Pratite nas

Politika

Kolinda Grabar Kitarović: Ja sam na vjetrometini uvreda

Objavljeno

na

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u subotu da žene još nisu postigle punu ravnopravnost i jednakost diljem svijeta niti u Hrvatskoj te istaknula važnost borbe protiv nasilja u obitelji, ali i u društvu općenito.

“Imamo izvrsno zakonodavstvo, ali moramo se i dalje boriti protiv predrasuda i stereotipa”, rekla je Grabar-Kitarović na obilježavanju 20. obljetnice Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinska”.

Grabar-Kitarović: Nedjelja mora biti dan za obitelj 

Upozorila je da se još ne poštuju zakoni kada je riječ o jednakoj plaći za jednak posao i da se žene, posebice mlade, diskriminiraju kada traže posao jer ih se pita namjeravaju li zatrudnjeti, imaju li djece i slično.

Rekla je da je osobno navikla na vrijeđanja u javnom prostoru, ali da nisu dobri trendovi koji se stvaraju – u školama, obiteljima i u društvu.

“Ako se predsjednicu Republike može vrijeđati, zašto ja ne bih uvrijedio ili izmlatio svoju kći, prijateljicu, djevojku i sl. Upravo je borba protiv svakog oblika nasilja  – fizičkog, verbalnog, psihičkog i slično jedan od glavnih ciljeva ovog društva. Borba protiv nasilja u obitelji, ali i u društvu općenito”, poručila je.

Istaknuvši kako se žene još uvijek susreću s dvostrukim kriterijima i predrasudama, Grabar-Kitarović kazala je kako se uspjeh nikada neće oprostiti, a pogotovu ga neće oprostiti kada je riječ o ženama s demokršćanskim i tradicionalnim vrijednostima.

Navela je i kako doživljava puno manje predrasuda kada razgovara s ljudima u ruralnim područjima, nego što ih doživljava u medijima ili u onim strukturama koje bi trebale biti elita društva.

Predsjednica Republike rekla je i da je u svom programu “Hrvatska zna i more bolje” istaknula kako središte svih politika mora biti blagostanje obitelji koja treba biti okosnica društva.

Rekla je i da se, među inim, zalaže za stručnu raspravu o fleksibilizaciji radnog vremena, da nedjelja bude dan za obitelj te će predložiti osnivanje gospodarskog tima koji će istražiti pitanjima vezanim uz opravdanost rada nedjeljom.

Plenković: Prva žena predsjednica Hrvatske je HDZ-ova Kolinda Grabar-Kitarović

Istaknuvši važnost ravnopravnosti u hrvatskom društvu, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je kako se ravnopravnost žena mora očitovati u političkim institucijama, gospodarstvu te svim područjima društvenog djelovanja.

“Posebno je važno da uloga žena bude bude velika, priznata, vidljiva i vodeća i u političkim strankama”, rekao je Plenković. Izrazio je i zadovoljstvo što je prva predsjednica u hrvatskoj povijesti HDZ-ova Kolinda Grabar-Kitarović.

Upozorivši na problem nasilja nad ženama podsjetio je da je Hrvatska ratificirala Istanbulsku konvenciju i poručio je da ide u drugo čitanje nekoliko zakona koji jačaju kazneno pravo kako bi se pooštrile kazne onima koji vrše nasilje nad ženama.

Osvrćući se na gospodarsku situaciju, premijer je rekao i da neće trošiti ono što nemamo, ali i neće kao neki drugi zaduživati buduće generacije.

“Inzistirati ćemo na zdravom rastu, na odgovornosti svakoga od nas. Sustavno poboljšavati sistem plaća, povećavati prosječne i minimalne plaće i mirovine, ispravljati nepravde koje postoje i ići dobrim i pozitivnim smjerom za Hrvatsku”, istaknuo je.

Na problem lošeg odnosa prema ženama u javnom prostoru upozorila je i predsjednica te HDZ-ove zajednice žena Nada Murganić rekavši da je Grabar-Kitarović u javnom prostoru vrlo često i neopravdano izrugivana i diskreditirana samo zato što je žena.

“Žao mi je da se to često događa upravo od onih koji vrlo često se zalažu za ravnopravnost, ali u toj zaštiti prema ženi nisu ravnopravni”, rekla je. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Politika

Sabor zasjeda posljednji tjedan prije zimske stanke

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor ovaj će tjedan zasjedati od utorka, a to mu je posljednji radni tjedan prije redovne zimske stanke, koja po Ustavu počinje 15. prosinca.

Zastupnici bi trebali raspraviti 20-ak točaka, a zasjedanje završiti u petak, uobičajenim glasovanjem.

Među zakonima koji ih do tada čekuju su prijedlozi triju zakona kojima će se pooštriti kazne za počinitelje nasilja prema ženama, nasilja u obitelji ili nasilja prema drugim osobama. Riječ je o izmjenama Kaznenoga te Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i Zakona o kaznenom postupku koji su nedavno prošli prvo saborsko čitanje.

Za drugo čitanje, Vlada predlaže važne novine u Zakonu o kaznenom postupku. Regulira se uvođenje elektroničkog nadzora, odnosno elektroničke narukvice i to prvenstveno osoba u istrazi, rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji drži da nema razloga da okrivljenici koji su u istrazi budu u zatvorima, nego će ih se nadzirati elektronički.

U konačnom prijedlogu zakona jasnije se propisuje postupanje drugostupanjskog suda kada ukida prvostupanjsku presudu zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka.
“Sada kroz izmjene kažemo da se (sud) mora očitovati ne samo o bitnim povredama, nego i svim drugim žalbenim razlozima kako bismo spriječili učestalo vraćanje predmeta s višeg na niži sud”, objasnio je Bošnjaković.

Izmjenama Kaznenog zakona predlaže se povećati zakonske okvire za kažnjavanje niza kaznenih djela, bilo dizanjem zakonskog minimuma kazne, bilo dizanjem minimuma i maksimuma.
Napad na socijalnog radnika ili učitelja tretirao bi se kao napad na službenu osobu, jače bi se kaznenopravno štitilo osobe koje obavljaju poslove od javnog interesa ili u javnoj službi.

Vukovar mjesto posebnog pijeteta

Zastupnici će ovaj tjedan raspraviti zakonski prijedlog da se Vukovar proglasi mjestom posebnog domovinskog pijeteta i tako očuva trajna uspomena i sjećanje na žrtvu koji je taj grad podnio u srpskoj agresiji.

Zakon definira pojam posebnog domovinskog pijeteta i područje na koje se odnosi, mjesta, dani i način obilježavanja. Područja posebnog pijeteta su područje Grada Vukovara i naselje Bogdanovci, a Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru je središnje mjesto obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta.

Sabor će razmotriti i Vladin prijedlog zakona da se se osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana s Vukovarsko-srijemske županije prenesu na državu, čime bi ta bolnica postala Nacionalna memorijalna bolnica, a svu brigu o njoj vodilo bi Ministarstvo zdravstva.
Prvog radnog dana u tjednu zastupnici bi trebali raspraviti šest točaka, a počet će ga raspravama na slobodnu temu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Andrej Plenković: Škorin nastup djelovao mi je kao parodija na Večernju školu

Objavljeno

na

Objavio

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak je ustvrdio da je svaki glas za Miroslava Škoru ustvari glas za Zorana Milnovića, odnosno za SDP, te je poručio da je Kolinda Grabar-Kitarović jedina istinska kandidatkinja svakoga tko dijeli vrijednosti “Tuđmanova HDZ-a”.

“Glas za Škoru je glas za Milanovića, glas za Škoru je glas za SDP. Prema tome, svi oni drugi koji osjećaju Hrvatsku, koji dijele vrijednosti Tuđmanovog HDZ-a dobro znaju da je prava, jedina istinska kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović”, rekao je Plenković u izjavi novinarima nakon konferencije The Economista “Svijet u 2020.”, uvjeren da će Grabar-Kitarović dobiti većinsku potporu hrvatskog naroda.

HDZ je danas onakav kakvoga je htio Tuđman

Novinari su ga pitali za komentar izjave predsjedničkog kandidata Miroslava Škore s predizbornog skupa u zagrebačkom “Lisinskom”, koji je pozvao HDZ-ovce da glasaju za njega te ustvrdio da je Plenković izdao Franju Tuđmana.

Vidim da se jako ulovio mene, valjda je vidio na radaru da sam ja interesantan, kao što sam interesantan bezidejnim i vrlo zlonamjernim političarima Mosta koji oko njega skakuću, prokomentirao je Plenković Škorine riječi.

“HDZ kojeg vodimo danas je upravo ono mjesto, ideja, program, kakav je htio predsjednik Tuđman. HDZ-ovcima sigurno ne trebaju ni Škoro, ni Bulj, ni Grmoja, ni Petrov, ni cijela bulumenta drugih koji su bili tamo da im kažu za koga će glasati. HDZ-ovci će glasati, a i brojni drugi hrvatski građani, za Kolindu Grabar-Kitarović. Podržat će njenu politiku, a i politiku Vlade koju vodi HDZ”, rekao je Plenković.

Pojašnjavajući svoju ocjenu, Plenković je ustvrdio kako je Škorin skup bio “razotkrivanje svih tih malih aktera koji žele gricnuti dio HDZ-a, dio HDZ-ovog biračkog tijela”.

Škorin skup je loša verzija “Večernje škole”

“Pretpostavljam da oni kad kažu da smo mi izdali Franju Tuđmana misle na sljedeće – da je Hrvatska, ova Vlada, riješila sve nepravde prema hrvatskim braniteljima. Pretpostavljam da misle na jačanje Hrvatske vojske, na jačanje hrvatske policije, na napredak hrvatskog gospodarstva, na nikad snažniji međunarodni položaj Hrvatske. I siguran sam da misle da smo izdali predsjednika Tuđmana upravo zato što smo vratili 30. svibnja kao Dan državnosti”, dodao je.

Škorine riječi da je glas za Grabar-Kitarović ustvari glas za njega, Plenković je potvrdio rekavši: “Aposlutno da je glas za Kolindu Grabar-Kitarović glas za HDZ pa, ako hoćete, i glas za Andreja Plenkovića”.

Potom je ocijenio kako je cijeli Škorin skup izgledao kao loša verzija humorističke emisije “Večernja škola”.

“Djelovalo mi je kao neka parodija na ‘Večernju školu’, s tim da je Pervanova ‘Večernja škola’ bila zabavna, a ovo je bilo loše. Čak loše pročitano, praktički nikakvo, čovjek puno bolje pjeva nego što govori”, ocijenio je Plenković.

Milanović je u Ministarstvu “hvatao krivine”

Novinari su ga pitali i za komentar napada Milanovića na njega, na što je  Plenković rekao, referirajući se na njegov izborni slogan, da Milanović ima “loš karakter”, a nema program.

“Što se tiče Milanovića, imate čovjeka kojeg smo mi 90-ih u Ministarstvu vanjskih poslova  otprilike gledali – ‘jel to onaj koji hvata krivine’. To je bila njegova odlika tada. Koji je očito ušao u kampanju, kako je rekao, s karakterom, a ja bih rekao s lošim karakterom, s neistinama i bez programa. I s nikakvim rezultatima kao premijer”.

Na Škorinom je skupu bio i sin Franje Tuđmana, Stjepan, koji je član HDZ-a, a Plenković o tome kaže kako ne zna koju je poruku on time htio poslati dodajući kako “nije doživio njegov pretjerani aktivizam u proteklih nekoliko godina”.

Na pitanje hoće li Stjepan Tuđman ostati u stranci Plenković je odgovorio: “Vidjet ćemo, mislim da je to nešto što on sam sa sobom mora objašnjavati”.

Plenković ne vidi ništa sporno u tome da ministri sudjeluju na predizbornim skupovima, a o poruci ministra obrane Damira Krstičevića da HDZ nikada neće odvojiti Hrvatsku vojsku od Katoličke crkve, Plenković je rekao kako “Vojni odrinarijat ima važnu ulogu u okviru Hrvatske vojske”. (Hina)

 

Kratki vodič za čitanje predizbornih anketa

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari