Pratite nas

Vijesti

Kolinda Grabar Kitarović: Moj plan: Racionalizirati Ured Predsjednika RH!

Objavljeno

na

Pomoćnica glavnog tajnika NATO-a i buduća predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović prošla je dva dana u rodnoj Rijeci odgovorala na novinarska pitanja o nizu aktualnih političkih tema. Donosimo ključne naglaske iz njezinih izjava.

O RASTROŠNOM PANTOVČAKU

U svakom slučaju sam za racionalizaciju državne uprave i lokalne samouprave, ali moram naglasiti da mi je plan – kada postanem predsjednica, ako mi hrvatski narod i građani ukažu povjerenje – prije svega racionalizirati Ured Predsjednika RH, smanjiti broj savjetnika i službenika. Ne morate sjediti na Pantovčaku kako biste sudjelovali u kreiranju državne politike ili u savjetovanju.

O ODLUCI USTAVNOG SUDA

Normalno, poštujem odluku Ustavnog suda o ćirilici – kao što i uvijek ističem da od poštivanja prava nacionalnih manjina ne smijemo odstupiti ni milimetra. Ali, isto tako, ta je odluka vrlo važna jer ukazuje na to da Vlada nasilnim postavljanjem ćiriličnih ploča nije poštivala članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina – a koji propisuje da se sve odredbe o pravima nacionalnih manjina moraju primjenjivati na dobrobit i manjina i hrvatskoga naroda te u cilju snošljivosti, razumijevanja, dijaloga među većinskim i manjinskim stanovništvom. Nametanjem ploča Vlada sigurno nije pridonijela razumijevanju i dijalogu.

O NEPOVLAČENJU EU NOVCA

Iako ima snažne potencijale za iskorištavanje sredstava, Hrvatska se po svim pokazateljima nalazi na dnu ljestvice u Europskoj uniji. Više tako ne može. Bojim se da ćemo biti prva država koja je ušla u EU, a koja je već u prvoj godini više dala u europski proračun, nego što je izvukla iz EU fondova. I ono sredstava što je do sada pristiglo u Hrvatsku, uostalom, bilo je pripremljeno prije dvije, tri godine.

O ISTOSPOLNIM ZAJEDNICAMA

Na osobe koje su homoseksualci gledam kao na naše susjede, na prijatelje – uvjerena sam da većina njih ne želi da ih se obilježava na takav način. Treba prestati manipulirati bilo kime u političke svrhe i za političke bodove, nego se u Hrvatskoj moramo usredotočiti na rješavanje egzistencijalnih pitanja.

O PODLOJ KAMPANJI

Svjesna sam da će kampanja biti ne prljava, nego podla! Uostalom, već smo vidjeli da se svašta događa. No ne bojim se nikakve kampanje jer sam uvjerena da će građani razlučiti što je stvarno, a što je fikcija. Apsolutna se ničega ne bojim!

 

>>Svjesna sam da će kampanja biti podla, ne bojim se apsolutno ničega!

Kolinda Grabar Kitarović

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Berislav Pušić od sutra na slobodi

Objavljeno

na

Objavio

Berislav Pušić, jedan od dužnosnika Hrvatske Republike Herceg-Bosne koji je osuđen na 10 godina zatvorske kazne pred Haaškim tribunalom u predmetu Prlić i ostali u subotu će postati slobodan čovjek.

Pušić bi sutra u 13 sati trebao doputovati iz Amsterdama u zagrebačku Zračnu luku dr. Franjo Tuđman, piše Dnevnik.ba.

Pušiću je drugostupanjskom presudom potvrđena zatvorska kazna u trajanju od 10 godina, a sutra će napustiti zatvorske ćelije jer je odslužio dvije trećine dosuđene mu kazne.

Pušić je inače bio zadužen za kontrolu u kriminalističko-istražnom odjeku uprave Vojne policije HVO-a, potom predsjednik Komisije za razmjenu zarobljenika i drugih osoba, čelnik uprave nad svim zatvorima i zatočeničkim centrima HVO-a te predstavnik HVO-a za odnose s međunarodnom zajednicom.

Pravomoćna presuda u predmetu Prlić i ostali izrečena je 29. studenog 2017. godine. Politički i vojni vrh HRHB-a i HVO-a u farsi od suđenja osuđen je ukupno na 111 godina zatvorske kazne.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

ZBOG ISTANBULSKE KONVENCIJE Vitezovi reda Svetog groba jeruzalemskog Željka Reinera prijavili Rimu

Objavljeno

na

Objavio

S obzirom na ulogu koju je potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner imao kod ratifikacije Istanbulske konvencije Viteški red Svetoga groba jeruzalemskoga odučio ga je prijaviti Rimu, odnosno vrhovnoj upravi Viteškog reda.

Fra Darko Tepert, duhovnik u Hrvatskoj magistralnoj delegaciji Viteškoga reda tim povodom dao je izjavu za javnost:

“S obzirom na nedavno provedeno glasovanje u Hrvatskom saboru o ratifikaciji Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, Hrvatska magistralna delegacija Viteškoga reda Svetoga groba jeruzalemskoga izražava svoju čvrstu vjernost Papi i privrženost nauku i Učiteljstvu Crkve, što je i jedna od odlika koje, prema odredbama Statuta, trebaju krasiti svakoga člana ovoga Viteškoga reda.

S obzirom na ulogu koju je član ove Magistralne delegacije, potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner imao kod ratifikacije spomenute Konvencije, vodstvo Hrvatske magistralne delegacije Svetoga groba jeruzalemskoga obratilo se vrhovnoj upravi Viteškoga reda Svetoga groba jeruzalemskoga u Rimu tražeći naputke za daljnje postupanje”.

IKA

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati