Connect with us

Događaji

Kolinda Grabar-Kitarović na summitu procesa “Brdo-Brijuni” u Budvi

Objavljeno

-

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravi u Crnoj Gori. Večeras će sudjelovati na sastanku na vrhu zemalja članica procesa “Brdo-Brijuni”. Zajednički su ga potaknule Slovenija i Hrvatska s ambicijom da se kroz reforme i približavanje Europskoj uniji promiču regionalna suradnja i rješavanje otvorenih pitanja te tako pridonese daljnjoj stabilizaciji prilika u jugoistočnoj Europi.

Bivši predsjednik Ivo Josipović je sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom pokrenuo 2013. inicijativu godišnjeg okupljanja predsjednika država jugoistočne Europe s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja Unije. Ta hrvatsko-slovenska inicijativa nastala je na temelju tzv. Procesa Brdo, da bi Josipović potom objavio integraciju dvaju neovisnih regionalnih procesa u jedan, pod nazivom Brdo-Brijuni.

Strateški dijalog političkih čelnika počeo je u Zagrebu 1. srpnja 2013., kada je Hrvatska ušla u EU, a nastavljen je 25. srpnja iste godine na Brdu kod Kranja skupnim sastankom s predsjednikom FrancuskeFrancoisom Hollandeom koji je tada rekao da “Francuska planira u idućim godinama igrati aktivniju ulogu u jugoistočnoj Europi”.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari