Pratite nas

Hrvatska

Kolinda Grabar- Kitarović: ‘Demografske mjere su spremne, želim ih predstaviti u suradnji s Vladom’

Objavljeno

na

– Međimurska županija može biti primjer uspjeha u Hrvatskoj po mnogo čemu. Ona je primjer da turizam ne mora biti glavna grana na koju se Hrvatska oslanja.

Industrijska proizvodnja i prerađivačka industrija koju imate ovdje u Međimurju i činjenica da privlačite strana ulaganja, primjer su za Hrvatsku – rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za posjeta Međimurskoj županiji, javlja Večernji list.

Jedan od ključnih razloga uspjeha Međimurja je, dodala je, to što se ideološke podjele stavljaju po strani i da je usredotočeno na sadašnjost i budućnost. Sastala se sa županom Matijom Posavcem.

– Najviše smo razgovarali o apelu Vladi da se promijeni porezna politika radi čuvanja dostojanstva radnika. Mi nemamo problema s nezaposlenošću, naša stopa je 5,8 posto, ali boli nas, ne samo Međimurje nego sjever Hrvatske, 18 posto niža prosječna plaća od državnog prosjeka. Veće plaće, povećanje neto plaće, čuvanje dostojanstva radnika i rasterećenje nameta gospodarstvu će one koji su trbuhom za kruhom otišli u inozemstvo vratiti u domovinu – rekao je Posavec.

Županija ima spremne projekte vrijedne oko pola milijarde kuna, čekaju natječaje i evaluaciju, no sve, upozorio je, ide presporo.

– Županije mogu biti nosioci razvoja svoje sredine u smislu iskorištenosti fondova, kako bi ona i na nacionalnoj razini bila veća od sadašnjih 33 posto – dodao je župan, koji je predsjednicu zamolio i za pomoć u fleksibilnijoj komunikaciji s ministarstvima, posebno oko cestogradnje i nabavke medicinske opreme.

– Ima ovdje jako puno primjera dobre prakse i izazova koji su pred nama, i založit ću se kod Ministarstva zdravlja i Ministarstva prometa za projekte koji su na čekanju – napomenula je Grabar-Kitarović i dodala da je posebno važno pitanje privlačenje novca iz EU fondova.

– Mislim da smo iz ovog financijskog razdoblja koje još teče naučili lekcije da nismo, pogotovo na počeku, bili previše učinkoviti i da vjerojatno nismo dobro ispregovarali na koji način će se koristiti sredstva iz EU fondova. Treba naučiti lekcije i primijeniti ih u pregovorima za buduću financijsku perspektivu za Hrvatsku. Taj proces treba decentralizirati i prebaciti na županije koje puno bolje mogu prepoznati projekte koji će doista uspjeti i koji su nužni – rekla je.

U Županijskoj bolnici Čakovec otvoren je obnovljeni Odjel rodilišta i neonatologije. U zdravstveni sustav Međimurja ulaže se 140 milijuna kuna, a uređenje Odjela rodilišta jedan je dio tog investicijskog ciklusa.

– Veseli me vidjeti ove moderne prostore koji izgledaju svjetski. Rodila sam dva puta, jednom u Hrvatskoj i nešto kasnije u Americi, i vidim da se približavamo zapadnim standardima i da ih dostižemo – rekla je predsjednica nakon otvaranja uređenog Odjela rodilišta Županijske bolnice Čakovec.

Na pitanje o demografskim mjerama koje može potaknuti, rekla je da je kroz posjete županijama i izmještanja ureda puno naučila o stanju na terenu.

– Mjere su spremne, dogovorit ćemo se o njihovom predstavljanju i voljela bih da to bude u sinergiji i suradnji s Vladom, a ako to neće biti moguće, onda ću ih uskoro predstaviti sama – istaknula je.

Na pitanje hoće li sazvati zajedničku sjednicu odgovorila je da će o tome razgovarati s predsjednikom Vlade. Mislim da je korektno da s njim osobno razgovaram, a ne da mu šaljem poruke preko medija – dodala je.

Komentirala je i odnose sa Srbijom.

– Posljednjih dana predsjednik Vučić i ja nismo komunicirali, no susreli smo se usput u Skopju, na sastanku procesa Brdo-Brijuni. Bili smo uljuđeni jedan prema drugome, no nismo ulazili ni u kakve razgovore. Mislim da ovo stanje treba smiriti, u interesu i jedne i druge države je da razgovaramo o budućnosti, a o prošlosti utoliko što moramo riješiti otvorena pitanja koja se mogu riješiti samo dijalogom. Moramo pokazati tu odgovornost jer obitelji koje traže svoje nestale to zavrjeđuju. Tu je i pitanje jurisdikcije, granice, arhiva, sukcesije i ostalog. Stavila bih naglasak na pozitivno, a to je činjenica da naši gospodarstvenici žele ulagati i poslovati sa Srbijom koja je naše prirodno tržište – zaključila je Grabar-Kitarović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Pupovac jedan vijenac bacio u Dunav, drugi položio na Memorijalnom groblju

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je u subotu u Vukovaru da u Hrvatskoj treba početi s komemorativnom politikom koja neće biti izvor strahova, optužbi i nastavka mržnje, nego povod za približavanje i pijetet.

Zajedno s predsjednicom udruženja porodica „Protiv zaborava“ Maricom Šeatović, Milorad Pupovac je bacio vijenac u Dunav kod Veslačkog kluba Vukovar, a potom je vijenac položio i svijeću zapalio podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata te posjetio vukovarsku pravoslavnu crkvu sv. Nikolaja u kojoj je za žrtve rata u Vukovaru zapalio svijeću.

“Naša je najdublja želja da u Vukovaru i cijeloj ovoj zemlji počnemo stvarati komemorativne politike i politike sjećanja koje neće biti izvor strahova, optužbi, nastavka mržnje, nego povod za približavanje i izražavanje poštovanja, pijeteta i osjećaja solidarnosti,” poručio je.

U Vukovar je na današnji dan, kako je kazao u izjavi novinarima nakon posjeta crkvi sv. Nikolaja, odlučio doći nakon sastanka koji je je u petak održao s predstavnicima vodećih srpskih organizacija u Hrvatskoj kako bi na miru mogao položiti vijence i na miru izraziti pijetet bez ikakvog osjećaja da bi to nekoga moglo smetati ili da bi mogao doći na mjesto na kojem netko ne želi da sutra bude.

“Došao sam zbog toga da mi se ne dogodi ono što mi se dogodilo prethodna dva puta, a to je da nemam priliku da na osnovi najdubljeg moralnog osjećaja poštivanja žrtava mogu položiti vijence”, pojasnio je.

Na pitanje novinara kako komentira izjavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da ne može biti u Bačkoj Palanci (gdje Srbija organizira komemoracije u povodu Dana sjećanja na stradale i izbjegle Srbe) i istodobno odavati počast žrtvama Vukovara, Pupovac je odgovorio da kao što nije bio za gospodare života i smrti u ratu, tako nije ni za gospodare mrtvih u miru.

“Oni su svi naši i onaj tko priječi da budu svi naši, taj je loš gospodar i s lošim namjerama i pameću”, poručio je dodajući kako mu je jasno da niti će svi Srbi razumjeti današnji njegov dolazak u Vukovar niti će svi Hrvati prihvatiti poruke koje šalje.

Na pitanje novinara trebaju li njegovim stopama poći i predstavnici vukovarskog SDSS-a, koji do sada nisu bili nazočni obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., Pupovac je kazao kako su i oni bili u petak na sastanku predstavnika srpskih organizacija te je i njihovim doprinosom raspravi on danas u Vukovaru.

“A kad će se okupiti najveći broj ljudi ovdje, Srba, to ne ovisi samo o njima. Ja činim to što činim kako bi do toga došlo, da bih stvorio prostor i za njih, da bi i oni osjećali mogućnost da dođu na ovo mjesto. A bili su, samo to se zaboravlja”, kazao je Milorad Pupovac kojeg su u crkvi sv. Nikolaja dočekali i pozdravili predstavnici vukovarske pravoslavne crkve predvođeni episkopom osječkopoljskim i baranjskim Heruvimom.

(Hina)

 

Tihomir Dujmović: Besramno je da Pupovca u Vukovaru nema od prvog dana

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Vukovar: Položene ruže i zapaljene svijeće na grobovima branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, uoči 27. obljetnice sloma obrane i velikosrpske okupacije toga grada, članovi Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke” i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, u subotu su položili ruže i zapalili svijeće na grobovima poginulih i ubijenih branitelja.

“Jako sam tužna i žalosna jer smo došli upaliti svijeće i položiti ruže na grobove poginulih i ubijenih u obrani Vukovara, ali ne možemo za brojne one koje još uvijek tražimo i čija se sudbina ne zna, među kojima je i moj suprug”, kazala je predsjednica “Vukovarskih majki” Manda Patko.

Dodala je kako već godinama nema novih pokopa na Memorijalnom groblju, no to ne znači da se ne radi na pronalasku nestalih, jer se svaka dojava istražuje, ali nema rezultata.

“Jako puno se radi. To znamo. Svaka dojava se provjerava i istražuje, ali nažalost rezultata za sada još uvijek nema. Zašto je tomu tako, treba pitati Srbiju”, istaknula je predsjednica udruge “Vukovarske majke Manda Patko.

Na pitanje novinara kako ocjenjuje današnji najavljeni dolazak u Vukovar predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorada Pupovca, kazala je da je Pupovac već dolazio u Vukovar, a njoj osobno to ne znači ništa.

“Milorad Pupovac već je dolazio u Vukovar, bio je i u Koloni sjećanja tako da to nije prvi puta da je on ovdje”, dodala je predsjednica udruge.

Pedsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir izjavila je novinarima da je jako puno prošlo vremena od posljednjeg pokopa posmrtnih ostataka nekog od pronađenih hrvatskih branitelja ili civila, iako hrvatska država nikada nije bila angažiranija, ali nema rezultata.

“Znamo da se puno radi i mislim da nikada hrvatska država nije bila angažiranija u potrazi za nestalima, ali rezultati su nikakvi”, kazala je Alvir.

Informacije o nestalima su u Srbiji

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić naveo je da se od 1770 hrvatskih branitelja i civila poginulih u obrani Vukovara, još uvijek traži njih 386.

“U mandatu ove Vlade smo puno napravili. Promijenili smo metodologiju rada, ide naš prijedlog prema Republici Srbiji da se revidira postojeći sporazum s tom državom koji datira još iz 1995. godine, a u izradi je i prvi Zakon o nestalim osobama u Republici Hrvatskoj”, naglasio je Sučić.

Potvrdio je da su napravljeni i brojni drugi iskoraci u potrazi za nestalima.

“Međutim, što je? Prepreka u svemu tome su informacije koje se nalaze u Srbiji. Početkom ovoga mjeseca potpisali smo i okvirni plan u Haagu koji bi trebao donijeti iskorak u bilateralnoj suradnji Hrvatske sa Srbijom i multilateralnoj suradnji na području cijele bivše Jugoslavije”, rekao je.

(Hina)

Djevojčica u plavom kaputiću – potresan simbola Vukovara

 

 

U Rijeci 12. put povorkama gradom i paljenjem svijeća obilježena tragedija Vukovara

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari