Pratite nas

Vijesti

Kolinda Grabar Kitarović: Moj plan: Racionalizirati Ured Predsjednika RH!

Objavljeno

na

Pomoćnica glavnog tajnika NATO-a i buduća predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović prošla je dva dana u rodnoj Rijeci odgovorala na novinarska pitanja o nizu aktualnih političkih tema. Donosimo ključne naglaske iz njezinih izjava.

O RASTROŠNOM PANTOVČAKU

U svakom slučaju sam za racionalizaciju državne uprave i lokalne samouprave, ali moram naglasiti da mi je plan – kada postanem predsjednica, ako mi hrvatski narod i građani ukažu povjerenje – prije svega racionalizirati Ured Predsjednika RH, smanjiti broj savjetnika i službenika. Ne morate sjediti na Pantovčaku kako biste sudjelovali u kreiranju državne politike ili u savjetovanju.

O ODLUCI USTAVNOG SUDA

Normalno, poštujem odluku Ustavnog suda o ćirilici – kao što i uvijek ističem da od poštivanja prava nacionalnih manjina ne smijemo odstupiti ni milimetra. Ali, isto tako, ta je odluka vrlo važna jer ukazuje na to da Vlada nasilnim postavljanjem ćiriličnih ploča nije poštivala članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina – a koji propisuje da se sve odredbe o pravima nacionalnih manjina moraju primjenjivati na dobrobit i manjina i hrvatskoga naroda te u cilju snošljivosti, razumijevanja, dijaloga među većinskim i manjinskim stanovništvom. Nametanjem ploča Vlada sigurno nije pridonijela razumijevanju i dijalogu.

O NEPOVLAČENJU EU NOVCA

Iako ima snažne potencijale za iskorištavanje sredstava, Hrvatska se po svim pokazateljima nalazi na dnu ljestvice u Europskoj uniji. Više tako ne može. Bojim se da ćemo biti prva država koja je ušla u EU, a koja je već u prvoj godini više dala u europski proračun, nego što je izvukla iz EU fondova. I ono sredstava što je do sada pristiglo u Hrvatsku, uostalom, bilo je pripremljeno prije dvije, tri godine.

O ISTOSPOLNIM ZAJEDNICAMA

Na osobe koje su homoseksualci gledam kao na naše susjede, na prijatelje – uvjerena sam da većina njih ne želi da ih se obilježava na takav način. Treba prestati manipulirati bilo kime u političke svrhe i za političke bodove, nego se u Hrvatskoj moramo usredotočiti na rješavanje egzistencijalnih pitanja.

O PODLOJ KAMPANJI

Svjesna sam da će kampanja biti ne prljava, nego podla! Uostalom, već smo vidjeli da se svašta događa. No ne bojim se nikakve kampanje jer sam uvjerena da će građani razlučiti što je stvarno, a što je fikcija. Apsolutna se ničega ne bojim!

 

>>Svjesna sam da će kampanja biti podla, ne bojim se apsolutno ničega!

Kolinda Grabar Kitarović

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Pomozimo mu da dobije još jedno priznanje – Glasajte za najljepši gol Svjetskog prvenstva

Objavljeno

na

Objavio

Luka Modrić, kapetan hrvatske nogometne reprezentacije, proglašen je najboljim nogometašem Svjetskog prvenstva.

FIFA je objavila i izbor za najljepši pogodak prvenstva – 18 pogodaka, među kojima je i sjajan udarac našeg kapetana protiv Argentine za vodstvo 2:0.

Pomozite Luki da osvoji i ovo priznanje, glasati možete do 23. srpnja OVDJE. 

Iza kapetana vatrenih sjajno je prvenstvo, vodio je vatrene do ovog povijesnog rezultata, na tri utakmice bio je proglašen najboljim igračem utakmice i zasluženo je osvojio Zlatnu loptu.

Pomozimo mu da dobije još jedno priznanje

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Trg proključao, svjetski viceprvaci s Thompsonom zapjevali hit ‘Lijepa li si’

Objavljeno

na

Objavio

Trg proključao, navijači slave sa svjetskim prvacima: ‘Ovo samo mi Hrvati možemo napraviti’.

Vatreni su zajedno s Thompsonom pjevali: ‘Lijepa li si’

– Svi su na kraju zapjevali ‘Ustani bane,’ ‘Moju domovinu’, ‘Vivat Croatia’

– Izbornika Zlatka Dalića igrači su nekoliko puta bacili u zrak, a onda se obratio navijačima… – Nemam riječi da vam zahvalim – rekao je Dalić, no navijači su ga prekinuli povicima ‘Zlatko, mi te volimo’.

– Mi u Rusiji nismo igrali za sebe, igrali smo za vas, za cijelu Hrvatsku, za sve Hrvate u BiH, za sve Hrvate u dijaspori i za naše branitelje. Jer da nije bilo njih, ne bi bilo ni ove šahovnice. Nismo prvaci svijeta, ali smo viceprvaci – rekao je Dalić.

– Mi smo dali sve od sebe, ali ste i vi dali sve od sebe, dodao je Dalić uz povik: – Iznad svih, Hrvatska!

Zlatko Dalić: Iznad svih – Hrvatska! (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori