Pratite nas

Događaji

Kolinda Grabar Kitarović: Dosta je politikanskih nadigravanja, isključivosti i jalovih rasprava

Objavljeno

na

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović u subotu je na svečanom obilježavanje 25. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske poručila da je Hrvatskoj danas potrebna jedinstvena državna politika jasnih ciljeva i odlučnih mjera i da je zadaća oporbe u tome biti konstruktivni korektiv bez malodušnosti i ravnodušnosti te pozvala na prestanak “politikanskih nadigravanja, isključivosti i jalovih rasprava”.

[ad id=”93788″]

“Uspjesi koji nisu mali ne mogu nadoknaditi ono što nam je sada najpotrebnije – ubrzan gospodarski razvoj i demografska obnova. Iseljavanje mladih najdrastičnija je poruka političkim elitama i pozicije i opozicije. Dosta je politikanskih nadigravanja, isključivosti i jalovih rasprava. Želimo promjene koje će donijeti zaposlenost i stvoriti preduvjete za dostojanstven život u Hrvatskoj. Potrebna nam je jedinstvena državna politika jasnih ciljeva i odlučnih mjera. Zadaća je oporbe u tome biti konstruktivni korektiv. Problemi su veliki, ali nema mjesta malodušnosti i ravnodušnosti”, poručila je Grabar – Kitarović na obilježavanju na stadionu Nogometnog kluba “Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici.

I danas ima onih koji iskrivljuju istinu o Domovinskom ratu

Istaknuvši da su vrijednosti Domovinskog rata ugrađene u temelje samostalne i suverene države, Grabar-Kitarović je ustvrdila da je u vremenu koje dolazi nužno prvenstveno mladim naraštajima istinito predočiti i približiti zbivanja koja su obilježila razdoblje 90-ih godina prošlog stoljeća te im ukazati na trajne etičke, povijesno-političke i opće društvene vrijednosti Domovinskog rata.“To je utoliko važnije što i danas ima onih koji iskrivljuju istinu o Domovinskom ratu izvlačenjem pojedinih incidenata i silovitog sagledavanja događaja u određenom vremenu i prostoru te njihovim nametanjem i preuveličavanjem”, kazala je.

Orešković: Od zemlje koja je devedesetih tražila pomoć, Hrvatska postala subjekt izgradnje sustava globalne stabilnosti

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković rekao je da naše Oružane snage svojim znanjem i sposobnošću danas sudjeluju u svim važnim mirovnim misijama i operacijama u svijetu, dodavši da je Hvatska od zemlje koja je devedesetih tražila pomoć drugih, postala aktivni subjekt izgradnje sustava globalne stabilnosti i sigurnosti.

“Vlada ima zadatak zaustaviti podjele unutar hrvatskog društva. Imamo zajednički cilj. Sa svojom reformom gradimo Hrvatsku koja je prosperitetna i pravedna. Želimo je učiniti boljom u svim segmentima – ojačati gospodarstvo, otvoriti nova radna mjesta te nastaviti ulagati u naše oružane snage za sigurnost naše zemlje”, istaknuo je. Pozvao je pripadnike Oružanih snnage da i dalje ostanu stupovi hrvatske sigurnosti Hrvatske.

Podsjetivši na povijesni razvoj ustrojavanja Oružanih snaga RH, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner ustvrdio je da prilagodba i odgovor na izazove nisu završili ulaskom Hrvatske u NATO. “I dalje moramo zadržati visok stupanj spremnosti usprkos trenutno smanjenim uvjetima financiran”, poručio je.

Buljević: OS uvijek spremne pomoći građanima i zato uživaju veliko povjerenje

Ministar obrane Josip Buljević podsjetio je na doprinos Oružanih snaga jačanju zajednice. “Uvijek su spremne pomoći građanima u najtežim situacija i zbog toga uživaju veliko povjerenje građana”, rekao je.

Naglasio je da Vlada i Ministarstvo obrane daju punu potporu projektima modernizacije i opremanja Oružanih snaga koje su u tijeku. “Pozornost ćemo i dalje posvećivati uvjetima života i rada u našim postrojbama”, dodao je Buljević.

Oružane snage pozvao je da temeljem zajedništva, odlučnosti i hrabrosti – odlikama koje su, kazao je, nosile pobjedničku vojsku na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom – “i dalje uložimo svoja znanja i energiju u rast Hrvatske”.

Svečanost obilježavanje 25. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske nastavlja se u Športsko-rekreacijskom centru Jarun, gdje će se, uz cjelodnevni program, koji uključuje Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme OS RH i MUP-a, izložbu iz Vojnog muzeja i muzeja MUP-a te koncert Jazz orkestra OS RH, održati i padobranski skokovi pripadnika OS RH i MUP-a, pokazne vježbe Zapovjedništva specijalnih snaga i MUP-a, prikaz ceremonijalnih radnji Počasno-zaštitne bojne te letački program akrobatske grupe “Krila Oluje”.

Tamo će sudjelovati predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner i predsjednik Vlade Tihomir Orešković.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Plenković: ‘Očekujem ponovnu kandidaturu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. HDZ ju čeka širokih ruku’

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) u ponedjeljak je obilježila 30. obljetnicu osnutka, 17. lipnja 1989. U Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” tim je povodom održana svečana akademija.

U povodu 30. godišnjice osnutka Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), izaslanstvo stranke predvođeno predsjednikom Andrejem Plenkovićem položilo je vijenac te zapalilo svijeće na grobu prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana na Mirogoju.

HDZ je prije 30 godina u prekretničkom povijesnom trenutku stvoren u interesu hrvatskog naroda i radi stvaranja hrvatske države. Danas kao moderna, narodnjačka i demokršćanska stranka okuplja i predvodi hrvatski narod u budućnost, napisao je Plenković na twitteru.

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održana je svečana akademija, a premijer Plenković održao je govor u kojem se osvrnuo i na nadolazeće predsjedničke izbore. ”Kao predsjednik HDZ-a, očekujem ponovnu kandidaturu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Siguran sam da ćemo ju svi zajedno podržati. Na njoj je da pronađe pravi trenutak da objavi svoju kandidaturu, a ja vidim da ju HDZ-ovke i HDZ-ovci čekaju širokih ruku”, rekao je premijer.

Plenković je povodom obljetnice osnutka stranke izjavio kako je HDZ osnovao predsjednik Tuđman s utemeljiteljima i braniteljima te da je ta stranka u prvih 10 godina samostalne i slobodne Hrvatske ostvarila ključne ciljeve. To su stvaranje demokratskih institucija, obrana zemlje od agresije, oslobađanje teritorija, reintegracija hrvatskog Podunavlja te jasno zacrtani put prema EU i NATO-u.

“Možemo biti ponosni na postignuća HDZ-a u tom razdoblju, na predvođenju procesa transformacije pravnoga i gospodarskoga sustava, na članstvu u NATO-u i EU-u”, kazao je Plenković. HDZ danas, dodao je, radi na rješavanju ključnih pitanja za građane – gospodarstvu i socijalnoj uključenosti te nastojanju da se Hrvatska kvalitetno pozicionira.

Istaknuo je i kako je ovo godina kad se obilježava 20. godišnjica smrti Franje Tuđmana pa su obilježavanje 30. obljetnice stranke i započeli na Mirogoju, kako bi još jednom odali poštovanje svojemu utemeljitelju.

HDZ je osnovan u Zagrebu 17. lipnja 1989. godine u prostorijama NK-a Borac na Jarunu, a na toj je skupštini prvim predsjednikom imenovan dr. Franjo Tuđman.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

‘Hrvatsko društvo političkih zatvorenika’ kod Predsjednice Kolinde-Grabar Kitarović

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je u petak 14.06.2019.g. predstavnike Hrvatskog društva političkih zatvorenika (HDPZ). U izaslanstvu su bili: dr. Anđelko Mijatović, mag. Marko Grubišić, dr. Marijan Čuvalo, akademski slikar Miljenko Romić i Prof. Mirna Sunić-Žakman.

Teme razgovora bile su aktivnosti HDPZ-a, Leksikon hrvatskih političkih zatvorenika i izgradnja Memorijalnog centra žrtava totalitarnih režima u Zagrebu.

Dr. Anđelko Mijatović, povjesničar i književnik, predao je Predsjednici RH glasilo HDPZ-a „Politički zatvorenik“. Ovo glasilo proglašeno je jednim od najboljih glasila u postkomunističkim zemljama. Knjigu „Naše robijanje – hrvatske žene u komunističkim zatvorima“, autorice Kaje Pereković, bivše predsjednice HDPZ-a, predala je Predsjednici RH Prof.  Mirna Sunić-Žakman.

Sveukupno 3016 žena osuđeno je u komunističkoj Jugoslaviji, u razdoblju od 1945. do 1987. na zatvorsku kaznu iz političkih razloga.  Veliki broj žena izdržavao je zatvorsku kaznu bez sudske presude. ( U ovu brojku nisu uračunate desetine tisuća žena i djece njemačke narodne skupine ( „folksdojčeri“) zatvoreni u jugoslavenskim komunističkim koncentracionim logorima u ranoj komunističkoj Jugoslaviji ( FNRJ), tj. u Valpovu, Virovitici, Krndiji, Gakovu, Velikoj Pisanici, Sremskoj Mitrovici, itd.)  Predsjednici RH Kolindi  G. Kitarović nazočni gosti HDPZ-a  također su spomenuli  majke, supruge i obitelji političkih zatvorenika u komunističkoj Jugoslaviji i njihove velike žrtve koju su podnosile u brizi za opstankom članova svojih obitelji, kao i teška materijalna preživljavanja. Najveći teret bila je trajna društvena i negativna obilježenost : „narodni neprijatelji“.

Predsjednici gđi Kolindi G. Kitarović  nazočni su predložili izgradnju  spomenika „Hrvatska žena“ kao trajan spomen na njihovu žrtvu.

O zahtjevnom radu na Leksikonu hrvatskih političkih zatvorenika govorio je dr. Marijan Čuvalo, predsjednik zagrebačke podružnice HDPZ-a. Leksikon bi trebao sadržavati sve dostupne podatke o svakom političkom zatvoreniku od 1945. -1990. godine. Predsjednik HDPZ mag. Marko Grubišić naglasio je veliku važnost žrtve političkih zatvorenika u stvaranju neovisne i demokratske Hrvatske. Mnogi politički zatvorenici stupili su kao dragovoljci 1991. u hrvatske vojne postrojbe s ciljem obrane nove Hrvatske. Nažalost, mladi naraštaji o toj temi vrlo malo znaju, dočim se u školskim programima o toj temi malo piše.

Izgradnjom multimedijalnog Memorijalnog centra žrtava totalitarnih  režima u Zagrebu mladi naraštaji i šira javnost dobilli bi uvid u razmjere komunističke  represije. Lokacija je već osigurana u suradnji s Gradom Zagrebom. Prema Rezoluciji Vijeća Europe 1481 sve postkomunističke zemlje osnovale su takve muzeje sjećanja koji su iznimno dobro posjećeni. Akademski slikar Miljenko Romić, autor projekta Spomen doma-muzeja Ovčara u Vukovaru,naglasio je i potrebu uključenja  hrvatskog iseljeništva u taj projekt – ne toliko novčanim sredstvima već memorabilijama, dokumentima i predmetima vezanim za temu muzeja.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je namjeru posjetiti  bivše komunističke zatvore na  otoku  Sv. Grgur, Goli otok  i ženski zatvor u Požegi.

Autor: Prof. Mirna Sunić-Žakman

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari