Connect with us

Komentar

Kolinda Grabar Kitarović: Gospodin Lozančić je jednostavno izgubio moje povjerenje

Objavljeno

-

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je poručila da neće promijeniti stav o čelniku Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Draganu Lozančiću, za kojeg je pokrenula postupak razrješenja jer je u njega izgubila povjerenje, kazavši kako o razlozima svoje odluke ne može govoriti zbog nacionalne sigurnosti.

[ad id=”68099″]

– Ništa neće promijeniti moj stav da je gospodin Lozančić jednostavno izgubio moje povjerenje. O razlozima ne mogu govoriti zbog razloga nacionalne sigurnosti ali, kao što znate, još i prije izbora isticala sam svoje nezadovoljstvo radom i politizacijom naših službi – rekla je predsjednica u izjavi novinarima po završetku 8. Better Building Bruncha  u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

Svoju je odluku, sukladno Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu predsjednica donijela u petak, a temeljem tog zakona potreban je i supotpis premijera Tihomira Orešković koji to još nije učinio.

Predsjednica kaže kako je odluka na premijeru te da nije razočarana što odluku još nije donio.

 – Premijer ima pravo raspitati se, informirati, razmisliti i donijeti svoju odluku – rekla je.

Upitana što bi učinila da je premijer pokrenuo takvu inicijativu odgovarila je kako bi ona potpisala razrješenje.

– Naravno da bih razmislila i raspitala se. Međutim, ako bi mi premijer izrazio nezadovoljstvo, odnosno činjenicu da osoba koju zajedno imenujemo ili razriješevamo uživa njegovo nepovjerenje, ja bih to razrješenje potpisala – kazala je.

Premijer Orešković jutros je za Hrvatski radio izjavio da kao osoba koja je došla iz svijeta bussinesa ni jednu odluku neće donijeti naglo, pa tako ni onu o sudbini šefa SOA-e, a ne smatra da ga je svojom odlukom predsjednica “dovela pred zid”.

O SOA-i i Lozančiću raspravlja se u Hrvatskome saboru, u kojem su predstavnici Mosta izjavili da smjenu ne podržavaju dok se o tome ne provede rasprava na nadležnom saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koji još uvijek nije formiran.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari