Connect with us

Gospodarstvo

Kolinda Grabar-Kitarović: Končar je jedna od naših najvažnijih tvrtki

Published

on

Povodom 50. obljetnice preseljenja pogona transformatora tvrtke „Končar“ na današnju lokaciju u Jankomiru te 95. obljetnice osnutka „Končara“, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je tri pogona iz te grupe – Mjerne transformatore, Energetske transformatore i Distributivne i specijalne transformatore.

“Prema djelatnosti, visini prihoda i broju zaposlenih tvrtka ‘Končar’ je jedna od naših najvažnijih tvrtki. No, ono što vas izdvaja i čini iznimno bitnim za razvoj hrvatskog gospodarstva jest upravo izvozna orijentiranost i neprekidan tehnološki razvoj.

‘Končar’ desetljećima uspješno primjenjuje svoja znanja, stručnost i iskustvo na velikim i tehnološki zahtjevnih projektima diljem svijeta.

Ti su projekti trajno pridonijeli unapređenju životnih uvjeta i razvoju gospodarstava brojnih država, a Hrvatskoj su osigurali ekonomski razvitak, rast izvoza i respektabilno mjesto u međunarodnim odnosima”, kazala je hrvatska Predsjednica nakon obilaska pogona.

Istaknula je kako su za takve poslovne uspjehe najvažniji i najzaslužniji zaposlenici i menadžment, koji su pokretačka snaga tvrtke. “Znanstvenici i stručnjaci ‘Končara’ primjer su koji pokazuje kako se na vlastitom znanju i razvoju mogu postići izvrsni rezultati i na najzahtjevnijim tržištima. Posebno su pritom važni uspjesi koji se ostvaruju u suradnji s akademskom zajednicom.

Povezivanje javnih znanstvenih institucija s gospodarstvom važno je radi boljeg planiranja potreba tržišta rada, obrazovanja mladih, napredovanja znanstvenika, ali i ostvarivanja iskoraka u gospodarskom napretku. Upravo se na primjeru Končarevog Instituta za elektrotehniku pokazuje kako vlastitim znanstveno-istraživačkim i industrijskim kapacitetima možemo graditi bolju budućnost”, istaknula je Predsjednica.

Posebno je čestitala na činjenici da je tvrtka, unatoč godinama globalne recesije i gospodarske krize u Hrvatskoj, uspjela zadržati stručnjake i kreirati dobro plaćena radna mjesta. “Poznato je da su upravo visoka nezaposlenost, odnosno niska stopa zaposlenosti i iseljavanje mladih naši najvažniji problemi. No, ovdje vidimo da rješenja postoje.

Ona se nalaze u vjeri u vlastite sposobnosti i znanje, no prije svega u jasnoj orijentaciji k izvozu koji nam jamči zaposlenost, dugoročni gospodarski rast i održivi razvoj države.

Moramo konačno shvatiti kako je izvoz naš nacionalni interes. Pred nama je vrijeme u kojem moramo svim dopuštenim mjerama poticati njegov rast i promjenu strukture ka složenijim proizvodima. To je u najboljem interesu naše države i građana”, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari