Pratite nas

Hrvatska

Kolinda Grabar- Kitarović: ‘Demografske mjere su spremne, želim ih predstaviti u suradnji s Vladom’

Objavljeno

na

– Međimurska županija može biti primjer uspjeha u Hrvatskoj po mnogo čemu. Ona je primjer da turizam ne mora biti glavna grana na koju se Hrvatska oslanja.

Industrijska proizvodnja i prerađivačka industrija koju imate ovdje u Međimurju i činjenica da privlačite strana ulaganja, primjer su za Hrvatsku – rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za posjeta Međimurskoj županiji, javlja Večernji list.

Jedan od ključnih razloga uspjeha Međimurja je, dodala je, to što se ideološke podjele stavljaju po strani i da je usredotočeno na sadašnjost i budućnost. Sastala se sa županom Matijom Posavcem.

– Najviše smo razgovarali o apelu Vladi da se promijeni porezna politika radi čuvanja dostojanstva radnika. Mi nemamo problema s nezaposlenošću, naša stopa je 5,8 posto, ali boli nas, ne samo Međimurje nego sjever Hrvatske, 18 posto niža prosječna plaća od državnog prosjeka. Veće plaće, povećanje neto plaće, čuvanje dostojanstva radnika i rasterećenje nameta gospodarstvu će one koji su trbuhom za kruhom otišli u inozemstvo vratiti u domovinu – rekao je Posavec.

Županija ima spremne projekte vrijedne oko pola milijarde kuna, čekaju natječaje i evaluaciju, no sve, upozorio je, ide presporo.

– Županije mogu biti nosioci razvoja svoje sredine u smislu iskorištenosti fondova, kako bi ona i na nacionalnoj razini bila veća od sadašnjih 33 posto – dodao je župan, koji je predsjednicu zamolio i za pomoć u fleksibilnijoj komunikaciji s ministarstvima, posebno oko cestogradnje i nabavke medicinske opreme.

– Ima ovdje jako puno primjera dobre prakse i izazova koji su pred nama, i založit ću se kod Ministarstva zdravlja i Ministarstva prometa za projekte koji su na čekanju – napomenula je Grabar-Kitarović i dodala da je posebno važno pitanje privlačenje novca iz EU fondova.

– Mislim da smo iz ovog financijskog razdoblja koje još teče naučili lekcije da nismo, pogotovo na počeku, bili previše učinkoviti i da vjerojatno nismo dobro ispregovarali na koji način će se koristiti sredstva iz EU fondova. Treba naučiti lekcije i primijeniti ih u pregovorima za buduću financijsku perspektivu za Hrvatsku. Taj proces treba decentralizirati i prebaciti na županije koje puno bolje mogu prepoznati projekte koji će doista uspjeti i koji su nužni – rekla je.

U Županijskoj bolnici Čakovec otvoren je obnovljeni Odjel rodilišta i neonatologije. U zdravstveni sustav Međimurja ulaže se 140 milijuna kuna, a uređenje Odjela rodilišta jedan je dio tog investicijskog ciklusa.

– Veseli me vidjeti ove moderne prostore koji izgledaju svjetski. Rodila sam dva puta, jednom u Hrvatskoj i nešto kasnije u Americi, i vidim da se približavamo zapadnim standardima i da ih dostižemo – rekla je predsjednica nakon otvaranja uređenog Odjela rodilišta Županijske bolnice Čakovec.

Na pitanje o demografskim mjerama koje može potaknuti, rekla je da je kroz posjete županijama i izmještanja ureda puno naučila o stanju na terenu.

– Mjere su spremne, dogovorit ćemo se o njihovom predstavljanju i voljela bih da to bude u sinergiji i suradnji s Vladom, a ako to neće biti moguće, onda ću ih uskoro predstaviti sama – istaknula je.

Na pitanje hoće li sazvati zajedničku sjednicu odgovorila je da će o tome razgovarati s predsjednikom Vlade. Mislim da je korektno da s njim osobno razgovaram, a ne da mu šaljem poruke preko medija – dodala je.

Komentirala je i odnose sa Srbijom.

– Posljednjih dana predsjednik Vučić i ja nismo komunicirali, no susreli smo se usput u Skopju, na sastanku procesa Brdo-Brijuni. Bili smo uljuđeni jedan prema drugome, no nismo ulazili ni u kakve razgovore. Mislim da ovo stanje treba smiriti, u interesu i jedne i druge države je da razgovaramo o budućnosti, a o prošlosti utoliko što moramo riješiti otvorena pitanja koja se mogu riješiti samo dijalogom. Moramo pokazati tu odgovornost jer obitelji koje traže svoje nestale to zavrjeđuju. Tu je i pitanje jurisdikcije, granice, arhiva, sukcesije i ostalog. Stavila bih naglasak na pozitivno, a to je činjenica da naši gospodarstvenici žele ulagati i poslovati sa Srbijom koja je naše prirodno tržište – zaključila je Grabar-Kitarović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Plenković u Ogulinu: Ni jedna politička stranka nije učinila više od HDZ-a za hrvatsku samostalnost i slobodu

Objavljeno

na

Objavio

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u subotu u Ogulinu kako ni jedna politička stranka u povijesti Hrvatske nije učinila više od HDZ-a za hrvatsku samostalnost i slobodu.

“Ni jedna politička stranka u povijesti Hrvatske nije učinila više za hrvatsku suverenost, samostalnost i slobodu, nitko drugi nije imao ni prigodu niti se toliko zalagao za snažan položaj Hrvatske na međunarodnoj sceni”, rekao je Plenković u Ogulinu na obilježavanju 29. obljetnice osnutka HDZ-a u Karlovačkoj županiji.

Napominjući kako se Hrvatska, kao i cijela Europa, nalazi u složenom međunarodnom kontekstu, premijer je istaknuo da su HDZ-ovim konkurentima na krajnjem desnom spektru u izborima za Europski parlament “puna usta suverenizma”. Pri tome, kazao je, svojom retorikom uglavnom ciljaju na glasače HDZ-a.

Koncept suverenizma, kakvim ga žele prikazati stranke na krajnje desnom spektru, zakasnio je oko 30 godina i pokazuje neznanje o današnjem trenutku i položaju Hrvatske, ocijenio je Plenković.

Istaknuo je da je Hrvatska, ulazeći u Europsku uniju, jedan dio suvereniteta okupila na nadnacionalnoj razini kako bi bila jača, a ne slabija te podsjetio kako većina sredstava za projekte, u milijunskim iznosima, dolazi iz europskih fondova.

Ustvrdio je i da je HDZ bio predvodnik u provođenju reformskih napora u pogledu demokratskih institucija, kao i dostizanju standarda u zaštiti ljudskih i manjinskih prava, funkcioniranja pravosuđa, slobode medija i slično.

HDZ u Karlovačkoj županiji zadnjih 30 godina nedvojbeno je dominantna politička snaga koja se iskazala u trenucima stjecanja neovisnosti i obrane od velikosrpske agresije, rekao je te istaknuo kako tu posebno cijene doprinos 143. ogulinske brigade.

Naglasivši važnost suradnje Vlade s jedinicama lokalne i područne samouprave, rekao je da se ta snaga partnerstva manifestira kroz zajedničke projekte i u novom zakonu o financiranju lokalne i područne samouprave.

Poručio je kako Vlada RH i dalje nastavlja politiku decentralizacije kako bi probleme građana što brže i učinkovitije rješavali oni koji su im i najbliži na gradskim, općinskim i županijskim razinama.

“HDZ je partnerstvo, funkcionalnu decentralizaciju, fisklanu decentralizaciju i zajedničke projekte stavio kao četiri stožerna elementa kako potaknuti razvoj cijele Hrvatske”, rekao je.

Plenković je podsjetio da su za Karlovačku županiju osigurali 44 projekta vrijedna više od 2,5 milijardi kuna. Pri tome su tri projekta vezana za Ogulin-  obilaznica, poduzetnička zona, transformacija bivše vojarne u dječji vrtić i sl.

Uoči predstojećih izvanrednih izbora za Gradsko vijeće Ogulina, Plenković je izrazio želju da HDZ s partnerima u Ogulinu oformi još stabilniju većinu koja će omogućiti još bolji razvoj toga grada.

Uoči svečanosti premijer Plenković je položio vijenac i zapalio svijeću kod spomenika hrvatskim braniteljima. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Dan otvorenih vrata u Uredu predsjednice posvećen doniranju i presađivanju organa

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Dan otvorenih vrata u Uredu predsjednice ove je subote bio posvećen darivanju i presađivanju organa, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović pritom je istaknula važnost altruizma, solidarnosti i visoko razvijene svijest građana o darivanju organa, a i sama je postala vlasnicom donorske kartice.

Dan otvorenih vrata održao se pod nazivom “Govorimo donorski”, a donorskom karticom koju je primila, predsjednica je potvrdila pozitivno stajalište o darivanju organa i eksplantaciji te se priključila velikom broju građana -potencijalnih darivatelja.

“Vi, darivatelji, liječnici i zdravstveni djelatnici, piloti, vozači…svi ste dio onoga najboljeg što imamo. Vaša velikodušnost, hrabrost, humanost, požrtvovnost je ono što vas čini posebnima, a nas ponosnima”, istaknula je.

Uputivši zahvalu obiteljima darivatelja i zdravstvenim djelatnicima, predsjednica je rekla kako je to jedna od najljepših i najhumanijih priča, priča koja se nastavlja. Posebno je zahvalila članovima obitelji koji su u najtežim trenucima pronašli snagu da u trenutku vlastitog gubitka daruju.

“Hvala i u ime danas nazočnih pacijenata koji čekaju svoju priliku za bolji život”, dodala je.

Istaknula je da je darivanje organa najveći čin ljudskosti i iskaz povjerenja prema svim zdravstvenim djelatnicima koji ulažu nadljudske napore kako bi na najljepši način slavili ljudskost i iskazali ljubav prema onima koji su u potrebi. “Vi ste najbolji primjer koje vrijednosti jedno društvo treba njegovati”, poručila je usporedivši transplantaciju sa slavljem života.

Grabar-Kitarović je naglasila da je Hrvatska danas najuspješnija članica Eurotransplant-a, te jedna od vodećih država svijeta u području darivanja i presađivanja organa.

To, kako je rekla, ne bi bilo moguće bez jedinstvenog modela darivanja organa utemeljenog na najvišim etičkim načelima solidarnosti i altruizma  građana, na entuzijazmu i kompetencijama multidisciplinarnih timova iz područja intenzivne medicine, neurologije, imunogenetike i transplantacijske medicine, kao i na učinkovitom strateškom upravljanju i nacionalnoj koordinaciji i visoko sofisticiranom modelu odgovornog upravljanja dragocjenim, darovanim organima.

“Vi ste naši svjetski prvaci”, poručila je.

Povelja Republike Hrvatske dodijeljena Mireli Bušić

Nacionalni transplantacijski koordinator Mirela Bušić primila je od predsjednice Povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos razvoju jedinstvenog organizacijskog modela u području darivanja i presađivanja organa, temeljenog na altruizmu, solidarnosti i visoko razvijenoj svijesti građana o etičnosti darivanja i potrebi nesebične pomoći, te izvrsnosti i entuzijazmu svih multidisciplinarnih transplantacijskih timova Nacionalnom koordinacijskom tijelu za provedbu Nacionalnog transplantacijskog programa.

Bušić je ustvrdila da je Hrvatska, uz Španjolsku, jedinstvena po stopi darivanja organa. Podsjetila je da je naša zemlja od 2010.  u samom vrhu, pa na milijun stanovnika imamo 30 donora.

“Naš transplantacijski program za jetru je apsolutni prvak u svijetu prema stopi transplantacija”, kazala je ističući da hrvatski liječnici prate svjetske trendove u medicini.

Istaknula je da su hrvatski građani među onima koji najkraće čekaju transplantaciju te podsjetila kako je, zahvaljujući donorima i liječnicima,transplantacija danas postala gotovo rutinska, standardna metoda liječenja.

“Izuzetno smo sretni da je naš rad prepoznat. Rad je to multidisciplinarnih timova, mnogo ljudi, koji često nisu vidljivi. Rudarski dio posla, koji nije glamurozan, rade naši liječnici na intenzivnim odjelima. Oni skrbe o umirućim pacijentima, rade taj delikatan pristup obiteljima darivatelja organa, u vrlo stresnom trenutku”, kazala je.

Poručila je da svi djelatnici taj posao rade sa srcem, ljubavlju, strašću i predanošću.

Među brojnim uzvanicima, na Danu otvorenih vrata u Uredu predsjednice Republike bio je i ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je poručio kako se Hrvatska intenzivno priprema za transplantaciju pluća na KBC-u Zagreb.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari