Connect with us

Pregled

Kolinda Grabar-Kitarović i Krstičević u požeškoj vojarni na prisezi 21. naraštaja dragovoljnih ročnika

Objavljeno

-

Foto: Hina

Prisegu na vjernost hrvatskoj domovini u Središtu za temeljnu obuku u Požegi u subotu je dao 21. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, na svečanosti su bili i predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović i Damir Krstičević potpredsjednik Vlade i ministar  obrane, koji je naglasio važnost poboljšanja materijalnih prava vojnika i ulaganje u vojnu opremu što uključuje i kupovinu zrakoplova.

Ovo je prvi od tri ovogodišnja planirana naraštaja ročnika, a prisegu u požeškoj vojarni “123. brigade Hrvatske vojske” dalo je 325 ročnika, među kojima je 46 žena. Uz hrvatsku predsjednicu Grabar-Kitarović i ministra Krstičevića nazočan je bio i Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Predsjednica je kazala da s ponosom gleda na njih, mlade ročnike koji su spremni posvetiti dio svog života, rada i napora služenju domovini. Takva požrtvovnost i spremnost stavljanja svih svojih sposobnosti na raspolaganje hrvatskoj državi bio je temelj njezina nastanka i opstanka, a isto tako je i zalog i preduvjet njezina budućeg razvoja, izjavila je.

Ne samo u vojnoj službi već i u svim segmentima društva potreban nam je nesebičan rad i zalaganje za opće i veće dobro, izjavila je predsjednica. Zbog toga, i opet iznova, ovakve prigode u meni bude vjeru da s pravom i samouvjereno gledamo u budućnost naše domovine. Današnjom prisegom postajate dio jedne velike domovinske obitelji, Hrvatske vojske. Postajete nasljednici najslavnijeg razdoblja hrvatske povijesti i nastanka hrvatske države u obrambenom i pobjedničkom Domovinskom ratu, postajete nasljednici hrvatskih branitelja među kojima sigurno ima vaših očeva i djedova. Time se zauvijek možete ponositi, kazala je među ostalim predsjednica i vrhovna zapovjednica OS-a RH.

Pozivam vas da ostanete u ovoj prekrasnoj zemlji i u njoj gradite svoju budućnost i budućnost vaših obitelji.

Vojni poziv je sve samo ne lagan, a u današnjem promjenjivom i krajnje nestabilnom okruženju traži stalno usavršavanje i neprekidni samoprijegorni rad na razvoju sposobnosti. Poteškoće i izazove koje ćete susretati prihvatite onom mladenačkom neopterećenošću svojstvenom ljudima vaše dobi. Prihvatite ih kao vrijednu uspomenu i prvi korak u nadam se, dugoj službi hrvatskoj državi. Koliko god izazovan i težak vojni poziv bio, toliko je on i časan. Unaprijed vama, koji se odlučite na takav životni put, kao vrhovna zapovjednica oružanih snaga, iskreno zahvaljujem i čestitam na spremnosti za žrtvu, za hrvatsku domovinu. Ujedno vam mogu dati obećanje da ćemo se, kao i do sada, nastaviti neumorno zauzimati za stalni razvoj oružanih snaga, njihovu modernizaciju, a posebno za podizanje uvjeta života vas vojnika.

Gospođe i gospodo ročnici, još jednom vam čestitam na vašoj odluci da služite hrvatskom narodu i svim građanima te i na taj način iskazujete svoju odanost hrvatskoj državi. Svima vama želim uspješan nastavak i završetak dragovoljnog vojnog osposobljavanja. Neka vam ova svečanost bude poticajem da uvijek jednakim žarom budete domovini vjerni. Hvala vam, kazala je među ostalim predsjednica i vrhovna zapovjednica.

Povratak Hrvatske vojske ove godine u Ploče i Varaždin

Čestitajući ročnicima na njihovoj motiviranosti i želji da služenjem pridonesu obrambenom sustavu Republike Hrvatske, ministar Krstičević naglasio je kako su ovim činom svečane prisege postali  dio pobjedničke Hrvatske vojske – vojske pobjednika iznikle u Domovinskom ratu.

“Nikada nemojte zaboraviti naše temelje, Domovinski rat i naše branitelje”, rekao je ministar Krstičević podsjetivši kako je danas Dan hrvatskih branitelja grada Vukovara, kojemu će i osobno nazočiti i na taj način iskazati poštovanje Gradu Vukovaru s kojim je, rekao je, Hrvatska vojska posebno povezana.   “Upravo su hrvatski branitelji kroz obranu Vukovara i konačnom pobjedom u Domovinskom ratu dokazali da je čovjek najvrjedniji dio sustava, a i rad Ministarstva obrane od početka mandata fokusiran je upravo na čovjeku. Vojnik, dočasnik i časnik gravitacijsko su središte naših napora”, poručio je ministar Krstičević.

Osvrnuo se i na protekle godine, kada su pripadnicima pobjedničke vojske oduzeta mnoga materijalna prava. “Mi sada intenzivno radimo na povratku tih prava, plaćanju straže, dežurstva i terenskog dodatka”, naglasio je ministar.

Također, podsjetio je kako je jedna od temeljnih zadaća Hrvatske vojske pomoći narodu u nevolji. “Tijekom nedavnog snježnog nevremena, pokazali smo da je Hrvatska vojska uvijek spremna prva pomoći našem narodu. Nastavit ćemo tako i ubuduće”, poručio je ministar Krstičević.

Govoreći o perspektivi karijere najavio je i izmjene Zakona o vojnoj službi kojim će biti jasnije definirana mogućnost karijere profesionalnih vojnika.

“Nakon prvog odrađenog dvogodišnjeg ugovora, svi oni koji zadovolje uvjete ukoliko žele potpisati će ugovor na neodređeno vrijeme koji omogućava ostanak u sustavu do 45. godine. Na ovaj način vojnicima osigurati ćemo sigurnost pri planiranju obitelji i financijsku stabilnost”, naglasio je potpredsjednik Vlade ministar Krstičević.

Također je najavio i povratak Hrvatske vojske ove godine u Ploče i Varaždin, te podsjetio na poboljšanje materijalnih prava vojnika i ulaganje u vojnu opremu što uključuje i kupovinu zrakoplova o čijoj će se kupovini prema ministrovim riječima uskoro donijeti odluka.

“Ovom ste se prisegom obvezali na vjernost domovini te na profesionalno izvršavanje svojih obveza uz dosljedno poštivanje Ustava i zakona”, poručio je general Šundov postrojenim ročnicima dodavši da je služenje domovini i očuvanje njezinih interesa kroz vojnu službu jedna od najtežih, ali i najčasnijih i najcjenjenijih zadaća.

Po završetku svečanosti, službena izaslanstva obišla su taktičko-tehnički zbor s naoružanjem i opremom Oružanih snaga RH koje se koristi pri obuci ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju te pripadnike Počasno-zaštitne bojne koja su izvela vojno-akrobatski prikaz, kombinaciju počasnih i vježbovnih postupaka.

Osmotjednoj obuci koja je počela 9. veljače 2018. pristupio je ukupno 341 ročnik, od čega 47 ročnica. Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine, prijavilo se 19.220 kandidata, od čega 2.691 žena, a u 20. naraštaja, dragovoljno vojno osposobljavanje završilo je 6993 ročnika, od čega 801 ročnica, navedeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku stječu vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva te time ispunjavaju jedan od propisanih uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu, odnosno stječu mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi, ističu iz Ministarstva.

Foto: Hina

Hina / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas