Connect with us

Pregled

Kolinda Grabar Kitarović moguća je kandidatkinja za glavnu tajnicu NATO-a?

Objavljeno

on

Kolinda Grabar-Kitarović, kako ekskluzivno doznaje Dnevnik Nove TV, moguća je kandidatkinja za glavnu tajnicu NATO-a. To je ideja o kojoj se sve glasnije govori u Bruxellesu.

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, bivša britanska premijerka Theresa May i bivša predsjednica Litve Dalia Grybauskaitė spominju se kao moguće kandidatkinje za glavne tajnice NATO-a.

Da se iza te informacije nešto krije, dao je naslutiti i Robin Shepherd, drugi čovjek Halifax međunarodnog foruma, jedne od najuglednijih globalnih organizacija koje se bave svjetskom sigurnosti. Naime, on ju na početku panela o demokraciji koji se održao u Bratislavi ovako najavio: “Priča se u Washingtonu da ste vi najizglednija kandidatkinja za buduću generalnu tajnicu NATO-a.”

Kolinda Grabar-Kitarović o ovoj temi nije htjela govoriti, no NATO joj nije stran. Odradila je mandat kao pomoćnica glavnog tajnika.

“Gdje god jeste, morate razmišljati da to nije zauvijek. Koliko god trajalo, uvijek treba iskoristiti na najbolji mogući način kao odskočnu dasku, ali i kao životno iskustvo”, rekla je u prosincu 2011. godine, kada je bila na spomenutoj poziciji.

Hoće li Hrvatska moći odraditi takvu diplomatsku utakmicu?

Robert Barić, vojni i geostrateški analitičar, koji je i sam radio u NATO-u, skeptičan je da Hrvatska može odraditi tako važnu diplomatsku utakmicu. Ključnu ulogu u odabiru kandidata odigrat će, kaže, najveće članice.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari