Pratite nas

Hrvatska

Kolinda Grabar Kitarović i Tihomir Orešković zbog velikog skandala zajednički smjenjuju šefa SOA-e

Objavljeno

na

Nakon što je Zoran Milanović napustio mjesto premijera a zamijenio ga Tihomir Orešković bilo je pitanje dana kada će, u dogovoru njega i predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović biti potaknuta smjena ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića. Za takav zahvat potreban je njihov supotpis, a dok je premijer bio Milanović, koji je u listopadu 2012. i doveo Lozančića, to nije bilo moguće, piše Večernji list

[ad id=”68099″]

U toku 2015. i iz krugova bliskih Pantovčaku, kao i HDZ-u moglo se nazrijeti jako nezadovoljstvo radom Lozančića, kojega su optuživali da radi za račun Milanovića. Kao razlog smjene jest, navodno skandalozni propust ravnatelja SOA-e koji predsjednicu nije na vrijeme upozorio da kontaktira s osobom koja je bila pod tzv. mjerama, dakle bila prisluškivana i praćena. Znalci obavještajne prakse tvrde da u trenutku kada su službe otkrile da prisluškivana osoba kontaktira s osobom iz prve kategorije štićenih, morali su je trenutno upozoriti. Na Pantovčaku tvrde da Lozančić tako nije spriječio da se predsjednicu, de facto još mjesecima neizravno nadzire. Lozančić je, navodno to učinio tek mjesecima poslije, nakon što je o prisluškivanoj osobi prikupljeno dovoljno “materijala” koji su predani DORH-u.

Izvori ne žele reći o kojoj se osobi s kojom je kontaktirala predsjednica radi, no sve vodi do – Zdravka Mamića! Koji je, primjerice 29. travnja 2015., kako su pisali mediji organizirao u svojoj kući na Tuškancu i proslavu njezinoga 47. rođendana. Mamić je već tada bio ozvučen. Mjesecima poslije na Pantovčaku su shvatili da je zajedno s Mamićem bila, kao kolateralna žrtva “ozvučena” i predsjednica.

Izvori bliski predsjednici tvrde da su transkripti “druženja” Mamića i predsjednice poslije završavali u rukama i na uvid – Z. Milanoviću!

Lozančić je nakon nekoliko mjeseci osobno predsjednici otkrio da je Mamić pod “mjerama”.

Premijer Orešković i predsjednica ovih će dana supotpisati rješenje o smjeni Lozančića. Nakon toga, ime novog kandidata za ravnatelja moraju “propustiti” kroz mjerodavni odbor Sabora RH. No, mišljenje odbora nije obvezujuće. Biti će zanimljivo vidjeti kako će se ponijeti Most, koji drži da će oni predlagati kandidata za ravnatelja SOA-e.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Plenković: Moramo pojednostaviti državne blagdane

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je ustvrdio kako državne blagdane treba pojednostaviti, da je identifikacija s datumom obilježavanja Dana državnosti na 30. svibnja bila puno veća te je najavio da se prijedlog promjene šalje u rujnu, a što se tiče predsjedničkih izbora, rekao je da je kandidat HDZ-a trenutna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te smatra da će ona i pobijediti.

“Ankete pokazuju da ljudi jako slabo znaju detalje i razliku između Dana neovisnosti, Dana državnosti i Dana Hrvatskog sabora. Moramo napraviti pojednostavljenje i vezati se za jedan datum koji će biti nacionalni dan. Naše je mišljenje da je 30. svibnja u tom pogledu puno primjereniji”, rekao je premijer u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.

Dodao je da to nije pitanje jedne političke stranke, već identifikacije s pojedinim datuma te ocijenio da je identifikacija bila veća s datumom Dana državnosti na 30. svibnja kad se konstruirao prvi Hrvatski sabor. Također, rekao je da se mlađa generacija, koja nema sjećanja i osobni refleks na događaje iz 1990. i 1991. godine, vrlo teško indetificira s danima koji se obilježavaju van školskog kalendara.

Prijedlog se u proceduru šalje u rujnu, a što se tiče neradnih dana, premijer je rekao da ne bi povećavali broj neradnih dana jer smatra da ih ima dovoljno te da treba gledati na produktivnost, ekonomiju i budućnost, ali je ocijenio da su neradni dani važni za balans između radne domene i obitelji.

Grabar-Kitarović je kandidat HDZ-a

Upitan da komentira nadolazeće predsjedničke izbore, Plenković je ponovio da je kandidatkinja HDZ-a aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te ocijenio da će ona i pobijediti.

Što se tiče bivšeg premijera i kandidata SDP-a Zorana Milanovića, Plenković je rekao da ga čudi “odakle je sada naglo pronađena ambicija da se kandidira za instituciju za koju nije pokazivao neko veliko vjerovanje prije par godina”.

Što se tiče glazbenika i pjevača Miroslava Škore koji je svoju kandidaturu objavio putem Facebook stranice, rekao je kako netko tko želi biti predsjednik treba održati medijski nastup da se “to što govori može i ispitati”.

Podsjetio je da su teme ustavnih promjena zadnji puta viđene u kampanji bivšeg predsjednika Ive Josipovića, koji je potom izgubio te ocijenio da ta tema nije toliko bitna, kao i da se Škoro oslanja na populističke teze, ali i da ga se dobro sjeća kada je bio u HDZ-u i kampanji Mate Granića 2000. godine.

“Svi se mogu kandidirati, ali ne vidim da su ustavne promjene rješenje problema za budućnost Hrvatske. Na pragu četvrtog desetljeća ključni zadatak stranaka i institucija je da se brinemo o gospodarstvu, socijalnoj uključenosti, da se borimo protiv nasilja u društvu, u obitelji i nasilja nad ženama”, poručio je Plenković.

Kuščevićev propust nije mega-razmjera

Što se tiče ministra uprave Lovre Kuščevića i naslovnice dnevnih novina koje donose da se protiv njega vode izvidi od strane Uskoka, rekao je da je vidio naslovnicu, ali da nije stigao pročitati članak.
Rekao je da sve što se odvijalo 2009. ili 2010., kada je bio predmet izvida, nije rezultiralo konkrentnim postupcima prema njemu kao općinskom načelniku, te da mu nije jasno odnosi li se ovo na novi pogled na papire iz 2010. ili nešto što se zbilo danas.

“Sve ove teme koje su se dogodile u vezi niza ministara su stvari koje imaju veze s njihovim ranijim aktivnostima, prije nego što su bili članovi Vlade”, poručio je premijer, a što se tiče Kuščevićeva propusta upisa nekretnina u katastar, ocijenio je da to “nije dobro, ali nije takvih mega-razmjera da bi morao biti ugrožen njegov ljudski, politički i integritet kao ministra”, zaključio je.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

USKOK radi izvide o Kuščevićevoj imovini

Objavljeno

na

Objavio

Jutarnji list u srijedu piše kako neslužbeno doznaje da se u aferu oko ministra uprave Lovre Kuščevića uključio i USKOK koji provodi izvide oko posla s nekretninom u Supetru ali i ostalih dubioza oko ministrovih nekretnina.

Dnevnik kaže da u javnost izlaze novi detalji iz Kuščevićeve prošlosti među kojima posebnu pažnju pobuđuje posao s otkupom nekretnine u Supetru od vlastite tvrtke 2010. godine., koju će 6. kolovoza 2013. prodati grupaciji Svpetrvs hoteli d.d. za 2,2 milijuna kuna, piše dnevnik.

Riječ je o poslu koji je , kako je to opisao Kuščevićev otac, sadašnjem ministru bio “najbolji poslovni potez”. Prema pisanju portala 24 sata, Kuščević je prema poreznom rješenju, koje im je poslao za navedenu kupnju, svojoj tvrtki platio 1,044.855 kuna, iz čega proizlazi da je na nekretnini u tri godine zaradio 1,2 milijuna kuna.

Za razliku od optužbi za neadekvatno upisivanje u katastar te neuredno ispunjavanje imovinskih kartica, zbog činjenice da je tvrtka Kuščević d.o.o. krajem 2012. otišla u stečaj te iza sebe ostavila 1,3 milijuna dugovanja, od čega se 0,3 milijuna odnosilo na neplaćanje državi, protagonisti ovog zapleta oko Kuščevićeve tvrtke i nekretnine vrlo opasno hodaju po rubu kaznene odgovornosti, ocjenjuje Jutarnji list.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari