Pratite nas

Analiza

Kolinda Grabar Kitarović izula je Milanovića iz cipela!

Objavljeno

na

‘Izbacila ga je iz cipela. I on je nju, no ona je imala izvanrednu samokontrolu. Ja sam mislila hoće li on puknuti i fizički nasrnuti na nju. Imao je pozu: Hoćeš se tući?’, analizira komunikologinja Ljiljana Buhač dvoipolsatno sučeljavanje predsjedničkih kandidata Kolinde Grabar Kitarović i Zorana Milanovića

U ponedjeljak je održano prvo sučeljavanje predsjedničkih kandidata. Na RTL-u su dva i pol sata odgovarali na pitanja i međusobne replike.

Često su se otvoreno sukobljavali, a najnapetije je bilo kada bi se spomenuli Ivo Sanader, Milan Bandić ili pak braniteljski šator u Savskoj 66.

No, neovisno o temama, ono što su pokazali držanjem i govorom tijela, govori više o samim kandidatima nego ono što su izrekli.

Komunikologinja dr.sc. Ljiljana Buhač nakon sučeljavanja je za tportal analizirala nastup Zorana Milanovića i Kolinde Grabar Kitarović. Kaže da je Milanović od samog ulaska u studio bio vidno napet. To se protekom vremena samo dodatno pojačavalo.

Smatra da ga je Grabar Kitarović na ovom sučeljavanju ‘izula iz cipela’, ne sadržajem izrečenog ili argumentima nego mirnoćom. ‘Njega je iznervirala njezina mirnoća. Ona je pokazala uznemirenost kroz crvenilo, ali nije emocije izrazila na van. On je potvrdio da se ne može kontrolirati, da ima veliki ego, a male uši što znači da ne može slušati. Bio je agresivan i bahat, stalno je prekidao, raspravljao se s voditeljima’, kaže Buhač.

Iako je tijekom kampanje ostavljao dojam da se želi promijeniti te njegova bahatost nije izlazila na vidjelo, to se promijenilo. ‘To se inače zove tzv. strategija dvostruke prevare imidža’, dodaje. Postojano je napadao Grabar Kitarović, ona mu, smatra Buhač, nije ostajala dužna, no radila je to u ‘baršunastim rukavicama’, a upravo to on nije mogao izdržati.

‘Nisu ga njeni odgovori izbacili iz kolosijeka, već njezina mirnoća. Agresivni tipovi ne mogu podnijeti mirnoću‘, napominje Buhač za tportal.

Dodaje da su oboje dobro plivali između pitanja, nisu odgovarali direktno, više su se oslanjali na replike.

Buhač smatra da su i Milanović i Grabar Kitarović bili dobro pripremljeni za debatu, imali su pripremljene papire, no njih su podjednako koristili oboje, iako je Milanović protukandidatkinji spočitavao da gleda u papire.

‘Imao je i on papire u crvenom fasciklu. Dobro su ga pripremili jer je imao hrpu papira, on ih je prelistavao, kada je govorila se slušno isključio, bio je u papirima i nije slušao što Grabar Kitarović govori. Već je imao pripremljenu dionicu što će reći’, smatra Buhač.

U nekoliko je, kaže, situacija, imala dojam da će Milanović fizički nasrnuti na Grabar Kitarović. ‘Oslanjao se na pult, ja sam mislila: Hoće li on puknuti i fizički nasrnuti na nju. Imao je pozu: Hoćeš se tući? Njega je ta strukturiranost tijela i glasa iznervirala. Što je ona bila mirnija, on je bio agresivniji. Zoran Milanović je ostao Zoran Milanović. On ne poštuje sugovornika, ne poštuje vrijeme niti svoje niti tuđe. Meni smeta ulični način komunikacije kod njega. Kao da sjedi u kafiću ili u svom Taču i ljudima dijeli svoje stavove i mišljenja‘, analizira Buhač.

Smatra da Milanović, koji želi biti predsjednik države, mora imati kontrolu što god mislio o nekoj osobi, je li mu netko simpatičan ili ne. Cijela debata je, zaključuje Buhač, bila na osobnoj razini. ‘Vi i ja, kao građani, ne možemo se pohvaliti da smo baš puno dobili’.

Škorić: Milanović je na sučeljavanju završio na koljenima

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Analiza

Vojna analiza – Kako bi Hrvatska vojska trebala izgledati?

Objavljeno

na

Objavio

Najnovija epizoda Cro Opsa donosi kratku analizu kako bi Hrvatska vojska morala izgledati da bi bila sposobna odbiti svaku konvencionalnu i asimetričnu prijetnju u našem susjedstvu. Kako ju proširiti i ojačati, koja sredstva nabavljati i koje sposobnosti posebno razvijati, kao i koje prijetnje su pred Hrvatskom sada i u budućnosti, saznajte u videu na donjem linku.

Hrvatska vojska se u proteklim godinama polako oporavlja od desetljeća i pol devastacije i uništavanja sposobnosti, no kako bi se trebala razvijati u budućnosti? Što joj mora biti osnovna strateška zadaća, te koje se sposobnosti moraju održati pod svaku cijenu? Koliko bi morala biti proširena, koje nove postrojbe ustrojiti, kakve sposobnosti treba razvijati i koje borbene sustave treba nabavljati?

Saznajte u novoj analizi Cro Opsa.

Jan Ivanjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Analiza

Jan Ivanjek: Ekskluzivni test i prikaz jurišne puške VHS-2, standardnog oružja Hrvatske vojske

Objavljeno

na

Objavio

U novoj epizodi Cro Opsa vojni analitičar Jan Ivanjek obavio je ekskluzivni test i prikaz jurišne puške VHS-2, standardnog oružja Hrvatske vojske i vjerojatno najbolje bullpup puške na svijetu, te pripadajućeg bacača granata od 40mm.

Isprobao je njenu funkcionalnost, modularnost, lakoću upotrebe i ergonomiju, naša jurišna puška je zaista odlično oružje, jednostavna i precizna, vrlo modularna i svi se uobičajeni zahvati na njoj mogu odraditi u terenskim uvjetima, bez potrebe za puškarom ili posebnim alatima, komentirao je Jan Ivanjek.

Osim testiranja puške i bacača granata, saznajte i kako se razlikuje od ostalih pušaka bullpup konfiguracije, kako se u terenskim uvjetima prebacuje strana zatvarača da odgovara ljevacima, što je s čahurama pri djelovanju sa suprotnog ramena, koliko je brzo i jednostavno postavljanje bacača granata i još mnogo toga.

Jan Ivanjek: Vojna analiza novih višenamjenskih borbenih aviona za HRZ

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari