Connect with us

Razgovor

Kolinda Grabar Kitarović: Građani su siti naših svađa, okrenimo se budućnosti

Objavljeno

-

Predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović gostovala je danas u HRT-ovoj Javnoj stvari. Kazala je između ostalog kako njen zahtjev za tematskom sjednicom s Vladom i dalje stoji, ali iz toga ne želi stvarati sukob. Ne želim da to bude nešto što će zabavljati javnost, kazala je. No, od svake buduće vlade će tražiti da redovito održavaju sjednice. Građani su siti svađa nas političara, dodala je.

[ad id=”68099″]

Poručuje i kako kao nacija previše bavimo pitanjima iz prošlosti te da je vrijeme da se okrenemo budućnosti.

Nakon trotjednih razgovora s čimbenicima političkog i društvenog života u RH, zaključak je da je u našoj zemlji najveći problem demografska kriza, rekla je  Grabar-Kitarović.  Čula sam da mnogi rade na projektima demografske obnove, a 3.6. (oko 100. dana mandata) organizirat ćemo okrugli stol “Zaposlimo Hrvatsku”, rekla je. Drugi problem je općeniti nedostatak dijaloga u hrvatskom društvu. Cilj joj je okupiti sve u širu društvenu raspravu. Opća društvena kriza (morala, vri-jednosti) treći je problem RH “jer više nemamo konkretne ciljeve”.

Prokomentirala je i kako nestajemo kao narod, kao nacija, ako se ne usredotočimo na ljude. Mladi odlaze iz zemlje s iskustvom i znanjem koje im je hrvatska država dala, kazala je. Sve ono što smo uložili u njih, oni će uložiti negdje drugdje, kazala je.

Osvrnula se i na vojni mimohod i prepirke treba li se održati u Zagrebu i kada.

“Mislim da je jedno postrojavanje onih postrojbi koje su sudjelovale u Oluji, a drugo veliki i svečani mimohod na koji smo namjeravali pozvati naše saveznike. Za to u Kninu nemamo prostora, i Zagreb puno primjereniji. Ne bih konkretno o kojim saveznicima, ali radi se tu o našim saveznicima iz NATO-a”, izjasnila se i odgovorila kako ona zapovijeda po tom pitanju. “Ja sam vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH, ja izdajem zapovjedi vojsci, to je dakle odluka koju Vlada ne može donijeti sama, i ne bi bilo dobro da donosi takvu odluku”, kazala je.

Komentirajući skup zajedništva branitelja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, na kojem su u publici bili Branimir Glavaš i Dario Kordić, rekla je da je skup bio otvoren i da se bilo tko mogao odazvati.

Kao glavni problem u Hrvatskoj istaknula je demografsku krizu.
“Zemlju ne čini geografski prostor, zemlju čine ljudi, građani. Mi polako starimo, zapravo nestajemo kao narod, kao nacija. Bez ljudi nemate pretpostavke ni za dugoročni gospodarski razvoj”, rekla te najavila kako će  3. lipnja organizirat okrugli stol “Zaposlimo Hrvatsku.

Kao drugi problem istaknula je općeniti nedostatak dijaloga u hrvatskom društvu. Na njezin poziv na razgovor od stranačkih čelnika nisu se odazvali jedino čelnici SDP-a i Hrvatskih laburista, no izrazila je nadu da će i s njima razgovarati. Kazala je da više neće tražiti tematsku sjednicu Vlade jer smatra da u ovom trenutku to više nema smisla.

Opća društvena kriza treći je problem RH “jer više nemamo konkretne ciljeve”, rekla je predsjednica.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas