Pratite nas

Hrvatska

Kolinda Grabar- Kitarović: ‘Demografske mjere su spremne, želim ih predstaviti u suradnji s Vladom’

Objavljeno

na

– Međimurska županija može biti primjer uspjeha u Hrvatskoj po mnogo čemu. Ona je primjer da turizam ne mora biti glavna grana na koju se Hrvatska oslanja.

Industrijska proizvodnja i prerađivačka industrija koju imate ovdje u Međimurju i činjenica da privlačite strana ulaganja, primjer su za Hrvatsku – rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za posjeta Međimurskoj županiji, javlja Večernji list.

Jedan od ključnih razloga uspjeha Međimurja je, dodala je, to što se ideološke podjele stavljaju po strani i da je usredotočeno na sadašnjost i budućnost. Sastala se sa županom Matijom Posavcem.

– Najviše smo razgovarali o apelu Vladi da se promijeni porezna politika radi čuvanja dostojanstva radnika. Mi nemamo problema s nezaposlenošću, naša stopa je 5,8 posto, ali boli nas, ne samo Međimurje nego sjever Hrvatske, 18 posto niža prosječna plaća od državnog prosjeka. Veće plaće, povećanje neto plaće, čuvanje dostojanstva radnika i rasterećenje nameta gospodarstvu će one koji su trbuhom za kruhom otišli u inozemstvo vratiti u domovinu – rekao je Posavec.

Županija ima spremne projekte vrijedne oko pola milijarde kuna, čekaju natječaje i evaluaciju, no sve, upozorio je, ide presporo.

– Županije mogu biti nosioci razvoja svoje sredine u smislu iskorištenosti fondova, kako bi ona i na nacionalnoj razini bila veća od sadašnjih 33 posto – dodao je župan, koji je predsjednicu zamolio i za pomoć u fleksibilnijoj komunikaciji s ministarstvima, posebno oko cestogradnje i nabavke medicinske opreme.

– Ima ovdje jako puno primjera dobre prakse i izazova koji su pred nama, i založit ću se kod Ministarstva zdravlja i Ministarstva prometa za projekte koji su na čekanju – napomenula je Grabar-Kitarović i dodala da je posebno važno pitanje privlačenje novca iz EU fondova.

– Mislim da smo iz ovog financijskog razdoblja koje još teče naučili lekcije da nismo, pogotovo na počeku, bili previše učinkoviti i da vjerojatno nismo dobro ispregovarali na koji način će se koristiti sredstva iz EU fondova. Treba naučiti lekcije i primijeniti ih u pregovorima za buduću financijsku perspektivu za Hrvatsku. Taj proces treba decentralizirati i prebaciti na županije koje puno bolje mogu prepoznati projekte koji će doista uspjeti i koji su nužni – rekla je.

U Županijskoj bolnici Čakovec otvoren je obnovljeni Odjel rodilišta i neonatologije. U zdravstveni sustav Međimurja ulaže se 140 milijuna kuna, a uređenje Odjela rodilišta jedan je dio tog investicijskog ciklusa.

– Veseli me vidjeti ove moderne prostore koji izgledaju svjetski. Rodila sam dva puta, jednom u Hrvatskoj i nešto kasnije u Americi, i vidim da se približavamo zapadnim standardima i da ih dostižemo – rekla je predsjednica nakon otvaranja uređenog Odjela rodilišta Županijske bolnice Čakovec.

Na pitanje o demografskim mjerama koje može potaknuti, rekla je da je kroz posjete županijama i izmještanja ureda puno naučila o stanju na terenu.

– Mjere su spremne, dogovorit ćemo se o njihovom predstavljanju i voljela bih da to bude u sinergiji i suradnji s Vladom, a ako to neće biti moguće, onda ću ih uskoro predstaviti sama – istaknula je.

Na pitanje hoće li sazvati zajedničku sjednicu odgovorila je da će o tome razgovarati s predsjednikom Vlade. Mislim da je korektno da s njim osobno razgovaram, a ne da mu šaljem poruke preko medija – dodala je.

Komentirala je i odnose sa Srbijom.

– Posljednjih dana predsjednik Vučić i ja nismo komunicirali, no susreli smo se usput u Skopju, na sastanku procesa Brdo-Brijuni. Bili smo uljuđeni jedan prema drugome, no nismo ulazili ni u kakve razgovore. Mislim da ovo stanje treba smiriti, u interesu i jedne i druge države je da razgovaramo o budućnosti, a o prošlosti utoliko što moramo riješiti otvorena pitanja koja se mogu riješiti samo dijalogom. Moramo pokazati tu odgovornost jer obitelji koje traže svoje nestale to zavrjeđuju. Tu je i pitanje jurisdikcije, granice, arhiva, sukcesije i ostalog. Stavila bih naglasak na pozitivno, a to je činjenica da naši gospodarstvenici žele ulagati i poslovati sa Srbijom koja je naše prirodno tržište – zaključila je Grabar-Kitarović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Sabor iskazao povjerenje Tolušiću i Horvatu

Objavljeno

na

Objavio

Zastupnici su u Hrvatskom saboru izglasovali povjerenje novom potpredsjedniku Vlade zaduženom za gospodarstvo, Tomislavu Tolušiću te Darku Horvatu za funkciju ministra gospodarstva.

Tomislav Tolušić imenovan je sa 77 glasova za i osam protiv (SDP i Most nisu ni bili u sabornici za vrijeme glasovanja) potpredsjednikom Vlade zaduženim za gospodarstvo, a Darko Horvat sa 77 glasova za i 11 protiv ministra gospodarstva.

– Iskazivanjem povjerenja stekli su se uvjeti za davanje prisege – kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, nakon čega je Horvat prisegnuo uz pljesak svojih kolega iz HDZ-a. Nakon toga određena je stanka od 10 minuta kako bi se sastalo Mandatno-imunitetno povjerenstvo i stavilo Horvatov mandat u mirovanje. U Saboru će ga zamijeniti dosadašnja glasnogovornica Sunčana Glavak.

U vrijeme izglasavanja u sabornici nije bilo ni zastupnika iz redova HSS-a. Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk objasnio je zašto njegova stranka nije željela sudjelovati u glasovanju.

– Umjesto da javnost bude obaviještena o upletenosti Vlade i njezinih najviših dužnosnika u priču o Agrokoru, oni se ponašaju kao da je sve normalno i imenuju nove ministre. Mi u tome nećemo sudjelovati i nećemo im biti kulisa u reguliranju unutarstranačkih odnosa u HDZ-u i davanju legitimiteta nečemu što bi u svakoj normalnoj zemlji završilo prijevremenim izborima – objasnio je Bauk.

Njih je predsjednik Vlade Andrej Plenković za te dužnosti predložio nakon što je zbog afere Hotmail iz Vlade morala otići Martina Dalić. Horvata će u Saboru zamijeniti dosadašnja glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Promaknuća, odlikovanja i pohvale u prigodi Dana Oružanih snaga RH

Objavljeno

na

Objavio

U prigodi 27. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH), Dana OS RH i dana Hrvatske kopnene vojske, Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović donijela je odluke o promicanjima, odlikovanjima i pohvalama za pripadnice i pripadnike OS RH, priopćeno je u petak iz Ureda predsjednice.

Promaknuta su 84 pripadnika Oružanih snaga: jedan admiral, jedan general, 13 časnica i 69 časnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

U čin viceadmirala promaknut je kontraadmiral Robert Hranj, a u čin general-bojnika promaknut je brigadni general Siniša Jurković.

Promaknuto je 12 pukovnika u čin brigadira i dva kapetana fregate u čin kapetana bojnog broda: u čin brigadira/kapetana bojnog broda promaknuti su pukovnici Robert Jandriš-Sačer, Mario Kauzlarić, Dražen Levatić, Zdravko Magdić, Krešimir Maras, Marjo Milinović, Damir Novinc, Mario Pleša, Ivica Sertić, Enver Smajli, Branko Tićac, i Darko Vondra te kapetani fregate Zoran Medvidović i Ante Tvrdeić.

Promaknuto je 17 bojnika u čin pukovnika (od njih tri bojnice u čin pukovnice).

Promaknuto je 17 satnika u čin bojnika i dva satnika vojna specijalista u čin bojnika vojnog specijalista (od njih tri satnice u čin bojnice i dvije satnice vojni specijalista u čin bojnice vojnog specijalista).

U čin viših časnika promaknuto je ukupno 50 časnika od kojih je osam žena.

Promaknuto je 19 natporučnika u čin satnika i tri poručnika fregate u čin poručnika bojnog broda (od njih četiri natporučnice u čin satnice).

Promaknuto je devet poručnika u čin natporučnika, jedan poručnik korvete u čin poručnika fregate (od njih jedna poručnica u čin natporučnice).

U činove nižih časnika promaknuta su ukupno 32 časnika od kojih je pet žena.

Ukupno je odlikovano 16 pripadnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske i dvije postrojbe iz Domovinskog rata.

Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, za izniman doprinos neovisnosti, cjelovitosti i međunarodni ugled Republike Hrvatske odlikovan je umirovljeni general zbora Ante Roso.

Redom Nikole Šubića Zrinskog, za junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu, odlikovane su 201. brigada protuzračne obrane – Osijek i 1. domobranska bojna Pula.

Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu i iznimnim okolnostima u miru, odlikovan je pukovnik Ivica Markanjević.

Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su satnik Ivica Bekić, satnik Ivica Rašić, satnik Goran Vrgoč, stožerni narednik Zoran Beljo, stožerni narednik Josip-Herwatin Gabrek, stožerna narednica Nina Krnić, stožerni narednik Predrag Samaržija i stožerni narednik Renato Tomljanović.

Spomenicom Domovinskog rata, za sudjelovanje u Domovinskom ratu, odlikovani su časnički namjesnik Krešimir Babić, časnički namjesnik Damir Brezovec, stožerni narednik Mladen Glumac, stožerni narednik Jurica Mikšić i stožerni narednik Ivan Orlandini.

Medalja “Ljeto 95”, za sudjelovanje u toj vojno-redarstvenoj operaciji dodijeljena je stožernom naredniku Zvonimiru Ivančiću.

Ukupno je pohvaljeno 17 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, pohvalom vrhovne zapovjednice pohvaljeni su: brigadni general Denis Tretinjak, brigadir Krešimir Trstenjak, pukovnik Veljko Biško, pukovnik Petar Čulo, pukovnik Robert Jurković, pukovnik Darko Mršo, kapetan fregate Teo Prolić, časnički namjesnik Hrvoje Kranjčina, nadnarednik Marijo Primorac, nadnarednik Zdenko Šistov i narednik Nemanja Uzelac.

Za ostvarene natprosječne rezultate u provedbi zadaća pružanja pomoći institucijama civilne vlasti prilikom čišćenja snijega, pohvalom vrhovne zapovjednice pohvaljeni su satnik Renato Mladina, natporučnik Dražen Lukunić, narednik Mirko Blažević, razvodnik Željko Čatić, razvodnik Dražen Husarić i vojnik Ivan Šinković.

Odluke je predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica donijela temeljem svojih ustavnih i zakonskih ovlasti, na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane, navodi se u priopćenju Ureda Predsjednice.

(Hina)

Obilježavanje 27. obljetnice Hrvatske vojske i Dana HKoV-a

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari

No Recent Comments Found