlačenju greenfield i brownfield investicija.

Neumorno ću raditi na učinkovitijem gospodarenju državnom imovinom za opće dobro.

Bit ću neumorna i u iniciranju provedbe fiskalnog i parafiskalnog rasterećenja gospodarstva, poduzetnika i obrtnika; izradi jasne i transparentne projekcije potreba i mogućnosti domaće proizvodnje; poticanja povećanja proizvodnje, produktivnosti i povećanja izvoza, kao i u pokretanju strateških infrastrukturnih i razvojnih projekata.

Snažno sam protiv monetizacije hrvatskih autocesta. Autoceste su naša ključna infrastruktura koja osigurava budućnost Republici Hrvatskoj i našim budućim generacijama. Ako Vlada nije u stanju riješiti to pitanje, neka daju ostavku – AUTOCESTE MORAJU OSTATI u rukama Hrvatske, a posebno u kontekstu izgradnje budućeg jadransko-jonskog prometnog koridora. To je prevažno pitanje za Hrvatsku.

Kao predsjednica zalagat ću se za proglašenje isključivog Gospodarskog pojasa. Moramo imati punu ingerenciju nad dijelom Jadranskog mora koji nam pripada. To će svakako biti i snažan zamašnjak gospodarskog rasta i razvoja. Europska komisija procjenjuje da time što nismo proglasili Gospodarski pojas, Hrvatska gubi barem 135 milijuna Eura godišnje.

Posebno ću se zalagati za održivi razvoj i zaštitu okoliša, predlagati i podupirati one inicijative koje su korisne i u funkciji su općeg dobra. Tražit ću odgovorno ponašanje prije svega državnih, ali i županijskih i lokalnih institucija koje će realizirati projekte u tom području.

Poticat ću umrežavanje malog i srednjeg poduzetništva (MSP) s centrima znanja. Radit ću na povezivanju znanja i politike u funkciji gospodarskog rasta i dobrog upravljanja Hrvatskom. Davat ću snažnu potporu mladim istraživačima.

Snažno ću se zauzimati za jačanje međunarodnog ugleda hrvatske znanosti i obrazovanja.

Podupirat ću neophodne reforme obrazovnog sustava koje moraju biti u funkciji gospodarskog rasta. Snažno ću se založiti za izradu Opće nacionalne razvojne strategije.

Naše društvo mora izbjeći nametnuti osjećaj podjela pogotovo stoga što gospodarsko stanje traži zajedništvo i optimizam. Domoljubljem, zajedništvom, upornošću i radom pobijedit ćemo najveći izazov današnje Hrvatske, a to je duboka gospodarska kriza.

Druga točka “Socijalna stabilnost– za život dostojan čovjeka u Hrvatskoj”.

Predsjednik je dužan brinuti za dostojanstven život svih ljudi. I u ovom području, namjeravam se oslanjati na savjete vanjskog savjetodavnog tijela – savjeta za socijalnu stabilnost. Sustav socijalne stabilnosti i sigurnosti građana mora osigurati temeljna socijalna prava; zaštitu i brigu društva u slučajevima nastanka socijalnih rizika koji pogađaju mnoge ljude, ali i općenito život dostojan čovjeka.

Politike moraju biti u funkciji zaustavljanja urušavanja mirovinskog sustava, smanjenja nezaposlenosti, smanjenja ugroženosti hrvatske mladeži i obitelji, zaustavljanja negativnih demografskih trendova.

Polazeći od Ustavnih načela, zauzimat ću se za zaštitu osoba s posebnim potrebama i invaliditetom i osiguranje uvjeta za njihovu punu integraciju u društveni život. Ustrajat ću na tome da država doista posebno štiti majčinstvo, djecu i mladež.

Snažno ću raditi na iskorjenjivanju siromaštva u Hrvatskoj i stvaranju konsenzusa svih relevantnih političkih opcija i društvenih skupina za uključivanje u borbu protiv siromaštva.

Posebno ću skrbiti o djeci. Ne prihvaćam da danas i jedno dijete u Hrvatskoj može biti gladno. To je nedopustivo! Snažno ću se zalagati za pronalaženje načina da osiguramo besplatne obroke u hrvatskim školama djeci kojoj ih roditelji ne mogu priuštiti.

Zauzimat ću se da Republika Hrvatska više skrbi za ljude starije životne dobi i zalagati za usklađivanje mirovina s rastom plaća.

Zauzimat ću se da u području socijalne skrbi o obitelji država provodi aktivnu politiku demografske obnove Republike Hrvatske. Da se uspostavi učinkovitiji sustav stambene politike za mlade obitelji, da se provodi aktivna politika stipendiranja studenata i srednjoškolaca.

Dat ću potporu svim programima borbe protiv svih oblika ovisnosti, posebno ovisnosti o drogama kod mladih.

Borit ću se protiv administrativnog pristupa socijalnim pitanjima jer svi smo isti. Svi smo ljudi, a ne statistika, postoci ili društvene kategorije.

Treća točka: Nacionalna sigurnost i obrana– za sigurnu i jaku Hrvatsku.

Ovo je jedna od temeljnih predsjedničkih ovlasti. Snažno ću se zalagati za zaštitu temeljnih vrijednosti hrvatskog društva, zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, integritet hrvatskog državnog područja i sigurnost svih naših građana u zemlji i inozemstvu.

U skladu sa svime što sam već rekla o gospodarskom rastu, ističem da rješavanje teške gospodarske situacije u zemlji, koja pored ostalog izravno utječe na slabljenje nacionalne sigurnosti i ukupnih obrambenih sposobnosti, mora biti imperativ svih institucija vlasti u Hrvatskoj. Jer gospodarska kriza često generira i sigurnosnu.

U području obrane i nacionalne sigurnosti, Hrvatskoj je neophodna izrada i revizija temeljnih strateških dokumenata.

Zalagat ću se za izgradnju sustava nacionalne sigurnosti kroz razvijanje novog koncepta „Sustava domovinske sigurnosti“ kao kvalitativne i sadržajne, a ne samo formalne promjene u definiranju i funkcioniranju sustava.

Kao vrhovna zapovjednica Oružanih snaga vratit ću dostojanstvo hrvatskom vojniku i hrvatskim Oružanim snagama.

Istina je da članstvo u NATO-u pruža sigurnost, ali pravi jamac sigurnosti jesu dobro uvježbane, dobro opremljene i učinkovite hrvatske Oružane snage koje su u stanju ispunjavati Ustavnu zadaću zaštite hrvatske suverenosti i neovisnosti, te zaštite svih hrvatskih građana. Ulaganje u daljnju modernizaciju Oružanih snaga, što uključuje očuvanje sposobnosti zaštite zračnog prostora, očuvanje sposobnosti zaštite mora i pomorskog područja, također je jedan od prioriteta u području nacionalne sigurnosti.

Isto tako, ustrajat ću na istrazi svih mogućih nepravilnosti u remontu opreme, vozila i letjelica u Oružanim snagama, te neću tolerirati bilo kakvu povezanost s koruptivnim postupcima.

Moderna, europska, demokratska Republika Hrvatska stvorena je u Domovinskom ratu koji su na svojim leđima, zajedno s hrvatskim ljudima u zemlji i dijaspori, pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, iznijeli hrvatski branitelji. Hrvatski branitelji su bili i jesu u temeljima suvremene i suverene hrvatske države i sustava nacionalne sigurnosti. Vratit ću i zaštititi dignitet i dostojanstvo hrvatskih branitelja i Domovinskog rata, a hrvatske branitelje pozivam da svojim znanjem, sposobnostima i iskustvom pomognu u izgradnji Sustava nacionalne/domovinske sigurnosti i gospodarskom oporavku zemlje. O tome nema i neće biti pregovora, a kao Predsjednica i vrhovna zapovjednica OSRH snažno ću se za to zalagati.

Isto tako, još jednom ponavljam, bez obzira na kakav to odaziv naišlo, rehabilirat ću i vratiti dostojanstvo generalima umirovljenima 2000. godine.

Dostojanstvo treba vratiti i braniteljima koji se već 22. dan u Savskoj bore za svoja prava.

Da sam danas predsjednica Hrvatske svakog bih dana s njima razgovarala, u nastojanju da se iznađe rješenje za njihove probleme jer je potpuno neprimjereno da zimu dočekuju u tim uvjetima.

Četvrta točka: Vladavina prava – pravna stabilnost Hrvatske.

za boljuPoznato je da uređenu modernu državu ne čine samo dobri zakoni. Pravna stabilnost i vladavina prava također ovise o široj pravnoj kulturi kojoj pridonosi svatko od nas, bilo pojedinac, bilo institucija, poštivanjem hrvatskih zakona. Još važnije, pravna stabilnost ovisi o političkoj kulturi koja je vidljiva kroz kvalitetne odluke, postignuti stupanj pravne sigurnosti hrvatskih građana i društva u cjelini, profesionalne državne i javne službe, te uravnoteženosti pri uporabi instrumenata pravne državne.

Kao buduća Predsjednica Hrvatske snažno ću se zalagati za provedbu načela nulte stope tolerancije prema korupciji – sve institucije vlasti, zapravo svi dijelovi društva moraju se uhvatiti u koštac s korupcijom.

Mora se jačati i društvena klima kod naših građana za borbu protiv korupcije, nepotizma, klijentelizma i sličnih društveno štetnih pojava.

Posebnu pozornost obratit ću na moguće zloporabe represivnog aparata i tajnih službi u političke svrhe.

S korupcijom se treba stalno obračunavati, a ne samo u predizborno vrijeme. Tu leži posebna odgovornost državnog odvjetništva koje treba biti potpuno neovisno kako se ne bi stjecao dojam da se neke istrage provode selektivno, a da i dalje postoje nedodirljivi.

Zastupat ću veću neovisnost sudbene vlasti – sudbena vlast mora jamčiti vladavinu prava kroz svoju samostalnost i neovisnost, ali za svakog građanina jednako.

Politički sustav mora zadržati ustavno načelo trodiobe vlasti. Nisam za pravo veta za predsjednika Republike.

Država mora osigurati siguran, stabilan i viši stupanj pravne sigurnosti za sve građane, čime će biti stvoreni i bolji preduvjeti za poduzetništvo i buduće investitore.

Mora postojati veći stupanj transparentnosti u radu institucija, naravno pri tom ne ugrožavajući nacionalnu sigurnost niti slobode i ljudska prava pojedinaca.

Zalažem se i za veću uključenost, odnosno sudjelovanje građana u formuliranju politika.

Jedno je od ključnih pitanja i odgovornost državne uprave spram građana. Neumorno ću se zalagati za profesionalizaciju državne uprave i njenu učinkovitost, kao i uljudnost spram građana. Treba nam državna administracija, a ne birokracija. Svi mi moramo shvatiti da smo tu radi građana, a ne obrnuto.

Dostupnost pravde i pojednostavljenje postupka također su važan element pravne stabilnosti.

„Hiperaktivnost“ u izmjenama zakona treba svesti na najmanju moguću mjeru. Prečeste izmjene zakona, pa i Ustava, kod građana, a posebno kod poduzetnika i stranih ulagača, stvaraju ogromnu pravnu nesigurnost. To pridonosi i negativnoj investicijskoj klimi u Hrvatskoj jer nam strani ulagači najčešće zamjeraju nepredvidljivost sustava.

Peta točka: Vanjska politika i diplomacija za međunarodni ugled Hrvatske.

Predstavljanje programa Kolinde Grabar Kitaroviæ

Hrvatska danas nema koherentnu vanjsku politiku. Ona je gotovo nepostojeća. Zatvorili smo se u vlastito dvorište, šaljemo zbunjujuće poruke saveznicima, svađamo se s prijateljima, gospodarska diplomacija tapka u mjestu.

Kao sukreator vanjske politike, ustrajat ću na emancipiranoj, samosvjesnoj, odgovornoj i aktivnoj vanjskoj politici, koja prije sve promiče nacionalne interese.

To između ostalog podrazumijeva novo pozicioniranje hrvatske države u svijetu i realizaciju strateških nacionalnih ciljeva u globalnim uvjetima.

Moramo obnoviti strateška partnerstva s našim saveznicima i repozicionirati i jačati položaj Hrvatske u Europskoj uniji i NATO-u kako bismo zauzeli mjesto koje nam pripada.

Novim pristupom u susjedstvu želimo pomoći međunarodnoj zajednici da zemlje jugoistočne Europe koje nisu članice euroatlantskih integracija što prije dostignu standarde potrebne za nastavak integracija i u našem susjedstvu.

Jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih strateških ciljeva jest položaj i zaštita hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Bosnu i Hercegovinu vidim kao državu tri jednakopravna konstitutivna naroda: Bošnjaka, Srba i Hrvata, te ostalih nacionalnih manjina. Smatram da su u Bosni i Hercegovini potrebe ustavne promjene na načelima koja osiguravaju primjenu najviših demokratskih prava utemeljenih na međunarodnim načelima i standardima, ali i ravnopravnosti konstitutivnih naroda i nacionalnih manjina. Jedino tako Hrvati u Bosni i Hercegovini mogu i bit će ravnopravni. Naša je ustavna obveza štititi ih, kao i sve Hrvate u iseljeništvu.

Istovremeno, moramo odlučno raditi na rješavanju svih otvorenih pitanja sa susjedima, od Slovenije do Srbije i Crne Gore. Dosta je bilo pasivnosti. Dosta je bilo podmetanja pod tepih.

Sa susjednom Republikom Srbijom, u svjetlu njihovog pristupanja Europskoj uniji i građenja iskrenih dobrosusjedskih odnosa, zagovarat ću konačno rješavanje otvorenih pitanja, posebno pitanja nestalih, ali i politiku čistih računa s posebnim naglaskom na hrvatski nacionalni interes u koji spada i definiranje granice na Dunavu.

Nužna je i afirmacija iseljeništva i njegovo uključivanje u rješavanje ključnih gospodarskih, nacionalnih problema, te njihovo snažnije integriranje u hrvatsko društvo. U konceptu demografske obnove, Hrvatska mora sustavno raditi na povratku iseljenih Hrvata u domovinu s ciljem osnaživanja svog nacionalnog, gospodarskog, ali i demografskog potencijala.

Za postizanje svih strateških ciljeva nužno je redefinirati i kadrovski ojačati našu diplomatsku službu i učinkovitije je staviti u funkciju gospodarskog rasta. Neću više dopustiti da hrvatska diplomacija bude ni mjesto za sklanjanje, ni mjesto za uhljebljivanje podobnih. Na odgovorne dužnosti veleposlanika i generalnih konzula postavljat ćemo sposobne i dokazane pojedince, a uporno ću ustrajati da svatko od njih dokaže rezultate svojega rada.

Želim naglasiti da će vanjska politika RH dominantno biti u službi hrvatskog gospodarstva i boljeg života u Hrvatskoj, ali i jačanja međunarodnog ugleda i položaja u svijetu.  Osobno ću biti prvi hrvatski gospodarski diplomat. Privlačit ću investicije u Hrvatsku, te ću snagom svog položaja otvarati vrata našim gospodarstvenicima u svijetu. Moja će putovanja prvenstveno biti usmjerena na gospodarsku promociju Hrvatske kako bih potaknula zanemarenu i neučinkovitu diplomaciju na aktivnije privlačenje stranih investicija i otvaranje prostora za hrvatsko gospodarsko pozicioniranje.

U realizaciji svega navedenog otvorit ću snažan dijalog s ovom i svakom budućom Vladom RH, Saborom i svim gospodarskim, socijalnim, društvenim i drugim institucijama. Posebno snažan dijalog otvorit ću s hrvatskim građanima.

Svi mi zaslužujemo bolju Hrvatsku. Još jednom ponavljam – bit ću predsjednica i raditi u korist svih građana Hrvatske. Zahvalna sam svojoj stranci na kandidaturi, ali čvrsto držim da i svi članovi HDZ-a žele da budem čimbenik okupljanja i spajanja u Hrvatskoj, zamašnjak novog hrvatskog zajedništva.

Neću biti predsjednica ni jedne političke stranke. Neću funkcionirati na daljinski upravljač bilo koga. I neću bježati od odgovornosti, niti od prozivanja na odgovornost. Bit ću vaša predsjednica!

Kolinda će inzistirati i na gospodarskoj diplomaciji i gospodarskom pojasu

Kako je direktno.hr objavio još jučer, javnost će upoznati s glavnim potezima koje kao buduća predsjednica namjerava povući. O najvažnijim točkama tog programa razgovarali smo s izvorom bliskim izbornom stožeru kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović.

Kolinda Grabar Kitarović svoje će političko djelovanje temeljiti na obnovi hrvatskog zajedništva kakvo je Hrvatsku krasilo u najtežim trenucima njezine novije povijesti devedesetih. Naime, dok kandidat SDP-a, aktualni predsjednik Ivo Josipović zagovara tzv. ”Drugu republiku” koja bi počivala na ustavnim promjenama te većim ovlastima predsjednika, kandidatkinja velike HDZ-ove koalicije poziva na zajedništvo, smatrajući da Hrvati mogu sve kada su zajedno. Kolinda Grabar Kitarović smatra da Hrvatska ima čvrste temelje, a to je Domovinski rat i da nam ne trebaju nikakvi novi temelji.

Kolinda Grabar Kitarović zagovarat će interese građana, a ne političkih elita. Kolinda je, naime, već nekoliko puta naglašavala kako joj je neshvatljivo da predsjednik može zastupati bilo koju društvenu skupinu, kao što je to Ivo Josipović činio na referendumu o ustavnoj definiciji braka, a poglavito da može zastupati političke elite, tvrdi to za direktno.hr izvor blizak Kolindinom izbornom stožeru, vjerojatno aludirajući na potporu trenutnog predsjednika Vladi kada zagovara monetizaciju auto cesta.

za boljuUlogu Predsjednika Kolinda vidi i kao gospodarskog diplomata broj 1. To temelji na svojim diplomatskim spoznajama da predsjednici najvećih svjetskih i europskih država već desetljećima prije svega zastupaju gospodarske interese svojih država pa i sasvim ciljane projekte u drugim zemljama. A dosadašnji predsjednik se ni pri tome baš nije istaknuo u posljednjih pet godina.

Kolinda želi biti predsjednica sa stavom, kojoj se ne može dogoditi da o prevažnim pitanjima, koja su pritom od nacionalnog strateškog značaja, nema jasan stav. Za razliku od Ive Josipovića koji se o većini važnih pitanja ne želi izjasniti, tvrdi naš izvor. Ona smatra da je Hrvatskoj potrebno vratiti optimizam, a to može samo predsjednik koji radi za ljude, obične građane. Poznato je da se biznis temelji na očekivanjima; ako su ona pesimistična, napretka nema, a kod nas već dulje vrijeme prevladava sveopća depresija i osjećaj beznađa.

Kolinda Grabar Kitarović bit će, kako kaže naš izvor inicijator cjelovitih reformi, a ne parcijalnih i demagoških rješenja koja u konačnici ne donose nikakav boljitak.

Nakon pobjede na predsjedničkim izborima, Kolinda Grabar Kitarović planira raspisati prijevremene izbore. Naime, obzirom da je ova Vlada jasno dala do znanja da u predizbornoj godini neće provoditi reforme, ona smatra da nema smisla čekati još dublju krizu, gubiti cijelu godinu i državu gurati u još veću agoniju.

Kolinda Grabar Kitarović zalaže se za politiku ”čistih računa” sa Srbijom. Nema zelenog svjetla za ulazak u EU dok ne riješimo sva otvorena pitanja, tvrdi naš izvor. Hrvatska se prema Srbiji treba ponašati jednako kao što se Slovenija ponašala prema Hrvatskoj. Zašto bi za Hrvatsku vrijedili jedni kriteriji, a za bilo koga drugoga drugačiji…

I naposljetku, kao buduća predsjednica inzistirat će na isključivom gospodarskom pojasu, kao jednoj od ključnih točki svojega programa. (foto:dalje.com)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari