Pratite nas

Hrvatska

Kolinda Grabar- Kitarović: ‘Demografske mjere su spremne, želim ih predstaviti u suradnji s Vladom’

Objavljeno

na

– Međimurska županija može biti primjer uspjeha u Hrvatskoj po mnogo čemu. Ona je primjer da turizam ne mora biti glavna grana na koju se Hrvatska oslanja.

Industrijska proizvodnja i prerađivačka industrija koju imate ovdje u Međimurju i činjenica da privlačite strana ulaganja, primjer su za Hrvatsku – rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za posjeta Međimurskoj županiji, javlja Večernji list.

Jedan od ključnih razloga uspjeha Međimurja je, dodala je, to što se ideološke podjele stavljaju po strani i da je usredotočeno na sadašnjost i budućnost. Sastala se sa županom Matijom Posavcem.

– Najviše smo razgovarali o apelu Vladi da se promijeni porezna politika radi čuvanja dostojanstva radnika. Mi nemamo problema s nezaposlenošću, naša stopa je 5,8 posto, ali boli nas, ne samo Međimurje nego sjever Hrvatske, 18 posto niža prosječna plaća od državnog prosjeka. Veće plaće, povećanje neto plaće, čuvanje dostojanstva radnika i rasterećenje nameta gospodarstvu će one koji su trbuhom za kruhom otišli u inozemstvo vratiti u domovinu – rekao je Posavec.

Županija ima spremne projekte vrijedne oko pola milijarde kuna, čekaju natječaje i evaluaciju, no sve, upozorio je, ide presporo.

– Županije mogu biti nosioci razvoja svoje sredine u smislu iskorištenosti fondova, kako bi ona i na nacionalnoj razini bila veća od sadašnjih 33 posto – dodao je župan, koji je predsjednicu zamolio i za pomoć u fleksibilnijoj komunikaciji s ministarstvima, posebno oko cestogradnje i nabavke medicinske opreme.

– Ima ovdje jako puno primjera dobre prakse i izazova koji su pred nama, i založit ću se kod Ministarstva zdravlja i Ministarstva prometa za projekte koji su na čekanju – napomenula je Grabar-Kitarović i dodala da je posebno važno pitanje privlačenje novca iz EU fondova.

– Mislim da smo iz ovog financijskog razdoblja koje još teče naučili lekcije da nismo, pogotovo na počeku, bili previše učinkoviti i da vjerojatno nismo dobro ispregovarali na koji način će se koristiti sredstva iz EU fondova. Treba naučiti lekcije i primijeniti ih u pregovorima za buduću financijsku perspektivu za Hrvatsku. Taj proces treba decentralizirati i prebaciti na županije koje puno bolje mogu prepoznati projekte koji će doista uspjeti i koji su nužni – rekla je.

U Županijskoj bolnici Čakovec otvoren je obnovljeni Odjel rodilišta i neonatologije. U zdravstveni sustav Međimurja ulaže se 140 milijuna kuna, a uređenje Odjela rodilišta jedan je dio tog investicijskog ciklusa.

– Veseli me vidjeti ove moderne prostore koji izgledaju svjetski. Rodila sam dva puta, jednom u Hrvatskoj i nešto kasnije u Americi, i vidim da se približavamo zapadnim standardima i da ih dostižemo – rekla je predsjednica nakon otvaranja uređenog Odjela rodilišta Županijske bolnice Čakovec.

Na pitanje o demografskim mjerama koje može potaknuti, rekla je da je kroz posjete županijama i izmještanja ureda puno naučila o stanju na terenu.

– Mjere su spremne, dogovorit ćemo se o njihovom predstavljanju i voljela bih da to bude u sinergiji i suradnji s Vladom, a ako to neće biti moguće, onda ću ih uskoro predstaviti sama – istaknula je.

Na pitanje hoće li sazvati zajedničku sjednicu odgovorila je da će o tome razgovarati s predsjednikom Vlade. Mislim da je korektno da s njim osobno razgovaram, a ne da mu šaljem poruke preko medija – dodala je.

Komentirala je i odnose sa Srbijom.

– Posljednjih dana predsjednik Vučić i ja nismo komunicirali, no susreli smo se usput u Skopju, na sastanku procesa Brdo-Brijuni. Bili smo uljuđeni jedan prema drugome, no nismo ulazili ni u kakve razgovore. Mislim da ovo stanje treba smiriti, u interesu i jedne i druge države je da razgovaramo o budućnosti, a o prošlosti utoliko što moramo riješiti otvorena pitanja koja se mogu riješiti samo dijalogom. Moramo pokazati tu odgovornost jer obitelji koje traže svoje nestale to zavrjeđuju. Tu je i pitanje jurisdikcije, granice, arhiva, sukcesije i ostalog. Stavila bih naglasak na pozitivno, a to je činjenica da naši gospodarstvenici žele ulagati i poslovati sa Srbijom koja je naše prirodno tržište – zaključila je Grabar-Kitarović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Penava nakon sastanka potvrdio: Prosvjed će se definitivno održati!

Objavljeno

na

Objavio

Ministar Tomo Medved sastao se u Ministarstvu hrvatskih branitelja s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata i vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom. Tema je bila prosvjed zbog neprocesuiranja ratnih zločina u Vukovaru, najavljen za 13. listopada.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava nakon sastanka predstavnika braniteljskih udruga s ministrom branitelja Tomom Medvedom kazao je kako ih nitko na tom sastanku nije pokušao razuvjeriti te da će prosvjed zbog neprocesuiranja ratnih zločina u Vukovaru 13. listopada sigurno održati.

Penava je novinarima kazao kako je na sastanku skoro 95 posto stavova bilo isto, tj. da su se u većini stavova svi složili.

Ponovio je kako prosvjed nije uperen protiv hrvatske vlade i premijera Andreja Plenkovića, već protiv institucija koje ne rade svoj posao. Upitan o mogućim političkim posljedicama za njega od HDZ-a rekao je da svatko odgovara za sebe i da svatko nosi svoj dio odgovornosti.

Naglasio je da taj skup nikako nije s ciljem razdvajanja hrvatskih branitelja. Također je rekao da nije pratio izjave Milorada Pupovca iz Sabora. Penava i ostali predstavnici udruga bili su više od tri sata na sastanku s ministrom Medvedom, a očekuju se izjave i nekog od predstavnika braniteljskih udruga.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Vrhovni sud odbio Hernadija

Objavljeno

na

Objavio

Vrhovni sud odbio je zahtjev obrane direktora Mola Zsolta Hernadija za izuzećem predsjednika zagrebačkog Županijskog suda na kojem se Hernadiju sudi za davanje mita bivšem hrvatskom premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu.

Zahtjev za izuzećem predsjednika suda Ivana Turudića Hernadijeva je obrana podnijela na pripremnom ročištu za suđenje Sanaderu i Hernadiju u ponedjeljak. Prije toga zatražili su i izuzeće predmetne sutkinje Maje Štampar Stipić, što je Turudić odbio. “Iz zakonskog teksta, a i po prirodi stvari, izuzeće se traži radi isključenja ili otklona od budućeg postupanja u predmetu. Ovdje je zahtjev stavljen nakon što je predsjednik suda već odlučio, a upravo zato što je odlučio.

Stoga, u trenutku kada je zahtjev stavljen, on nije pravno odlučan jer je odluka zbog koje se traži izuzeće već donesena”, stoji u odbijajućem rješenju predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse.

Zbog zahtjeva Vrhovnom sudu pripremno ročište za suđenje Sanaderu i Hernadiju u ponedjeljak je odgođeno do 4. listopada. Uskokova tužiteljica Vanja Marušić zahtjeve za izuzećem nazvala je manevrima čiji je cilj odugovlačenje kaznenog postupka. Jedan od Hernadijevih hrvatskih odvjetnika Goran Mikuličić nije želio odgovarati na Uskokove tvrdnje o odugovlačenju postupka, ističući tek da sve ide sukladno Zakonu o kaznenom postupku.

Riječ je o slučaju zbog kojega je Sanader ranije bio osuđen na 10 godina zatvora, Vrhovni sud je kaznu smanjio na osam i pol godina, ali je presudu u konačnici ukinuo Ustavni sud. Osim za primanje mita od Hernadija Sanaderu se u prvom postupku sudilo i za primanje provizije od austrijske Hypo banke, no postupci su u međuvremenu razdvojeni.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari