Kolinda Grabar Kitarović: I danas se u Jasenovcu čulo manipuliranje brojem žrtava

8

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u subotu u Zagrebu da ne treba manipulirati brojem žrtava ustaškog logora Jasenovac i da kanonizacija Alojzija Stepinca nije uperena protiv srpskog naroda.

Carigradski patrijarh Bartolomej I. rekao je u subotu u Jasenovcu da su u tom ustaškom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata stradale stotine tisuća Srba, a u pravoslavnoj liturgiji spomenuto je oko 700.000 srpskih žrtava.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović se nakon toga u Zagrebu sastala s arhiepiskopom carigradskim koji boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj.

“Treba učiti od povijesti, ali gledati u budućnost i zato nisu dobre manipulacije s brojkama žrtava koje su se i danas mogle čuti u Jasenovcu“, rekla je Grabar-Kitarović na sastanku s Bartolomejem I.

Istaknula je važnost kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca, žrtve komunističkog režima rekavši da ona nije uperena protiv niti jednog, posebno ne protiv srpskog naroda, priopćio je njezin ured.

Grabar-Kitarović izrazila je poštovanje prema svim žrtvama i osudila bilo kakve pokušaje revizionizma, dodaje se u priopćenju.

Hrvatska predsjednica i carigradski patrijarh složili su se o važnosti dijaloga kao načina za rješavanje problema i sukoba te izbjegavanja ratova i krvoprolića. Posebno su naglasili važnost međuvjerskog dijaloga danas, u vrijeme rastućeg ekstremizma, radikalizma i iskrivljavanja vjere.

Bartolomej I. služio je zajedno s ostalim pravoslavnim čelnicima liturgiju u manastiru Jasenovac u povodu obilježavanja 75. obljetnice stradanja u ustaškom logoru Jasenovac.

Carigradski patrijarh rekao je da su ondje stradale stotine tisuća njegove pravoslavne braće i pozvao vjernike da nikad ne zaboravljaju svoje mučenike koji ne mogu biti povod za osvetu nego za mir.

Slavonski episkop Jovan u svom je pozdravnom govoru istaknuo kako je ne samo Jasenovac, nego i svako selo i svaka šuma oko Jasenovca puna srpskih mučenika.

Pravoslavnoj liturgiji, koja je počela isticanjem 700 tisuća srpskih žrtava u logoru Jasenovac, nazočio je srbijanski patrijarh Irinej, brojni episkopi iz Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, među kojima i episkop Amfilohije te zagrebački Porfirije.

facebook komentari

 • Omnes Omnibus

  Nije li vrijeme zabraniti pristup onima koji nas dolaze vrijeđati u našoj vlastitoj kuci?

 • kršni

  Neka su došli! Neka se zapetljaju u svoje laži “urbi et orbi”. Imamo i mi svoje konje za trku, crno na bijelo! Ne možemo im zabraniti dolazak i “perđenje ludijeh”, ali možemo im DOKAZATI da nisu u pravu.

 • ANTE ZRNO

  Vec je svakom jasno da se Jasenovac mora PROVJERITI I DA SE MORA DOKAZATI TKO JE VRSIO ZLOCINE NA NRVATSKOM PROSTORU. Pa zaboga vec 25 godina dajemo pravo tim prokletim ljudima da seru po nama, srbi i oni koji ih podrzavaju su nevaljali ljudi. Trebamo vec jednom svatiti da se moramo ujediniti a to je jedino moguce istinom. BiH, ZDS!!!
  DS!!!

 • Otporaš

  Jasenovac Maksa Luburića nije naš hrvatski probelm već problem Srba. Zašto Srba? Jednostavno zato što oni ne žele šuti o pravim i istinitim brojkama joje je u svojoj knjigi iznio Ilija Barbarić: “NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSAKA – JE BILO PRAVO IME”, Split 2010.

  Ilija tu iznosi po datumima sve moguće smrti oko 2 tisuće svih mugućih bolesti od njegova dolazka kao zapiznačar u početku 1942. pa sve do završetkao postojanja Sabirnog Logora Jasaenovac 29 travnja 1845.

  Ti Srima počmi govoriti da je jedan manje od njihovih mašta oko jedan milijun, Srbi te smatraju neprijateljem Srba. Rekla bi Iva/Vićeka Boban, Gabrića: KRIVO DRVO SLOMI A NE ISPRAVI. To su Srbi i takovi su Srbi.

 • Agromentum

  Eh sad, kad bi rekli da je u tom razdoblju nastradalo 700 000 komaraca, ne bi se usudili turit’ ruku u vatru da ih je stvarno toliko bilo. Ali eto, zna se tko se ničega ne stidi…

 • Otporaš

  ISTINA O JASENOVCU

  U Jasenovcu je stradalo oko 2000 ljudi

  Postoje točni podaci iz NDH o broju stradalih u Jasenovcu, koje prenosimo ovdje:

  U radno-popravnom logoru Jasenovac je pobijeno svega 56 neprijatelja hrvatske države, koji su s pravom ubijeni jer su bili kriminalci, te 48 pripadnika Ustaške Obrane, i to zbog zlostavljanja logoraša.Također, logoraši su pobili 26 pratećih stražara Ustaške Obrane, i čak

  nisu bili kažnjeni zbog toga jer se stražari nisu pridržavali uputstava. Oko 1500 ljudi je umrlo od neke nepoznate bolesti koja je harala logorom. Oko 600 logoraša i 120 Ustaša je poginulo tijekom britanskog bombardiranja logora, a piloti su bili pripadnici jugoslavenskog

  kraljevskog zrakoplovstva iz Egipta, koji su 1944. nakon amnestije za četnike prešli u partizane.

  Također valja napomenuti da su logoraši imali mnogo bolju medicinsku njegu od hrvatskih vojnika. Dok su naši vojnici ginuli jer nisu imali bolničara kraj sebe, neprijatelji hrvatske države su ležali u bolnicama i o njima su se brinuli najbolji doktori s najboljom opremom. Vidljivo je

  kako su zatočenici primili preko Švicarske preko 6.000 pošiljki, kako u lijekovima, tako u odjeći i prehrani. Od kolovoza 1944., svim zatočenicima bio je priznat status “RATNOG ZAROBLJENIKA”, što je vlada NDH dala pismeno Međunarodnom Crvenom Križu u Genevi, pa su onda i mnogi pušteni kućama (Milko Riffer). U svakom slučaju, prošli su mnogo bolje

  od Hrvata na Križnom Putu, nad kojima je počinjen masakr bez suđenja, i to uz blagoslov Zapadnih Saveznika koji su samo zažmirili na to.

  Savjetujemo onima koji oplakuju nepostojeće žrtve Jasenovca da pročitaju ovo i neka dobro razmisle o svojim lažima.

  Mi Jasenovac smatramo logorom u kojem je stradalo više desetaka tisuća ljudi, bez suđenja. No, mi ovdje ne govorimo o radno-popravnom logoru koji je radio od 1941. do 1945., već o jugoslavenskom logoru smrti, koji je punom parom radio od 1945. do 1948. U njemu je pobijeno, prema nekim izvorima, i do 80 000 Hrvata. No, mi nismo Srbi ili Židovi

  pa nećemo govoriti o broju žrtava bez dokaza i sramotiti se na taj način.

  Valja napomenuti da su istraživanja o stradanjima u Jasenovcu prekinuta jer su na žrtvama nađene domobranske uniforme, čizme i odličja. Mi zahtijevamo da napokon ponovno počnu iskapanja u Jasenovcu, kako bi se možda neke od ondje pobijenih Ustaša, domobrana ili hrvatskih civila moglo identificirati, te kako bi ih njihovi najmiliji mogli dostojanstveno pokopati, umjesto da leže u jednoj od preko tisuću masovnih grobnica koje su napunili partizanski “osloboditelji”.

  DOSTA nam je komunističkih, židovskih i srpskih laži, neka napokon priznaju ISTINU čitavome svijetu!

  Otporaš.

  Milan • prije 3 godine

  BISERI I IDEJE VODILJE GENERALA DRINJANINA

  – 1968 –

  “Mi smo za Hrvatsku Revoluciju i u toj Revoluciji ima mjesta svakom

  Hrvatu u borbi za Hrvatsku Državu, a ne za ovaji ili onaj politički

  režim” –

  – 1968 –

  – “Hrvatske Oružane Snage moraju znati preboljeti rane prošlosti i UZDIĆI SE NAD SVE IDEOLOGIJE i biti sluge Domovine, a ne gospodari Domovine, i još manje sluge OSOBA, STRANAKA, IDEOLOGIJA I KLASA”.

  – 1966 –

  “Hrvatska mora nadoživjeti preživjele ustaše, raspršene “seljake”, odebljale partizane, buntovne hrvatske komuniste, sve ideologije, sve osobe, sve stranke, sve programe i sve razlike.”

  – 1967 –

  “Kao politički zreo i nacionalno svijestan narod moramo organizirati svoju političku borbu bez natruha ideologija, a svoje oružane i revolucionarne snage postaviti tako, da ne služe osobe, pokrete, režime, ideologije, nego samo i jedino HRVATSKU DRŽAVNU IDEJU, HRVATSKI NAROD I HRVATSKU BUDUĆNOST!”

  -1967 –

  “Ranković će naučiti hrvatske komuniste moliti očenaš, general drinjanin Anti Kršeniću 13 svibnja 1967. Povodom Deklaracije hrvatskog književnog jezika.”

  -1968 –

  “Predugo smo mi Hrvati mislili glavom svojih stranačkih i ideoloških šefova i predugo smo bili pasivni objekti političkog rada, problemi su bili rezultati takvog stanja i predugo traje naša pobuna duhova, a da bi smo htjeli kročiti stazama prošlosti”.

 • kostresh

  kako to hrvati hoce iskopati sve te zrtve da se vidi tko su, koliko je i kada su pokopani a svi ostali znaju broj i sve o zrtvama samo se protive iskopavanju i dokazivanju istine.
  pozovite si jos vise lazova da vam peru mozak. kreteni komunisticki…. jado hrvatska. niste zasluzili sto su vam dragovoljci i branitelji poklonili. prije ili kasnije istina ce vam se u lice smijat. ko i uvijek.

 • Maks

  Bartolomej je dobar covjek ali zrtva srpskih lazi i podvala. Bartolomej bi odavno ujedinio pravoslavnu sa katolickom crkvom – protivnici su srbi koji su na svoju stranu odvukli Ruse sad preko ekumene ucjenjuju Hrvatsku. Ovo sto se sad dogadja jedan je od glavnih poteza prema ujedinjenju crkvi , nas su srbi lukavo nametnuli kao “problem broj jedan” radi Jasenovca i Stepinca. Situacija nije jednostavna, Kolinda je donekle reagirala, “premijer nimalo, od Crkve u Hrvata jos nikakvih reakcija.