Connect with us

BiH

Kolinda Grabar Kitarović glavnom tajniku UN-a: Treba ozbiljno porazgovarati o BiH

Objavljeno

on

Kolinda Grabar Kitarović: nemamo jake, zajedničke institucije koje mogu odgovoriti na sigurnosne ugroze

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na interaktivnom panelu pod nazivom ‘Izgradnja učinkovitih, odgovornih i uključivih institucija’ u okviru Summita o održivom razvoju za razdoblje nakon 2015.

 [ad id=”68099″]

U svom obraćanju, Predsjednica je istaknila kako su odgovorne i uključive institucije, zajedno s dobrim upravljanjem na svim razinama, vladavinom prava i poštivanjem ljudskih prava, temelj za pokretanje napretka i stvaranje sigurnih društava.

S druge strane, slabe institucije vode k nepravdi, ekonomskoj ranjivosti i ugrozama sigurnosti koje vuku društva dublje u siromaštvo i nesigurnost, naglasila je. “Prirodne katastrofe i nasilni sukobi izazivaju migracije i predstavljaju posebne izazove za institucije da pruže bitne usluge. Trenutačna migrantska kriza tijekom koje je preko 75.000 izbjeglica i migranata ušlo u Hrvatsku u razdoblju od samo jednog tjedna podupire činjenicu da još uvijek nemamo jake, zajedničke institucije koje mogu odgovoriti na sigurnosne ugroze.”

Predsjednica je istaknila i kako građani traže veće sudjelovanje u javnim poslovima i zahtijevaju da vlade budu odgovornije i učinkovitije. Kao članica Partnerstva za otvorenu vlast, Hrvatska je odgovorila na te zahtijeve. Aktivnosti Akcijskog plana za provedbu inicijative Partnerstva grupirane su u četiri prioritetna područja: fiskalna transparentnost, pristup informacijama, korištenje informacijskih tehnologija te sudjelovanje civilnog društva i građana, kazala je Predsjednica.

“Naše vlastito iskustvo pokazalo nam je važnost izgradnje učinkovitog sustava za proračun i praćenje rashoda, kao i učinkovitih sredstava za borbu protiv korupcije. Odgovorna vlada zahtijeva visoke etičke standarde i pravila ponašanja za javne dužnosnike. Iz tog razloga Hrvatska kontinuirano poboljšava strateške okvire za borbu protiv korupcije”, naglasila je.

Nadalje, Predsjednica je kazala kako je uspostavljanje djelotvornih, odgovornih i uključivih institucija ključno za razvoj privatnog sektora. “Privatni sektor glavni je pokretač radnih mjesta i napretka i u tu svrhu zahtijeva stabilno poslovno i investicijsko okruženje na temelju kontroliranih i predvidljivih zakona, ekonomski pravedne raspodjele resursa te nulte stope tolerancije prema korupciji”, kazala je.

Isto tako, Predsjednica je  naglasila kako svi segmenti društva trebaju biti uključeni u politički proces odlučivanja, dodavši kako su nove tehnologije važno sredstvo u postizanju tog cilja. U Hrvatskoj je značajan napor poduzet kako bi određene usluge bile dostupne online, što je uvelike doprinijelo razini transparentnosti i učinkovitosti. Javni službenici sve češće se koriste društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera na kojima dijele svoje stavove i aktivnosti te primaju povratne informacije od građana.

Hrvatska je ostvarila brojna poboljšanja u području transparentnost i odgovornosti institucija, od donošenja Zakona o pravu na pristup informacijama do uspostavljanja Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, istaknila je Predsjednica naglasivši kako je “otvorena vlada s odgovornim, transparentnim i uključivim institucijama proces koji zahtijeva stalnu i trajnu obvezu.”

Glavni tajnik Ban Ki-moon je u razgovoru naglasio važnost jačanja regionalne suradnje na zapadnom Balkanu i potvrdio nastavak uloge Ujedinjenih naroda u procesu pomirbe i poticanja reformi u regiji.

Hrvatska predsjednica kazala je da je Ban Ki-moona podsjetila da se ove godine obilježava 20. obljetnica potpisivanja Daytonskih mirovnih sporazuma za BiH. “To je prilika da malo čvršće porazgovaramo i poradimo na tome da BiH postane doista politički emancipirana država s tri naroda koji su jednakopravni na cijelom teritoriju”, kazala je Grabar-Kitarović.

Dodala je da je glavnog tajnika izvijestila da se Hrvatska kandidirala za UN-ovu Komisiju za ljudska prava. “To je jedna od bitnih sadržajnica naše vanjske politike”, kazala je.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari